Robben duplával búcsúzott a válogatottól

Ezentúl csak a Bayernben láthatjuk a holland szélsőt

MH/NSO – 2017.10.11. 09:29 –

A Svédország ellen 2-0-ra megnyert világbajnoki selejtezőt követően bejelentette visszavonulását a holland válogatottól Arjen Robben.

robbenHiába a győzelem, a selejtezőcsoportban elért harmadik hely miatt mégis keserédesre sikerült Robben búcsúja. Fotó: ReutersA hazai pályán játszó hollandok a rutinos szélső két találatával verték meg ellenfelüket, ám a győzelem ellenére lemaradtak a jövő évi oroszországi tornáról, mivel az ugyancsak 19 pontos svéd csapatnak jobb volt a gólkülönbsége, így a skandinávok pótselejtezőn harcolhatják ki a részvételt. Hollandia ezzel már zsinórban a második nagy tornát hagyja ki, a tavalyi Európa-bajnokságra sem tudták kvalifikálni magukat.

„A porcelánember bírta a legtovább – mondta a meccs után Robben gúnynevére utalva, amit számos sérülése miatt kapott, no meg arra, hogy korosztályából már csak ő volt tagja a holland nemzeti együttesnek.– Régóta őrlődtem ezen a kérdésen. Már korábban vissza akartam vonulni a válogatottól, de végül a folytatás mellett döntöttem. Harminchárom éves vagyok, Európa egyik élcsapatában futballozok, mérlegelnem kellett. Mostantól csak a klubomra koncentrálok.

"Arjen még mindig egyike a világ legjobb játékosainak. Hiányozni fog" - mondta Dick Advocaat szövetségi kapitány

Ez egy jó alkalom arra, hogy átadjam a stafétabotot. Sohasem felejtem el a 2010-es és a 2014-es vb-t. Nagyon jó csapatot alkottunk, remek közösségé kovácsolódtunk össze. Tizennégy év az oranjéban hosszú idő, csodálatos időszak volt.” - idézi a Bayern München játékosának szavait a Nemzeti Sport.  A lefújás után az Amsterdam ArenA közönsége felállva, tapssal köszöntötte a 33 esztendős támadót, aki úgy fogalmazott, gyönyörű lenne az alkalom, de mivel nem jutottak tovább, nehéz a búcsú a válogatottságtól.

 

Robben 2003-ban mutatkozott be a válogatottban, első gólját harmadik fellépésén, ugyanazon év októberében Moldova ellen szerezte. A csapattal három Európa-bajnokságon (2004, 2008, 2012) és három világbajnokságon (2006, 2010, 2014) vett részt, a dél-afrikai viadalon ezüstérmet, két éve Brazíliában pedig bronzérmet szerzett. Utóbbi vb-n a torna harmadik legjobb játékosának járó Bronzlabdát is megkapta, illetve az All Star-csapatba is beválasztották. Összesen 96 alkalommal ölthette fel a címeres mezt, ezalatt 37-szer talált az ellenfelek kapujába.

A szereplési rangsorban 9., az Oranje örök-góllövőlistáján 4. Robin Van Persie, Klaas-Jan Huntelaar és Patrick Kluivert mögött.

A mérkőzés összefoglalója, benne Robben két találatával: