Növelni kell a szakmunka tekintélyét hazánkban

A bölcsődei férőhelyek bővítésével, a szakképzések felülvizsgálatával és a nyugdíjasok alkalmazásának könnyítésével orvosolná a munkaerőhiányt a Versenyképességi Tanács

M. Orbán András – 2017.10.13. 01:15 –

A felnőttképzések piacképesebbé tételére és a támogatások felülvizsgálatára van szükség – mondta tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülését követően. Kitért a hatéves bérmegállapodás és a nyugdíjas-szövetkezetek foglalkoztatásösztönző szerepére is.
A tanács munkájának egyik fontos visszaigazolása, hogy a világgazdasági fórum szeptember végén nyilvánosságra hozott versenyképességi ranglistáján hazánk kilenc helyet lépett előre – közölte Varga Mihály. A nők foglalkoztatottságának növelése kapcsán azt mondta, szükség van a bölcsődeépítési program bővítésére. Ezenkívül szükséges a bölcsődék és az óvodák nyitvatartási idejének felülvizsgálata, hogy azok a rendes munkaidőhöz igazodjanak.

A tanács kiemelten foglalkozott a foglalkoztatás további javításával és a felnőttképzés kérdésével. Előbbi kapcsán Varga Mihály szerint fontos, hogy segíteni kell a részmunkaidős foglalkoztatás elterjedését is. Egyre több vállalkozás fejlődését gátolja ugyanis a munkaerőhiány, ezért a foglalkoztatás növeléséhez szükséges a szakképzések áttekintése, piacképessé tétele. Ma a felnőttkorú lakosság mindössze 6,3 százaléka vesz részt valamilyen továbbképzésen, az áttekintő programba pedig a kormányhivatalokat és a kamarákat is bevonnák. Ezenfelül növelni kell a szakmunkák presztízsét, mivel a szakgimnáziumokba és szakközépiskolákba kevesebben jelentkeznek, mint a gimnáziumokba – sorolta a miniszter, hozzátéve, gyakorlatiasabb képzésekre van szükség. Végül szólt arról, hogy eddig már majdnem negyven nyugdíjasszövetkezet alakult meg, ugyanakkor szeretnék könnyíteni az egyéni nyugdíjas munkavállalók helyzetét is. Igaz, a szövetkezeti forma jogi segítséget ad, és a megfelelő munkalehetőséget is könnyebb azon keresztül megtalálni.

A Magyar Hírlap kérdésére válaszolva elmondta, minden foglalkoztatási formára szükség van, a nyugdíjas-szövetkezetek több munkakörben is csökkenthetik a munkaerőhiányt, a hatéves bérmegállapodásban rögzített járulékcsökkentés viszont rendszerszintű változás. Bruttó tizenhét százalékot meghaladó béremelés esetén a szociális hozzájárulás további fél százalékponttal, húsz helyett 19,5 százalékra mérséklődik jövőre. Már az idei járulékcsökkentések is komoly anyagi segítséget jelentenek a vállalkozásoknak, az így felszabaduló többletet fejlesztésekre, a béremelésekkel pedig a munkaerő megtartására fordíthatják a cégek. Emlékeztetett arra is, hogy a minimálbér további nyolc, a garantált bérminimum tizenkét százalékkal történő emelése is tovább növeli a foglalkoztatást.

A költségvetés állapota, a munkaerőpiaci helyzet és a vállalkozások teherbíró képessége alapján a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) ugyanakkor a tavaly kötött hatéves bérmegállapodásban rögzítetthez képest nagyobb, 13, illetve 17 százalékos béremelést javasol jövőre – közölte tegnap a MOSZ a távirati irodával.

A kormányzat, a szakszervezetek és a munkaadók is sikeresnek ítélték a hatéves bérmegállapodást a tegnapi ülésen.