Rövidebb lesz az ügyintézés a közműveknél

A családok és a cégek lehetnek a nyertesek

Gazsó Rita – 2017.10.13. 01:13 –

Már készül a törvény, amelynek köszönhetően jelentősen felgyorsulnak a közműengedélyezési eljárások. A gázcsatlakozás esetében akár száz, a villanynál százötven nappal is rövidülhet az ügyintézés.

Bartal Tamás 20171013 Bartal Tamás: A vállalkozások széles köre dolgozhat közműcsatlakozások kiépítésén (Fotó: Bodnár Patrícia)

Folytatódik a Könnyű közmű elnevezésű program – közölte tegnap Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára. Mint mondta: a program célja, hogy a közművekkel kapcsolatos ügyek gyorsabbak, olcsóbbak, egyszerűbbek legyenek, és a szolgáltatás színvonala emelkedjen.

A program első lépése a közműcsatlakozások díjmentessé tétele volt – jelezte a helyettes államtitkár, rámutatva, hogy egy átlagos lakás, családi ház, üzlethelyiség esetében magánszemélyeknél legfeljebb kétmillió forintos, cégek esetében hárommilliós megtakarítás jelentkezhet.

Hozzátette: második lépésként szeptember elsejétől „megtörték az elosztók monopóliumát” a közmű-kivitelezések tekintetében, már a vállalkozások széles köre dolgozhat közműcsatlakozás kiépítésén. Emlékeztetett rá, hogy a kormány döntése nyomán a Miniszterelnökség szeptember 26-án benyújtotta a második versenyképességi törvény tervezetét az Országgyűlésnek, a gazdasági bizottság a héten lefolytatta részletes vitáját és támogatta végszavazásra bocsátását.

A lépések egyszerűbbé, gyorsabbá és átláthatóvá teszik a családok, valamint a kis- és középvállalkozások számára a közműcsatlakozást – mondta Bartal Tamás, hozzátéve: „Törvény szintjén fogjuk biztosítani azt az elvet, hogy a szolgáltatók vannak a fogyasztóért és nem fordítva”. Arra kérte a fogyasztókat, hogy tájékozódjanak a változásokról és jelezzék, ha a szolgáltató eltérő feltételeket szabna.