Fegyházba megy a magyar rendőrökre támadó afgán

Türelmetlen migráns

Forró Péter – 2017.10.12. 02:26 –

Öt év fegyházbüntetéssel sújtotta tegnap a Szegedi Járásbíróság első fokon azt az afgán férfit, aki magyar rendőrökre támadt tavaly nyáron.

A bíróság a vádlottat hivatalos személy elleni fegyveresen elkövetett erőszak és lőfegyverrel visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek. Az afgán férfi négyéves ausztriai tartózkodás után tavaly úgy döntött, hogy hazatér szülőföldjére, de az ehhez szükséges hivatalos ügyintézést nem várta ki, illegálisan útnak indult, a magyar hatóságok pedig elfogták. A rendőrök tavaly augusztusban vitték át a vádlottat a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szegedi épületébe. Az idegenrendészeti eljárással kapcsolatos ügyintézés elhúzódása miatt a férfi egyre agresszívabbá vált, majd megszerezte az őt lefogni próbáló rendőr fegyverét. A pisztolyt két kézzel fogva a mellkasához húzta úgy, hogy a fegyver csöve előre nézett. A rendőrök együttes erővel a földre vitték a férfit, a pisztoly visszaszerzése érdekében dulakodni kezdtek a vádlottal, aki eközben megharapta az egyik rendőr ujját. Végül a rendőröknek együttes erővel sikerült őt lefogniuk.

A vádlott arra hivatkozott, hogy öngyilkosságot akart elkövetni a pisztollyal, az őt megvizsgáló szakértők szerint azonban ezzel kapcsolatban ellentmondásokba keveredett. Megállapították, hogy a férfi pszichiátriai problémákkal küzd, de beszámítható. Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezett.