Három góljával Messi megmentette Argentínát

Labdarúgás. A zónadöntő leggyengébb csapatától vereséget szenvedő Egyesült Államok több mint harminc év után először lemarad a világbajnokságról

RR – 2017.10.12. 02:12 –

Lionel Messi, az argentinok szupersztárja mesterhármasával megmentette országa válogatottját, amely Ecuador legyőzésével kijutott a jövő évi oroszországi labdarúgó-világbajnokságra. Kiesett ellenben a legutóbbi két Copa América győztese, Chile. Talán még nagyobb szenzáció, hogy elbúcsúzott a Concacaf-zónában az Egyesült Államok is.

argentinMessi (tízes mezben) klasszis teljesítményével válogatottja kijutott Oroszországba (Fotó: Reuters/Edgard Garrido)
Annál rosszabbul nem kezdődhet egy sorsdöntő találkozó, ahogyan az argentinok quitói meccse indult. A több mint 2700 méteres magasságon Ibarra révén a házigazda ecuadoriak az első percben előnybe kerültek. Argentína még soha nem kapott ilyen gyorsan gólt világbajnoki selejtezőn. Utóbb beigazolódott: noha a dél-amerikai zóna záró fordulójában több meglepő eredmény is született, jó volt az előzetes kalkuláció: Argentína döntetlennel kiesett volna. Ám nyert, mégpedig Lionel Messinek köszönhetően. Az Albiceleste szupersztárja az első félidőben két, a másodikban egy gólt szerzett, s ezzel kijuttatta a 2018-as világbajnokságra a csapatát. Nem nagy merészség azt állítani, hogy egyedül: 2017-ben kizárólag ő szerzett gólt a vb-selejtezőkön az argentin játékosok közül. Chile kiesett, miután első ránézésre simán, 3-0-ra kikapott Brazíliában. Az utolsó percekben „csak” kétgólos hátrányban volt a zóna legjobban szereplő válogatottjával szemben, még a kapus, Claudio Bravo is előrement egy szögletnél, ugyanis az egygólos vereség az életben maradást jelentette volna. Ám egy ellentámadásnál Gabriel Jesus újabb gólt szerzett, s a legutóbbi két dél-amerikai kontinensbajnokság győztese lemarad a világbajnokságról.

Hiányzik majd a mezőnyből az Egyesült Államok is, mégpedig 1986 óta először. Bruce Arena együttese óriási meglepetésre kikapott a hatos döntő leggyengébb alakulatától, a Trinidad és Tobagó-i csapattól. Ezzel kiesett, miután a már biztos továbbjutó kettős, Mexikó és Costa Rica egyaránt kikapott, megsegítve a hátrább állókat. A panamai Roman Torres a 88. percben szerzett góljával harcolta ki hazája válogatottja első világbajnoki részvételét.


Már huszonhárom hely elkelt

A jövő évi oroszországi világbajnokság harminckettes mezőnyéből huszonhárom hely már elkelt. A további kilenc helyre afrikai (3 hely) és európai (4 hely) csapatok pályáznak, illetve két interkontinentális pótselejtezőt játszanak, ezeken Peru Új-Zélanddal, Ausztrália pedig Hondurasszal játszik. Már biztos vb-résztvevők: Oroszország, Belgium, Németország, Anglia, Spanyolország, Szerbia, Portugália, Izland, Lengyelország, Franciaország, Brazília, Uruguay, Argentína, Kolumbia, Irán, Dél-Korea, Japán, Szaúd-Arábia, Mexikó, Costa Rica, Panama, Nigéria, Egyiptom. Európában pótselejtezőt játszik: Horvátország, Olaszország, Svájc, Svédország, Görögország, Írország, Észak-Írország, Dánia.

Labdarúgó-világbajnoki selejtezők. Európai zóna. A csoport: Franciaország–Fehéroroszország 2–1, Luxemburg–Bulgária 1–1, Hollandia–Svédország 2–0. A csoport végeredménye: 1. Franciaország 23 pont, 2. Svédország 19, 3. Hollandia 19, 4. Bulgária 13, 5. Luxemburg 6, 6. Fehéroroszország 5. H csoport: Belgium-Ciprus 4-0, Görögország-Gibraltár 4-0, Észtország-Bosznia-Hercegovina 1-2. A csoport végeredménye: 1. Belgium 28 pont, 2. Görögország 19, 3. Bosznia-Hercegovina 17, 4. Észtország 11, 5. Ciprus 10, 6. Gibraltár 0.
Dél-amerikai zóna, utolsó forduló. Brazília–Chile 3–0, Ecuador-–Argentína 1–3, Paraguay–Venezuela 0–1, Peru–Kolumbia 1–1, Uruguay–Bolívia 4–2. A csoport végeredménye: 1. Brazília 41 pont, 2. Uruguay 31, 3. Argentína 28, 4. Kolumbia 27, 5. Peru 26, 6. Chile 26, 7. Paraguay 24, 8. Ecuador 20, 9. Bolívia 14, 10. Venezuela 12.
Concacaf-zóna, utolsó forduló. Trinidad és Tobago–Egyesült Államok 2–1, Panama–Costa Rica 2–1, Honduras–Mexikó 3–2. A csoport végeredménye: 1. Mexikó 21 pont, 2. Costa Rica 16, 3. Panama 13, 4. Honduras 13, 5. Egyesült Államok 12, 6. Trinidad és Tobago 6.


Játékosaink nyolcadszor is csak nézhetik a tornát

Sorozatban a nyolcadik világbajnokságról maradt le a magyar labdarúgó-válogatott, amely legutóbb 1986-ban még Mezey György szövetségi kapitány irányításával Mexikóban indulhatott. A nyolc elbukott világbajnoki selejtezősorozat során a nemzeti együttes négyszer a negyedik helyen végzett, immár háromszor harmadik lett, egyszer pedig a pótselejtezőt érő második helyet szerezte meg. Az 1990-es torna selejtezői óta eltelt időszakban pontszám és szerzett gólok tekintetében a 2014-es vb-selejtező volt a legeredményesebb. A lehetséges 30 pont 57 százalékát, 17 pontot szerzett Egervári Sándor csapata, a mérkőzésenkénti gólátlaga pedig 2,1 volt. A mostani sorozatban Bernd Storck együttese 13 ponttal zárt, ami csak a megszerezhető pontok 43 százaléka, ez a vizsgált időszak nyolc világbajnoki selejtezősorozatából a harmadik legrosszabb.
(MS)