Nagyméretű aszteroida kerül közel ma a bolygónkhoz

Még a műholdakra sem jelent fenyegetést a közelítő objektum, amely a tudósok számítása szerint előbb 2050-ben, majd 2079-ben már veszélyes távolságban térhet vissza hozzánk

MH-összeállítás – 2017.10.12. 02:28 –

Házméretű aszteroida fog elhaladni ma a Föld mellett, a 2012 TC4 nem jelent fenyegetést a bolygónkra, közelsége ugyanakkor lehetőséget kínál a kutatóknak az alaposabb elemzésre. Az égitest csillagászati szempontból rendkívül közel, körülbelül negyvennégyezer kilométerre halad el mellettünk.

Mike Kelley, a NASA munkatársa és az aszteroida elemzését vezető szakember szerint az égitest még a műholdakra sem jelent fenyegetést. Már két hónapja figyeljük a TC4-et, így nagyon pontos helyzetinformációkkal rendelkezünk, ez pedig nagyon precíz számításokat tesz lehetővé a pályájával kapcsolatban – mondta a szakember. Az égitestet öt éve fedezték fel, amikor nagyjából kétszer olyan messze járt bolygónktól, mint ma fog. Az aszteroida tizenöt–harminc méter széles, megközelítőleg akkora, mint a 2013-ban Cseljabinszk felett felrobbant objektum. Rüdiger Jehn, az ESA szakértője szerint a 2012 TC4 legközelebb 2050-ben, majd 2079-ben fog visszatérni a Földhöz. A kutató hozzátette, már tudni lehet, hogy az aszteroida 2050-ben sem csapódik bolygónkba. A 2050-es elrepülés azonban módosíthatja az égitest mozgását, így az objektum 2079-ben elérheti a Földet, és egy a hétszázötvenhez lesz az esélye annak, hogy becsapódik. Meglepő lehet, hogy viszonylag gyakran haladnak el ilyen távolságban égitestek, évente nagyjából három objektum jár ennyire közel. A 2012 TC4 azért különleges, mert azon tesztelik a globális aszteroida-előrejelző rendszert. Az égitest elhaladása lehetőséget kínál arra, hogy a kutatócsapatok ellenőrizzék számításaik pontosságát. Bár az emberiség egyelőre nem áll készen arra, hogy megsemmisítsen egy veszélyes aszteroidát, a jövő szempontjából mindenképp fontos, hogy azonosítani tudjuk a fenyegető objektumokat.
A 2012 TC4 magyar idő szerint hét óra negyvenegy perckor lesz legközelebb bolygónkhoz. Az égitest szabad szemmel nem látható, igaz, az európai csillagvizsgálók az elmúlt éjszakán megfigyelhették.