Terminátorlegenda három dimenzióban

James Cameron ikonikus akciófilmjét is felújították

Pálffy Lajos – 2017.10.12. 02:43 –

Huszonhat évvel a bemutatója után háromdimenziós változatban is láthatjuk minden idők egyik legjobb blockbusterét, a Terminator 2 című akciófilmet már a magyar mozikban is. A hat jelölésből négy Oscart hozó két és fél órás művet a rendező, James Cameron szigorú felügyelete alatt a többek között a Star Wars-filmeket is 3D-ssé varázsoló Stereo D nevű vállalkozás végezte.

A százmillió dollárt meghaladó, akkoriban rekordnak számító költségvetésből készült Terminator 2 igencsak jól jövedelmezett, már az első hónapokban félmilliárdot hozott az alkotóknak. Ami nem volt véletlen, hiszen az elképesztő történet soha nem látott megoldásaival tömegeket vonzott a mozikba. És ez az a film, amely még a számítógépes látványtechnikán felnőtt nemzedéket is elvarázsolja – kevesen tudják, de ennek egyik első képviselője is ez a film, a komputerekkel konstruált iskolateremtő jeleneteivel. A film amúgy valóban 21. századi lett az átalakítás után, ugyanakkor még mindig annyira be tudja szippantani a nézőit, hogy néhány perc után nem is érdekes már a szemüveggel élvezhető látvány.

A háromdimenzióssá konvertálás három évig tartott, a legjobb minőségű, 35 milliméteres kópiát szkennelték be 4K-s felbontásban, a digitális felújítást napi szinten Cameron és cége koordinálta.

A jelenleg négy Avatar-filmen is dolgozó rendező a közelmúltban azt is elárulta, hogy minden jelenetet személyesen hagyott jóvá, és csak egy helyen változtatta meg a számítógép segítségével az eredeti verziót. Nagyon bosszantotta ugyanis, hogy az egyik kulcsjelenetben a vízelvezető csatornába repülő kamion szélvédője láthatóan kiesik, majd a következő képeken ismét ott van, lövések által lyuggatva a helyén. Elárulta azt is, hogy mivel a 3D-konvertálás költségei magasak, vélhetően az első Terminátor-film mindössze 6,5 millió dolláros költségvetésénél jóval többe kerülne az átalakítása, ezért ennek megvalósítása a most újra mozikba került második rész sikerétől függ.