Lisztadomány érkezett Vajdaságba

Az adományt Herczegh Anita adta át

MH/MTI – 2017.10.11. 15:43 –

A Magyarok kenyere program keretében idén a Kárpát-medencéből mintegy 600 tonna búzát gyűjtöttek össze, amelyből 360 tonna liszt készült, és ebből 5 tonna jutott a hajdújárási Poverello - Ferences Közhasznú Alapítvány Lurkó Házának, ahol naponta körülbelül 70 gyereket látnak el - hangzott el a lisztadomány átadásakor szerdán a vajdasági Hajdújáráson.

harmath-herczegh576Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége és Harmath Károly ferences szerzetes, a Poverello Alapítvány által működtetett Lurkó Ház alapítója (b2). Mögöttük Korinek László, a Magyarok Kenyere program ötletgazdája (k) és Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke (b) - MTI Fotó: Molnár Edvárd

A jótékonysági program vajdasági zárórendezvényén a lisztadományt Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Korinek László, a Magyarok kenyere program elindítója, valamint Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke adta át.
Herczegh Anita kiemelte: hetedik éve gyűjtenek búzát a jótékonysági kezdeményezés keretében, amelyhez évről évre egyre több gazda csatlakozik, és így egyre több búza és liszt gyűlik össze. A mozgalom jelentősége abban rejlik, hogy magában hordozza az egész Kárpát-medence összefogását, hiszen mindenhonnan gyűjtik a búzát, és minden területre jut a lisztből is. A kezdeményezés kiemelkedően fontos azoknak a határon túli gyerekeknek, akik számára ebből tudnak minden nap ételt biztosítani - tette hozzá a köztársasági elnök felesége.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2013-as megalakulása óta segíti a Magyarok kenyere programot. A kezdeményezés az idei esztendőben minden rekordot megdöntött, 2300 magyarországi és 1600 határon túli magyar gazdálkodó mintegy 600 tonna búzát gyűjtött össze. A lisztből a rászorulók minden magyarországi megyében kaptak, ezen felül a nehéz sorsú gyerekeket ellátó külhoni intézményekbe juttattak jelentős mennyiségű adományt - tette hozzá.

A nemzeti összefogással összegyűjtött búza évről évre egyre több rászoruló gyermek és felnőtt életét segíti. A liszt- és kenyéradomány az idén mintegy 80 ezer nehéz sorsú gyermekhez jut el több mint 130 szervezet segítségével. 

A Vajdaságba szánt öt tonnán felül a határon túli területekre további 105 tonna adomány jut: 60 tonnát kap Böjte Csaba Dévai Szent Ferenc alapítványának 82 erdélyi intézménye, 20 tonnát a kárpátaljai Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon, 10-10 tonnát az Oltalom Karitatív Egyesület és az Ökumenikus Segélyszervezet, valamint 5 tonnát a Bakó Pál által vezetett Szent Erzsébet Egyesület.