Visszavezetheti Heynckes a Bayernt a csúcsra

Bundesliga. A régi-új szakvezető koncepciója világos: megadja a királyoknak azt, ami a királyoké, hozsannázza azokat a játékosokat, akikre építeni akar

AD – 2017.10.13. 01:03 –

Jupp Heynckes közel négy és fél éves szünet után visszatér, és ismét a Bayern Münchent irányítja. A bajor sztárklub szurkolói persze azt remélik, a 72 éves edző ott folytatja majd a csapatával, ahol 2013 tavaszán abbahagyta: a diadalok útján.

Heynckes 20171013 A békés nyugdíjaséveket megszakítva a hetvenkét éves Heynckes újra csatasorba állt (Fotó: Reuters - Michael Dalder)

Úgy triplázott Jupp Heynckes 2013 tavaszán a Bayernnel – amely megnyerte a bajnokságot, az országos kupát és a Bajnokok Ligáját –, hogy tisztában volt vele: nem maradhat a csapat élén, kénytelen átadni a helyét Pep Guardiolának. Sem a katalán edző, sem az őt váltó Carlo Ancelotti nem tudta később megismételni Heynckes bravúrját. A 72 évesen Európa legidősebb sztáredzőjének számító német trénerben a klub vezetői, Uli Hoeness és Karl-Heinz Rummenigge a megmentőt látják. Ancelotti és a vezetők viszonya elmérgesedett, az olasz a játékosokkal sem jött ki. A PSG elleni súlyos vereség és a hazai bajnoki teljesítmény is azt mutatta, a Bayern München rossz úton jár. Heynckesnek jutott a feladat, hogy a helyes vágányra terelje a csapat szerelvényét.

Heynckes először is igyekezett minden érdeklődőt biztosítani arról, hogy 72 évesen is olyan a kondíciója, amellyel vállalhatja a Bayern irányítását. Immár minden érdeklődő tudhatja, hogy a most megszakított „nyugdíjas” éveiben is rendszeresen úszott, sétált a kutyájával, s igyekezett fitten tartani magát.

Úriemberként nem bírálta az elődjét vagy akár az elődjeit, de lehet következtetni arra, miben látta a hibák forrását: abból, hogy hosszan beszélt arról, milyen fontos a pontos hierarchia az öltözőben. Megemlítette azt is, hogy a sikercsapatban Bastian Schweinsteiger, Philipp Lahm, Arjen Robben és Franck Ribéry töltötte be a vezető szerepet. Közülük ketten még most is a Ba­yern játékosai, igaz, a francia szélső néhány napja súlyos sérülést szenvedett.

A hétfő óta a csapattal dolgozó s szombaton, a Freiburg elleni találkozón ténylegesen már a negyedik „bajor” korszakát kezdő Jupp Heync­kes koncepciója világos: megadja a királyoknak azt, ami a királyoké. Hozsannázza azokat a játékosokat, akikre építeni akar. A válogatott szerepléstől a hollandok kiesése után elköszönt Arjen Robbenről például nem kevesebbet állított, hogy Johan Cruyff-fal, Marco van Bastennel, Ruud Gullittal és Frank Rijkaarddal képvisel azonos színvonalat. Ugyancsak kiemelte az elmúlt időszakban a csatárok közül talán a legtöbbet kritizált Thomas Müller szerepét is. A csatárban a Bayern igazi vezérét látja.

Jupp Heynckesnek akkor van esélye újra az európai futball legszűkebb elitjébe emelni a Bayernt, ha rendbe teszi a védelmet (nem számítva a kapus Manuel Neuert, aki még hosszú heteken át hiányozni fog a csapatból), ami, ha rendelkezésére áll Kimmich, Boateng, Hummel is, nem lesz kivitelezhetetlen feladat. Meg kell találnia Thomas Müller igazi helyét. Az új szerzemények közül többeknek is muszáj lesz javulniuk. Elsősorban James Rodrigueznek, aki megszenvedte, hogy nem tud németül. Szerencséjére Jupp Heyn­ckes hosszú éveket dolgozott a La Ligában, így a kolumbiai számára is új korszak kezdődhet.w
<br /