Mintagyárakkal segíti az állam a cégeket

A technológia fejlődése gyökeres változásokat okozott a hétköznapjainkban, a következő hatalmas ugrás az ipari termelés területén történik hazánkban és a világban

Zováthi Domokos – 2017.10.13. 01:17 –

A kormány idén csaknem nyolcvanmilliárd forinttal segítette az iparfejlesztést különféle támogatásokon keresztül. Az Ipar 4.0 Mintagyárak létrehozásának célja a hazai termelő kkv-k fejlesztésének elősegítése.

gépgyártás 20171013 A fémipar és a gépgyártás dinamikus erősödése volt jellemző augusztusban (Fotó: MH)

Fontos, hogy erősítsük a kis- és középvállalkozások versenyképességét, termelékenységét és rugalmasságát, továbbá enyhíteni kell a magyar gazdaság függőségét a járműipartól – mondta tegnap Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára. A távirati iroda jelentéséből kiderült, hogy a járműipar mellett számos olyan ágazat – többek között az egészségipar, a vegyipar, a zöldgazdaság vagy a feldolgozóipar – működik Magyarországon, amelyben jelentős a hozzáadott belföldi érték aránya. A kormány idén csaknem nyolcvanmilliárd forinttal segítette az iparfejlesztést különféle támogatásokon keresztül.

A középvállalkozások többnyire stabil lábakon állnak, de a mikro- és kisvállalkozásoknak segítségre van szükségük, mert jelentős részük tőkehiánnyal küzd és partnereket keres. Kihívásnak nevezte emellett a rendkívül erős nemzetközi versenyt és azt is, hogy az ipar digitalizációja minden ágazatra másként hat, így nincsenek minden területre érvényes, átfogó megoldások, meg kell találni az egyedi fejlesztési lehetőségeket. Lapunkhoz eljuttatott közleményében Varga Mihály elmondta, hogy a magyar ipar fejlesztésének fő irányait az Irinyi Jánosról elnevezett iparstratégia jelöli ki.

Az Irinyi Terv célja, hogy megteremtse a magyar gazdaság hosszú távú növekedésének hajtóerejét. Ahhoz, hogy modernebbé váljon az ipari termelés szerkezete, és elmozduljon a magasabb hozzáadott értékű termelés felé, át kell állni az innováció vezérelte gazdaságra, az iparnak a tudásra, a kutatás-fejlesztésre, a felsőoktatásra és a szakoktatásra kell támaszkodnia. A stratégia egyik célja, hogy az ipar aránya a bruttó hazai termékben a jelenlegi 23,5 százalékról harminc százalékra emelkedjen 2020-ig.

A program célja a szemléletformálás és a fejlesztés: Ipar 4.0 Mintagyárak és egy Ipar 4.0 Technológiai Központ létrehozásával a hazai termelő kkv-k fejlesztésének elősegítése, az Ipar 4.0 termelési rendszerek technoló­giai, ipari automatizálási, vezérlési megoldásai iránti nyitottságának fokozása. A 2,35 milliárd forint keretösszegű projektben a részt vevő feldolgozóipari kkv-k hiteles információk­hoz juthatnak, valamint térítésmentesen szerezhetnek Ipar 4.0 minősítést, és vállalatra szabott fejlesztési tervet kaphatnak.


Növekedés volt az Európai Unióban is

A vártnál nagyobb mértékben nőtt augusztusban az euróövezet ipari termelése az előző havihoz és az egy évvel korábbihoz képest is az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerint. Az idén augusztusban az előző havihoz képes szezonális kiigazítással 1,4 százalékkal nőtt az euróövezet 19 tagállamában az ipari termelés a júliusi 0,3 százalékos növekedés után. Éves bázison az ipari termelés augusztusban 3,8 százalékkal nőtt a júliusi 3,6 százalékos éves növekedés után. A 28 tagállamban 1,7 százalék volt az ipari termelés havi növekedése és 3,9 százalékos az éves. Havi bázison a legnagyobb, 14,3 százalékos növekedést Csehországban regisztrálták augusztusban. (MOA)