A járműipar támogatta az augusztusi bővülést

A teljes euróövezetet a dinamizmus jellemezte a nyolcadik hónapban

M. Orbán András – 2017.10.13. 01:17 –

Augusztusban az ipari termelés volumene 6,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a 2014-től számított ipari teljesítménybővüléssel hazánk az első helyen áll a régiós országok között.
A feldolgozóiparon belül a legsikeresebb alág a járműipar, amely 2010 óta megkétszerezte a termelését. A növekedés folytatódását jelzi, hogy az első fél évben majdnem 17 százalékkal nőttek a beruházások a járműgyártásban, a gyógyszergyártásban és az elektronikában – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára tegnap az M1-en a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva.

Az év első nyolc hónapjában 5,1 százalékkal nőtt a termelés. Az összes értékesítés közel kétharmadát adó külpiaci eladások volumene 5,6, a belföldi értékesítésé 3,7 százalékkal emelkedett. Az ipari export volumene 9,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a harmincöt százalékot képviselő járműgyártás kivitele 6,1 százalékkal emelkedett.

Augusztusban a gyógyszerexport 18,2 százalékos éves összevetésű növekedést ért el. A gépexport tartja két számjegyű növekedési ütemét, augusztusban is 13,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A szaktárca lapunknak küldött közleménye szerint az ágazat folyamatos erősödését a fémipar és a gépgyártás dinamikus bővülése is segítette. 2014 elejétől 19,6 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye. A beruházások növekedése, valamint a hazai és nemzetközi bizalmi indikátorok alapján is bővülés várható – tette hozzá az NGM.

A mezőgazdasági termelői árak 3,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét, ami a növényi termékek árának 0,6 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek árának 7,4 százalékos növekedéséből tevődik össze – jelezte ugyancsak tegnap a KSH. A növényi termékek ára először emelkedett az elmúlt egy évben, az élő állatok és állati termékek áremelkedése pedig tovább lassult.