Valóra válhat az osztrák baloldal rémálma

Sebastian Kurz nem félt központi témává tenni az emberek legfőbb aggodalmát, a migrációs válságot – mutatott rá Maurer Szemere, a Századvég kampányszakértője

Őry Mariann – 2017.10.13. 01:19 –

Alapvető különbségeket emelt ki a német és az osztrák jobbközép erők helyzetét illetően Maurer Szemere, a Századvég Alapítvány kampányszakértője. Kitért arra is, milyen tényezők befolyásolják az osztrák pártok támogatottságát a vasárnapi előre hozott parlamenti választások előtt, s hogy várhatóan milyen kormány alakul.

Maurer Szemere 20171013 Történelmi vereségre készülhetnek a szociáldemokraták Maurer szerint (Fotó: Varga Imre)

– Ausztriában és Németországban is betekintést nyert a jobbközép pártok kampányába. Sok közös volt bennük?

– Lényegében csak két pontban volt egyezés: mindkettő német nyelven zajlott, és rengeteg sör fogyott. Egyébként minden más szempontból óriási kontraszt mutatkozott az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió, a CDU, valamint az Osztrák Néppárt, az ÖVP kampánya között.

– Mi volt a legfőbb eltérés?

– Elsősorban maguk a főszereplők. Németországban Angela Merkel tizenkét éve kancellár, bemutatkozott már válságmenedzserként is, most a nemzet anyukájának szerepe az övé. A CDU kampányában arra törekedtek, hogy ne hozzon sok izgalmat a kampány. Ez sikerült is, más kérdés, hogy milyen eredményt hozott. Ezzel szemben Ausztriában van egy üstökösként feltörő, fiatal és karizmatikus vezető, Sebastian Kurz, aki annak ellenére újdonságnak számít az osztrák politikában, hogy évek óta külügyminiszter. Május 11-i párton belüli hatalomátvétele óta teljesen felforgatta a politikai klímát és a pártja struktúráját, sok személyi változásra került sor, saját korosztályával töltött fel több szintet. Az ő kampánya sokkal dinamikusabb, a vezetőre, személyes karizmájára építő stílus- és imázskampány. Óriási várakozás, szinte csodavárás veszi körül. Igyekezett lazítani a párthoz való kötöttségét is. Kampányának színe a türkizkék, ez a frissesség mellett a párt imázsához képest is váltás. Magát a választási listát is róla nevezték el, nem a pártjáról, ez is elég erős lépés.

– Borítékolható Kurz sikere?

– Az ÖVP jelenleg harminchárom-harmincnégy százalékon áll, második az ellenzéki, szélsőjobboldalinak nevezett Szabadságpárt, az FPÖ huszonhét százalék körüli támogatottsággal, mögötte huszonkét százalék körül következik a szociál­demokrata SPÖ, a Néppárt eddigi koalíciós partnere. Nagyon ritka, hogy egy párt abszolút többséget érjen el, koalíciós kormányzásra lesz szükség. Az ÖVP-ben tartanak tőle, hogy hiába nyernek, szabadságpárti–szociáldemokrata koalíció alakulhat. Erről már a nyáron is volt szó háttérbeszélgetéseken, és mostanra ez valós lehetőségnek is tűnik. A nemzetközi sajtóban ma már a Szabadságpárt sokkal elfogadottabb, mint volt. Az is kétséges jelenleg, hány kis párt jut be a parlamentbe, ettől is csak bizonytalanabb a helyzet.

– Milyen koalícióban gondolkodnak a Néppártban? Kurz a magyart idéző, szigorú migrációs politikát hirdetett a kampányában, amit aligha tudna megvalósítani a szociáldemokratákkal, akikkel ez a szakításhoz is hozzájárult.

– Jelenleg az ÖVP senkit sem kommunikál lehetséges partnerként, nem bocsátkoznak ilyen találgatásokba. Kurz maga is azt mondja, hogy most nem ezzel kell foglalkozni, hanem meg kell hallgatni az emberek véleményét, és minél erősebb felhatalmazást szerezni a kormányzáshoz.

– A jó kampányon kívül milyen mondanivaló erősíti a Néppártot?

