Konasenkov: Az “orosz fenyegetés miatti hisztériakeltés” a Pentagon fedőakciója

Moszkva szerint az Egyesült Államok egy konplett páncélos dandárt csempészett a határra

MH/MTI – 2017.10.12. 15:45 –

Úgy vezényelt egy újabb teljes felszerelésű páncélos dandárt Lengyelországba az Egyesült Államok, hogy egy másiknak csak a személyi állományát vonta ki térségből, ami ellentétes az Oroszország és a NATO alapszerződésével - közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön Moszkvában.

Konasenkov szerint az amerikai katonai vezetés a Zapad-2017 fedőnevű orosz-fehérorosz hadgyakorlat körül keltett "hisztériát" felhasználva, "csöndesen" teljes hadfelszereléssel vezényelte Lengyelországba az amerikai 2. páncélos dandár alegységeit, eközben pedig a lengyel és baltikumi állomáshelyeikről "kirotált" 3. páncélos dandár hadfelszerelését a helyszínen hagyta. A vezérőrnagy rámutatott, hogy e tankok és páncélozott harcjárművek legénységét két órán belül vissza lehet hozni a ramsteini amerikai támaszpontról 
"Ellentétben a NATO és az Egyesült Államok azon összes bejelentésével, hogy jelentéktelen erőket vontak össze az orosz határ közelében, oda de facto nem egy dandárt, hanem az Egyesült Államok fegyveres erejének egy gépesített hadosztályát vezényelték" - áll Konasenkov közleményében.
A tábornok szerint a balti országoknak és a lengyeleknek az állítólagos orosz fenyegetés miatt kitört "hisztériája" nem volt más, mint "csalárdul előadott tájékoztatási függöny" a Pentagon fenti műveletének elleplezésére. Konasenkov rámutatott, hogy a 2. amerikai dandárnak a 3. dandár által hátrahagyott haditechnikát - csaknem 90 Abrams páncélost, Paladin önjáró lövegeket és 140 Bradley páncélozott harcjárművet - kellett volna átvennie, hogy ne sérüljön az Oroszország és a NATO között 1997-ben megkötött alapszerződés.