Templomi hangok a Bazilikában

Három különleges darabot játszik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Zsiray-Rummer Zoltán – 2017.10.12. 02:51 –

Mozart, Respighi és Honegger művei szólalnak meg Hamar Zsolt vezényletével a Nemzeti Filharmonikusok Templomi bérletsorozatának nyitóhangversenyén szombaton a budapesti Szent István-bazilikában.

Különlegességek hangzanak el a Nemzeti Filharmonikusok szombati koncertjén, Mozart négy templomi szonátája és Respighi Templomablakok című műve mellett Honegger III. szimfóniája – közölte az együttes. A Templomi bérletsorozat nyitóhangversenyének műsorán szereplő Mozart-darabokról a közlemény azt írja: 1772 és 1780 között tizenhét rövid, egytételes művet komponált a zeneszerző a salzburgi dóm számára, amelyeket a miséken adtak elő. Ezek mindegyike szonátaformában íródott, előadó-apparátusuk a brácsát nélkülöző vonóskar és orgona, 1776-tól kezdve néhány szonátában fúvósokkal kiegészítve. Az orgona a művek mintegy felében több-kevesebb szólószerepet kap. Ebből a sorozatból hallható most négy darab. Respighi Templomablakok című zenekari műve a „négy szimfonikus impresszió” alcímet kapta, a tételek régi ólomüveg ablakokon látható bibliai és a katolikus keresztény hagyományhoz kötődő történeteket jelenítenek meg. Honegger leggyakrabban elhangzó III. szimfóniájának alcíme Liturgikus szimfónia, a tételek fölé a szerző ugyanis a katolikus liturgia egy-egy latin nyelvű mondatát írta. A háború megpróbáltatásainak élményét tükröző művet 1946-ban mutatták be.


Kodály és Respighi a Zeneakadémián

Rajk Judit, a különleges alt hangjáról ismert énekesnő, a Budapesti Vonósok és a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének Kórusa, valamint Pétery Dóra orgonista ad koncertet Átformált tradíciók címmel Kodály Zoltán és Ottorino Respighi műveiből október 18-án a Zeneakadémia nagytermében, Alessandro Cedrone, az Ankarai Opera főzeneigazgatója vezényletével. Az intézmény közleménye szerint az egymással barátságot ápoló Kodály és Respighi műveiben a tradicionális dallamok egyaránt átformálódtak huszadik századi „új-régi” zenévé. A műsorban többek között Kodálytól a 114. genfi zsoltár és az Adventi ének, Respighitől pedig a G-dúr szvit és a Trittico Botticelliano hangzik el.