Bővült az idegenforgalom

Erős nyár után jelentős, tízszázalékos növekedésre számítanak a szállodások még az idén

Gazsó Rita – 2017.10.12. 03:00 –

Az új turisztikai célközönség, a többet költő vendégek érkezése követhető nyomon az augusztusi adatokban – mondta Könnyid László, a szállodaszövetség elnöke lapunknak.

Nem okozott meglepetést az augusz­tusi vendégéjszakák számának kétszázalékos emelkedése országos szinten, mivel a nyári szabadságok időszaka lévén ebben a hónapban már nem nagyon van hová „bővülni” – mondta Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke lapunknak, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataira utalva. Az elnök szerint érdekesebb az árakat nézni: a kiadható szobákra jutó árbevétel (Revpar) növekedése ugyanis majdnem tizenöt százalékos emelkedést mutatott augusztusban. Hozzáfűzte, főként baráti társaságok, családok érkeztek, akik tovább maradtak, többet költöttek, mint mondta: ez tükröződött az augusztusi számokban.

Könnyid László szerint az is látszik, hogy a különböző sporteseményeknek köszönhetően még augusz­tusban is növekedett a bruttó árbevétel: a kereskedelmi szálláshelyek esetében folyó áron 16,7 százalékkal 310 milliárd forintra.

A KSH adatai szerint augusztusban a teljes vendégforgalom három, a kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele pedig 16,2 százalékkal 310 milliárd forintra nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 18,8 százalékkal emelkedett, és meghaladta a 188 milliárd forintot. A nyár utolsó hónapjában a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8, a belföldi vendégeké 2,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A külföldi vendégek száma 3,5 százalékkal emelkedett, az összes külföldi vendégéjszaka felét Budapesten töltötték el. A KSH szerint a szállodai szobák ára országosan 11,8 százalékkal, Budapesten 21 százalékkal magasabb volt, mint tavaly.

Könnyid László figyelmeztetett, hogy minden évben nem várható az idei nyárihoz hasonló, a sportesemények miatt különösen erős bővülés. A szállodaszövetség elnöke azt mondta, hogy az előrejelzések alapján erős őszre számítanak országosan, mind a vendégéjszakákat, mind pedig a bevételeket tekintve. Szerinte a fővárosban főként az élénkülő üzleti és a városlátogató turizmus éreztetheti a hatását az év hátralévő részében. Mindezek alapján az országos tízszázalékos vendég­éjszakaszám-bővülés reálisnak tűnik – vélekedett az elnök.