Nincs női állócsillag

Tenisz. Úgy lett világranglista-vezető Simona Halep, hogy még nem nyert Grand Slam-tornát – A vereségek megerősítették a huszonhat éves román játékost

Salánki Miklós – 2017.10.13. 01:06 –

Amióta a női tenisz uralkodónője, Serena Williams szülési „szabadságon” van, egymást váltják a játékosok a világranglista élén. Az idén már ötször változott az élen a sorrend: Angelique Kerber, Serena Williams, Karolina Pliskova, Garbine Muguruza után Simone Halep vezeti a ranglistát.

Simona Halep 20171013 Simona Halep eddigi hivatalos nyereménye húszmillió dollár (Fotó: Reuters - Jason Lee)

A sorozatos változás a női világranglista élén jól jelzi, hogy Serena Williams távollétében nincs igazán kimagasló egyénisége a női mezőnynek. A 26 éves román Simona Halep pedig úgy kerülhetett az élre, hogy még nem nyert Grand Slam-tortát, sőt az idén Melbourne-ben és New Yorkban is az első fordulóban kikapott, s csak egy versenyt nyert, a madridit.

Az első román világranglista-vezető ugyan üstökösként tűnt fel – 17 évesen megnyerte a juniorok versenyét a Roland Garroson –, de nagyon nehéz úton jutott el az első helyezésig. A tehetséges játékos azzal lett világhírű, hogy megműttette nagy melleit, amelyek akadályozták a játékát. Ezután bekerült a világranglistán az első százba, majd a top tízbe is. Ekkor nyilatkozta edzője, hogy reméli, Halep egyszer nem műtétje, hanem kiemelkedő eredményei miatt lesz népszerű. „Néhány évvel ezelőtt megnéztem az interneten a világranglistát. A negyedik oldalon találtam meg magam. Akkor azt mondtam, az az álmom, hogy az első oldalon legyek. Most ott vagyok. Szeretném kiélvezni a pillanatot, de még inkább szeretnék javítani a játékomon és akkor talán a második vagy az első helyet is elérhetem” – nyilatkozta Halep 2014-ben, amikor Párizsban döntőt játszhatott, de kikapott Marija Sarapovától.

Az idén újra finalista volt a Roland Garroson, de most sem sikerült nyernie, mert hatalmas meglepetésre kikapott a lett Jelena Osztapenkótól. „Teljesen a padlón voltam” – ismerte el az elveszített finálé után, majd jött az újabb váratlan eredmény: a US Openen az első fordulóban kikapott Sarapovától. Edzője, Daren Cahill szerint a gyenge szervái miatt veszített, ezért az utóbbi hónapokban ezt sokat gyakorolta. Két pszichológus is segítette a felkészülést, mert nem a tudása, hanem a lelki problémák miatt veszített el fontos mérkőzéseket.

Aztán az elmúlt héten Pekingben megtört a jég, pályafutása során először legyőzte Sarapovát, majd az elődöntőben visszavágott Osztapenkónak, s ezzel leváltotta a WTA-rangsor élén a spanyol Garbine Muguruzát. Öröme azonban nem lett teljes, mert a döntőben kikapott a francia Caroline Garciától.

A huszonhárom éves Garcia győzelmével kivívta az indulás jogát a szingapúri világbajnokságon, A francia játékos azt nyilatkozta: „Nagyon sokat jelent a számomra, hogy ott lehetek a vb-n, amelyen pályafutásom során először indulhatok egyesben.”

A jövő vasárnap kezdődő eseményen a világ legjobb nyolc játékosa vehet részt az idei tornákon szerzett pontok alapján: Garbine Muguruza (spanyol), Simona Halep (román), Karolina Pliskova (cseh), Jelina Szvitolina (ukrán), Venus Williams (amerikai), Caroline Wozniacki (dán), Jelena Osztapenko (lett), Caroline Garcia (francia). A vb-nek lesz magyar résztvevője is: Babos Tímea a cseh Andrea Hlavackovával párosban indulhat.

Nem pihen Marija Sarapova, aki a tiencsini kemény pályás női tenisztornán a lengyel Magda Linette felett diadalmaskodott két játszmában a nyolcaddöntőben. w
<br /