Virtuális világ Arany versein keresztül

Költészet a Természettudományi Múzeumban

Zsiray-Rummer Zoltán – 2017.10.11. 01:07 –

A kétszáz éve született Arany János költészetében megjelenő állat- és növényvilágot mutatja be a Magyar Természettudományi Múzeum új tárlata. Az Aranyba foglalva című interaktív kiállítás a Toldi, a Télben és A tölgyek alatt című versek részletein keresztül, a kihelyezett tabletek segítségével képzeletbeli, animált világot jelenít meg, egy applikáció letöltése után pedig virtuálisan felbukkan Arany János alakja is.

A tárlat létrehozásában a Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem munkatársai működtek közre. A hétfő esti megnyitón Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a bicentenáriumi emlékbizottság titkára a távirati iroda tudósítása szerint azt mondta: Arany János környezet- és tájleírásaiból érzékletes képet kapunk a 19. századi Magyarország természeti viszonyairól. Felhívta a figyelmet arra, hogy a költő a Magyar Tudományos Akadémia főtitkáraként hivatalból nemcsak a humán tudományokkal foglalkozott. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója különleges kezdeményezésnek nevezte a tárlatot, amely összeköti az Arany költészetében megjelenő élővilág képeit a természettudományos ismeretekkel.


Gyula és Nagyszalonta is ünnepel

Több programot szervez az év végéig Gyula és Nagyszalonta Arany János születésének kétszázadik évfordulója alkalmából. Görgényi Ernő gyulai polgármester tegnap az MTI tudósítása szerint bejelentette, hogy meghirdették a Toldi Selfie versenyt, amelyen az elbeszélő költemény egy szituációját kell megörökíteni. A Johnny Gold Face Time versenyen pedig Arany János egy költeményét kell elszavalni, arról videót készíteni és feltölteni a népszerű videómegosztó portálra. November 8-án a Kaláka ad koncertet Arany megzenésített verseiből, november 13-án ötszáz diák szavalja majd A walesi bárdokat a gyulai várban, a záróprogram pedig november 30-án Banner Zoltán előadóművész Arany-estje lesz a Gyulai Várszínházban. (PL)