Szijjártó Péter: A migráció kiváltó okait kell megszüntetni

A külügyminiszter a keresztényüldözésről és a migráció okairól tárgyalt Milánóban

MH/MTI – 2017.10.12. 12:05 –

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a keresztényüldözés elleni közös fellépésről és a migráció kiváltó okainak kezeléséről tárgyalt olasz kollégájával csütörtökön Milánóban.

A tárcavezető megbeszéléseiről az MTI-nek beszámolva kiemelte: megállapodtak abban, hogy az üldözött keresztény közösségek megsegítése érdekében szorosan együttműködik a két ország.
Mint mondta, arról is egyeztettek, hogy Irakban - ahol mindkét ország jelen van részben katonai, részben humanitárius támogatással - a tevékenységeiket szorosan összehangolják és közös projekteket hajtanak végre a keresztény közösségek támogatására.
Szijjártó Péter hangsúlyozta: a migráció tekintetében egyetértettek abban, hogy a migrációt kiváltó okokat kell megszüntetni, tehát biztonságot és gazdasági fejlődést kell garantálni azoknak a térségeknek és országoknak, amelyek a legnagyobb kibocsátói az illegális bevándorlásnak.

Közép-Európa a józan észre hallgat

Szijjártó Péter a magyar-olasz üzleti fórum megnyitóján mondott beszédében kiemelte, a magyar modell bebizonyította, hogy nem kell választani gazdasági növekedés és költségvetési fegyelem között, lehetséges egyszerre elérni mindkettőt.  
Emlékeztetett arra is, hogy Magyarországon a külgazdaságot és a külpolitikát egyesítették, a külpolitika középpontjába a gazdaságdiplomáciát állították, és a külpolitika feladata, hogy a külgazdasági érdekeket felismerje és érvényesítse.
A tárcavezető elmondta: Magyarország büszke a gazdasági növekedésére, az egyedülállóan széles beruházás-ösztönzési politikájára. A magyar gazdaság "most egy új korszak küszöbére érkezett", hiszen gyakorlatilag a teljes foglalkoztatás elérése előtt áll, ezért a munkahelyteremtésben is a magas hozzáadott értéket és a kutatás-fejlesztésre alapuló beruházásokat keresik - magyarázta.