– A migrációs válság legalább akkora mértékben érintette Ausztriát, mint Németországot. Míg azonban sem Angela Merkel, sem szociáldemokrata kihívója, Martin Schulz nem akart erről tudomást venni a kampányban, addig Kurz éppen ezt nevezte a legnagyobb problémának. A felmérések szerint azonban – ezt mutatta meg a Századvég tavaszi felmérése is, amelyet az uniós tagállamokban végeztek el – mindkét országban a migráció az emberek legfőbb aggodalma, Kurz ezt kimondta, hogy felvállalta. Kifogta a szelet ezzel az FPÖ vitorlájából. Ez volt az a fordulópont, amikor Kurz vissza tudta szerezni az emberek hitét a Néppártban, és főleg saját magában, hiszen ő húzza fel az ÖVP-t. Kurz maga is okos politikus, és jó tanácsokat kapott.

- Christian Kern szociáldemokrata kancellár kampánytanácsadóját, Tal Silbersteint Izraelben pénzmosásért letartóztatták. Ez rosszul érintette Kernt, de közelébe sem ért annak a botránynak, amely azután tört ki, hogy kiderült, Silbersteinék a pártvezetők tudtával szélsőjobboldalinak álcázott Facebook-oldalon akarták lejáratni Kurzot. Hogyan befolyásolta ez a kampányt?

– Az osztrák szocdemek a lehető legrosszabb napjaikat élik mostanában, gyakorlatilag ennél rosszabb forgatókönyv nem is alakulhatott volna számukra. A negatív kampánynak az volt a célja, hogy különféle dezinformációkkal rombolják Kurz népszerűségét, illetve azt a látszatot keltsék, hogy a támadás az FPÖ részéről jön – megakadályozva ezzel a későbbi koalíciós közeledést a két fél között. Mindez visszafelé sült el, amikor ezek a titkok napvilágot láttak. Később mindezt megfejelte múlt hét végén egy még nagyobb botrány. Mint kiderült, a szociáldemokrata kancellár beszédírója először megfenyegette, majd le akarta fizetni azt a tolmácsot, aki a Silberstein, a korrupcióval vádolt kampánytanácsadó és a szocdemek kampánycsapata közti levelezést bonyolította. Christian Kern a kampány hajrájában folyamatos védekezésbe szorult, amire vádaskodással próbált válaszolni. A népszerűségi mutatókat látva megítélésem szerint a Szabadságpárt profitált legtöbbet ebből a szürreális helyzetből, és nem lennék meglepve, ha a választások éjszakáján az előre jelzettnél is több szavazatot kapnának. Mindenesetre az egyértelműen látszik, hogy mindhárom nagypárt már a választások utáni helyzetre készül. A mérések eredményeit és az utóbbi két hét politikai történéseit figyelve a baloldal újabb történelmi vereségre készülhet – most éppen Ausztriában –, míg a feltehetően győztesként kikerülő Sebastian Kurz a Szabadságpárttal próbálkozhat koa­líciós kormányt alakítani.


Konzervatív–populista koalíciót várnak

A legszerencsésebb forgatókönyv Ausztria számára az lenne, ha az Osztrák Néppárt (ÖVP) a Szabadságpárttal (FPÖ) lépne koalícióra – nyilatkozta a Breit­bart amerikai hírportálnak Barbara Kolm, a Hayek Institut osztrák gazdasági think tank igazgatója. A szabadpiac elvét képviselő agytröszt vezetője szerint a két jobboldali párt képviseli leginkább a vállalkozások szabadságát, s ha teljesültek volna az FPÖ által évek óta sürgetett reformok, Ausztria lényegesen jobb helyzetben lenne ma. Kolm felhívta a figyelmet arra, hogy a Nobel-díjas közgazdász, Friedrich Hayek elveinek érvényesüléséhez szükséges a bevándorlás kordában tartása. Hangsúlyozta, a bevándorlóknak tiszteletben kell tartaniuk új hazájuk törvényeit és szokásait, a fogadóországoknak pedig ahelyett, hogy mindenkit beengendnek, különbséget kell tenniük a valódi menekültek és a gazdasági bevándorlók között.