Az Egyesült Államok kilép az UNESCO-ból

Izrael is megkezdte a kilépés előkészületeit

MH/Hirado.hu – 2017.10.12. 15:20 –

A szervezet Izrael-ellenes elfogultságára hivatkozva az Egyesült Államok október 12-én bejelentette: kilép az UNESCO-ból, az Egyesült Nemzetek Szervezetének Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből. A döntés év végén, 2017. december 31-én lép érvénybe.

unesco 576Fotó:Reuters

Az amerikai külügyminisztérium közleményben jelentette be, hogy nem kíván tagja maradni az ENSZ kulturális és tudományos szervezetének, ehelyett inkább a megfigyelő pozíciót választja.

“A döntés, melynek meghozatalát nem vettük könnyedén, az Egyesült Államok aggodalmát tükrözi az Unesco növekvő hátralékaival kapcsolatban, emellett a szervezet alapvető reformjának szükségességére és az Izrael-ellenes elfogultságára hívja fel a figyelmet” – írják.

A döntés év végén, 2017. december 31-én lép érvénybe.

Izrael megkezdte az előkészületeket arra, hogy az Egyesült Államokkal együtt kilépjen az UNESCO-ból - jelentette be az izraeli kormányfői hivatal csütörtökön.
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő "bátor és erkölcsös" döntésnek nevezte Washington elhatározását, és közölte: utasította a külügyminisztériumot, hogy készítse elő Izrael kilépését az UNESCO-ból.

Az UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete. A létrehozásáról szóló megállapodást 1945. november 16-án fogadták el 44 állam jelenlétében. A szervezet alkotmánya 1946. november 4-én lépett hatályba, miután 20 állam ratifikálta.

Az UNESCO főigazgatója sajnálatát fejezte ki Washington kilépése miatt

Mély sajnálatát fejezte ki csütörtökön Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója amiatt, hogy az Egyesült Államok úgy döntött: kilép az ENSZ szakosított szervezetéből. Washington kilépése veszteség az ENSZ-családnak, veszteség a multilateralizmus számára - reagált a főigazgató az Egyesült Államok bejelentésére.