Füstbe ment négy év

Harmadosztályú válogatottnak nincs helye a világ legjobbjai között

Salánki Miklós – 2017.10.12. 02:09 –

Tökéletesen megvalósult a papírforma az európai vb-selejtező B csoportjában, amelyben az Euró­pa-bajnok Portugália lett az első Svájc előtt, míg a magyar válogatott a harmadik. Mégis a szurkolók nagy csalódásként érték meg válogatottunk újabb bukását.

Hatalmasat változott egy év alatt a magyar válogatott megítélése, mert míg tavaly októberben a szurkolók megtapsolták csapatunkat a Svájc elleni 3–2-es vereség után, kedd este, a Feröer-szigetek elleni győztes meccs végén tüntetett a közönség az Üllői úti stadionban, majd megvárta, hogy Bödéék levonuljanak, s csak ezután énekelte el a Himnuszt.

Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya nem értette meg a szurkolók pálfordulását, azt, hogy miért kiabálták már az első félidőben: „Bernd Storck auf  wiedersehen!” Pedig a német szakember tudja a legjobban, hogy a tavalyi sikeres Eb-szereplés után beígért fiatalítás nem sikerült, csapata az idei tétmérkőzéseken minden elképzelés nélkül, kritikán alul játszott, a teljesítménye szinte nézhetetlen. Hazai pályán csapnivaló játékkal úgy sikerült a világranglistán 91. Feröer-szigetek csapatát nagy nehezen legyőzni, hogy Böde Dániel a kapu előtt „belebotlott” egy labdába. A Ferencváros csatára legalább elismerte: „Annak örülhetek, hogy újra gólt rúgtam, két éve is pont Feröer ellen találtam be. De ezenkívül minek örüljek? Van, amikor vesztesz és megtapsolnak, és olyan is, hogy nyersz és kifütyülnek. Bízunk benne, hogy az elkövetkezendőkben nem lesz ilyen.”

Persze a sok szakmai hibát vétő Bernd Storck arról nem tehet, hogy a például a Bundesligában stabil kapusnak számító Gulácsi Péter potyagólokat kapott a svájciak elleni meccsen, s arról sem, hogy a hazai játékosállomány egyre gyengébb. Hiába ömlenek milliárdok az állami vállalatoktól, az önkormányzatoktól és tao-támogatásokkal a magyar futballba, ez az utánpótlás-válogatottaink és a klubcsapataink teljesítményén sem látszik meg. Az U21-es válogatottunk két hete ugyan nagy nehezen 2–1-re legyőzte Máltát, majd kapott egy hatost az olasz együttestől. Ilyen utánpótlással hogyan várható el, hogy felzárkózzunk az élmezőnyhöz?

A világbajnoki selejtezőkkel a magyar válogatott „rangsorolta” magát, az európai szövetség (UEFA) együtthatói (UEFA-koefficiens) alapján a 25. lett, így a harmadik osztályba került, a 24. törökök már a második vonalba kaptak besorolást a jövőre induló Nemzetek Ligájába. A világranglistán 59., Európában harmadosztályú magyar válogatottnak egyelőre nincs helye a kontinens 13 csapata között.
16o
Európai vb-selejtezők, B csoport, 10. (utolsó) forduló: Magyarország-Feröer-szigetek 1–0 (0–0), gólszerzők: Böde (81.), Lettország–Andorra 4–0 (2–0), g.: Ikaunieks (11.), Sabala (19., 59.), Tarasovs (63.), Portugália–Svájc 2–0 (1–0), g.: Djourou (41., öngól), André Silva (57.)