A művészeti nevelésre helyezné a hangsúlyt az MMA új elnöke

Vashegyi György: A minőségi szemléletet nem lehet túlhangsúlyozni a kulturális életben

Forgách Kinga – 2017.10.13. 01:10 –

Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmestert választották meg kedden a Magyar Művészeti Akadémia tisztújító közgyűlésén az intézmény új elnökévé. A művész lapunknak elmondta, az akadémiát a magyar kulturális élet legjelentősebb műhelyének tartja, és számára a legfontosabb a magyar alkotóművészet értékelvű, minőségpárti támogatása.

Vashegyi György 20171013 Vashegyi György szerint a magyar művészet értékelvű támogatása a legfontosabb (Fotó: Bodnár Patrícia)

– Ön eddig nem volt elnökségi tag a művészeti akadémiában, és nem vállalt politikai feladatokat sem. Meglepődött a jelölésen, illetve azon, hogy a legfiatalabb jelöltként választották meg?

– Megtiszteltetések sorozata ért, kezdve attól, hogy jelöltek a posztra. Június elején, amikor már közismert volt, hogy két nagy művészünk, Marton Éva és Jankovics Marcell is aspirál az elnöki székre, egyszerű tagként még csak azon töprengtem, hogy melyikükre fogok szavazni. Aztán június közepén kaptam egy megkeresést az egyik akadémikus kollégánktól, hogy szeretne engem elnöknek jelölni. Akkor gondolkodtam ezen néhány napig, aztán elvállaltam, mert úgy éreztem, hogy ilyen fontos feladat elől nem illik elfutni. Nem vagyok, és nem voltam politikus, nincsenek ilyen jellegű ambícióim és terveim, független művész voltam az elmúlt negyvenhét évben, és az is maradok. Nagyon megtisztelő, hogy rám esett ilyen nagy arányban az akadémikustársak választása, igyekszem méltónak bizonyulni a feladatra. Az elmúlt években valóban nem voltam benne az elnökségben – az említett két nagy művészünkkel, Jankovics Marcellel és Marton Évával ellentétben –, így soha nem voltam egy elnökségi ülésen sem. Az elkövetkezendő időszakban igyekszem információkat szerezni, hiszen az elmúlt hónapokat inkább azzal a töprengéssel töltöttem, hogy milyen irányba érdemes tovább haladni. Nagyon sokféle úton végig kell mennünk, fel kell építenünk egy köztestületet. Ha a Magyar Tudományos Akadémiát hatéves állapotában megnéznénk, biztos azt látnánk, hogy ott is sok minden hiány­zott. Mi igyekszünk majd minden hiányosságot pótolni.

– Milyen hiányosságokra gondol?

– Nagyon sok mindenre. Egy testületnek tapasztalatokat kell szereznie, rutinokat kell kialakítania, és pontosan tisztáznia kell az identitását, ahogy azt is, hogy mik a fő feladatai. Nagyon sok teendőnk lesz, át kell gondolni, melyek az elsődlegesek.

– Ön szerint mik az akadémia legfontosabb feladatai?

– Az nem vitás, hogy a magyar alkotó- és előadó-művészet múltjának, jelenének és jövőjének a következetes, értékelvű és minőségpárti támogatása. Az érték és minőség számomra jelszó, ezt igyekeztem a kollégákkal is megosztani, amikor volt erre lehetőség. A minőségi szemléletet sohasem lehet túlhangsúlyozni a művészeti és kulturális életben.

– Beszédében említette, hogy vannak rövid, közép-, és hosszú távú elképzelései is. Melyek ezek?

– Ezekről a tervekről akkor tudok nyilatkozni, ha már minden szükséges ismeret birtokában leszek. Csak most alakul ki az elnökség, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy kik lesznek az alelnökök és az elnökségi tagok. Meglátjuk, hogyan áll össze a csapat a titkos szavazás alapján. A művészeti ágakat, amelyeket az akadémia összefog – s amelyeknek köszönhetően az MMA már most is a magyar kulturális és szellemi élet legfontosabb műhelye – majd fel kell osztanunk egymás között. Én elsősorban zenei területen tevékenykedem, és nyilvánvalóan minden művészeti ágat méltóképpen igyekszem majd képviselni, de amihez nem értek, abban nyilvánvalóan a nálam jobb szakember véleményét szeretném kikérni; irtózom attól, ha valaki abba szól bele, amihez nem ért.

– A programja egyik legfontosabb elemének a művészeti nevelés megreformálását nevezte. Ezen a területen mi a legfőbb teendő?

– Nem vagyok ennek a témának szakembere, de azt hiszem, és a saját tapasztalataim is azt mutatják, hogy a művészeti nevelés nagyon jó invesztíció a személyiség fejlesztésében. Az egész társadalmat magasabb szintre emelhetjük általa. A sport egyébként szintén nagyon fontos, ahogy ezt annak idején a görögök is elvként megfogalmazták. Ha jól tudom, a modern tudomány ezt igazolta is: sport és művészeti nevelés együttesen nagyon fontos, nyilvánvalóan nem a többi tárgy kárára. Zenész vagyok, és a művészeti nevelésen belül a Kodály-féle zenei nevelés fellegvárában nevelkedtem, hiszen a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolába járhattam, amelyet a zeneszerző maga alapított. Ez egy fantasztikus iskola, de nem zenei előképző volt; a több mint harmincfős osztályomból mindössze ketten lettünk hivatásos zenészek. De minden egykori osztálytársam kiemelkedő a saját szakmai területén, mert az intellektust és a személyiséget a művészeti nevelés hihetetlen módon stimulálja. Olyan asszociációkat hoz létre, amelyekre másfajta nevelés nehezebben képes. Nagyon nagy szükség van rá, de ez csak az egyik fontos ügy a teendők közül.