Elveszett gyémántok, becsődölt piramisjáték, elölről kezdett per

Tizenhárom éve tartó vizsgálat után sincs még jogerős döntés a drágakövekkel trükköző, több száz befektetőt félmilliárd forinttal megkárosító vádlottak ügyében

Csibra Tibor – 2017.10.13. 01:08 –

Egyelőre futhatnak még a pénzük után azok, akik gyémántokkal kereskedő piramisjáték-szervezőkre bízták a pénzüket az ezredforduló környékén. Az ügyben tegnap elölről kezdődött a korábban évekig tartó büntetőper.
A vádirat ismertetésével elölről kezdődött tegnap a Fővárosi Törvényszéken a korábban gyémántos piramisjáték néven elhíresült csalássorozat újabb büntetőpere. Eddig annyi bizonyos, hogy az eltűnt félmilliárd forintnak, a beígért mesés hozamnak és a drágaköveknek nincs nyomuk.

Az ügyészség szerint T. János elsőrendű terhelt a kilencvenes években Németországban gyémántok értékesítésével foglalkozott, majd az általa létrehozott üzleti konstrukcióban előbb az Atlantis-Contor Kft., majd később a DT Diamond Rt. és a Diamond Trade Kft. képvisele-tében ügyfelei részére jelentős hozamot garantáló gyémántadásvételi és meghatározott időre szóló visszavásárlási ajánlatot tett.

A vádlott megtévesztette a befektetőket, mivel a fedezetként szolgáló gyémántok jelentős része hibás, illetve sérült volt, így azokkal az ígért hasznot nem lehetett teljesíteni, és erről T. Jánosnak tudomása volt. A terhelt ezért egy bevált módszerhez folyamodott, piramishálózatot szervezett, és klasszikus elv szerint a korábban belépőket az újonnan beszervezettek által lerótt összegekből fizette ki. T. János és társa, K. Tamás a csaknem nyolcszáz rendbeli fiktív ügylettel több mint hatszáz embert vert át, a kárösszeg félmilliárd forint, és a gyémántoknak is nyomuk veszett.

A csalásokról a történtek idején sokat cikkezett a hazai sajtó,, ami nem tett jót a vállalkozásoknak. Az említett cégek gyors bedőléséhez az is hozzájárult, hogy a gyanút fogott befektetők egyszerre akarták kivenni befektetéseiket és értékeiket.

Az ügyben 2004-ben tett feljelentést a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, majd öt évig tartott a nyomozás. Az ugyancsak elhúzódó büntetőperben a Fővárosi Törvényszék tavaly januárban a két férfit két-két, egyaránt öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, T. Jánost azonban néhány vádpontban felmentette.

A bíróság több száz befektető esetében kártérítésre is kötelezte a terhelteket, a többiek polgári peres úton érvényesíthetik követeléseiket. A kártérítési ügyeket azonban megakasztotta, hogy Fővárosi Ítélőtábla idén januárban egyebek mellett megalapozatlanságra hivatkozva új eljárást írt elő.