Végeztek a Fehér Özveggyel

A brit dzsihádista az Iszlám Állam egyik “reklámarca” volt - A légicsapás a fiával is végzett

MH/Independent – 2017.10.12. 10:33 –

Sally Jones 2013-ban hagyta el kenti otthonát, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez, amelyen belül a “Fehér Özvegy” néven vált hírhedtté. A nővel amerikai légicsapás végzett még júniusban Rakka közelében. Jones a fiát is magával vitte szíriába, nagy valószínűséggel a gyerek szerepel a terrorszervezet egy tavalyi propagandavideójában is. 

Amerikai titkosszolgálati tájékoztatás szerint Sally Jones épp menekülni próbált Rakkából, amikor egy légicsapás végzett vele. Az MI6 tájékoztatása szerint a hasonló hírek gyakran hamisnak bizonyulnak, mivel szinte lehetetetlen megállapítani a légicsapások áldozatainak személyazonosságát, de a brit titkosszolgálat azért is bánt óvatosan a hírrel, mert elképzelhető, hogy a nő tizenkét éves gyermeke, Jojo is meghalt a támadásban. Jones férjét, egy pakisztáni származású hackert 2015-ben likvidálták – szintén egy légicsapás során.

A “Fehér Özvegy” előkelő helyen áll a Pentagon “halállistáján”, mivel nagy szerepet vállalt a dzsihadisták toborzásában, valamint azzal is gyanúsítják, hogy több terrortámadás előkészületeit is ő szervezte meg Angliában, Walesben és Skóciában. Az egyik legnagyobb szabású terve a királynő meggyilkolására irányult. Az amerikai titkosszolgálat egyebek mellett azzal is gyanúsítja, hogy a nő több mint ezer ügynökük adatait tárta a dzsihadisták elé – ezekhez férje, Junaid Hussain férhetett hozzá a korábbiakban.

Az Iszlám Állam reklámarca

Sally Jones a gyanú szerint több tucatnyi nőt csábított át az Iszlám Állam “kalifátusába”, miután férjét követve ő is csatlakozott a terrorszervezethez. A párt a média csak “Mr. és Mrs. Terrorként” emlegette – különösen aktívak voltak a szociális médiában, férja halála után Jones hosszasan írt arról, hogy büszke, amiért a férfit amerikai légicsapás ölte meg, így férje “Allah legnagyobb ellenségétől szenvedhetett mártírhalált”. Hussain halála után a nő gyermekével együtt Rakkába költözött, ahol az Iszlám Államhoz csatlakozó női harcosok kiképzéséért volt felelős. Fia, JoJo a terrorszervezet gyermekek számára szervezett táborában beutazta Szíriát, és nagy valószínűséggel ő volt az a gyerek is, aki az Iszlám Állam 2014-es megrázó propagandavideójában is szerepelt: ebben egy mosolygó, kék szemű kisfiú lő agyon egy rabot. A videó igencsak hasonlít a szintén brit származású terrorista, Jihadi John propagandaanyagaihoz.