Nem a mennyiség, a minőség számít

Labdarúgás. Történelmi csúcs született: a 335 ezer lakosú Izland válogatottja Horvátország és Ukrajna előtt kijutott a 2018-as oroszországi világbajnokságra

AD – 2017.10.11. 01:02 –

Megvan a jövő évi oroszországi labdarúgó-világbajnokság első abszolút újonca: Izland válogatottja hétfő este kiharcolta a továbbjutást. Most aztán tényleg valós tartalommal bír a máskor sekélyes közhely: az északi ország válogatottja futballtörténelmet írt.

Izland válogatottja 20171010 Sikerült! Az izlandi labdarúgók ünneplik, hogy kiharcolták a vb-részvételt (Fotó: Reuters - Gerix)

Az eb-elődöntős walesiek kiestek, de a tavalyi kontinensbajnokság másik meglepetéscsapata, az izlandi szárnyalt a világbajnoki selejtezőkön. Története során először kijutott a világbajnokság mezőnyébe. Noha kétségtelenül akadtak a kis sziget futballtörténelmének nagy alakjai – Albert Gudmundsson a negyvenes-ötvenes években a Milanban is játszott, majd az első aranykor nagyjai, Petur Petursson, Asgeir Sigurvindsson, Arnor Gudjohnsen, Atli Edvaldsson, Saevar Jónsson, Gudni Bergsson is előkelő európai klubokban játszhattak – a mostani a valaha volt legerősebb válogatottjuk.

Izland futballsikere azért történelmi, mert még soha nem jutott el a világbajnoki mezőnybe olyan ország válogatottja, amelynek a lélekszáma nem éri el az egymilliót. A korábbi „törpék”: Trinidad és Tobagó 1,37, Észak-Írország 1,85, Szlovénia 2,08 és Jamaica 2,89 millió lakossal. Mi több: a maga 335 ezer lakosával népességgel körülbelül az egynegyede az eddig listavezető karibi szigetországénak.

Az izlandi futballcsoda körülbelül fél évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor a mindössze huszonegynéhány ezer igazolt futballistát jegyző helyi szövetség kirakatcsapata elindult felfelé a FIFA-ranglistán. Volt honnan felkapaszkodni: 2012-ben még a 131. helyen szerénykedett a válogatott a listán. Azóta több mint száz helyet lépett előre, novemberre minden bizonnyal az első húsz közé kerül. 2017-ben, a finnek elleni idegenbeli botlást nem számítva, még pontot sem veszített a tétmérkőzéseken – mi több, március vége óta gólt sem kapott.

A huszonhármas kerete minden tagja külföldi klubban szereplő légiós, de az izlandi futball nevelése. A kulcsemberek angol, német, vagy olasz klub tagjai, de egyikük sem futballozik sztáregyesületben, a Bajnokok Ligája 2017-es őszi csoportmérkőzésein egyetlen izlandi válogatott játékos sem játszik. Nekik nem az egyéni csillogás az erősségük, de végtelenül fegyelmezett, nagyon precíz, a csapategységet mindennél többre tartó futballt mutattak a sorozatban. A 2016-os Eb előtt a csehek mögött másodikként, a hollandokat és a törököket is megelőzve jutott ki Franciaországba. Most maguk mögé utasítottak minden riválist, köztük a horvát, az ukrán és a török legénységet is.

Ha álmodom, ne ébresszetek fel! – mondta Gudni Bergsson, az izlandi szövetség elnöke a történelmi jelentőségű, Koszovó elleni 2-0-ás siker után. A meccset követően Reykjavíkban tűzijátékot rendeztek, a válogatott tagjai pedig – rövidnadrágban és 2018, Izland, világbajnokság feliratú egyenpólóban – a város központi helyén, az Ingólfstorg téren a szurkolókkal együtt közösen énekelték a tavalyi kontinensbajnokságon közismertté vált izlandi dalt.

Heimir Hallgrímsson szövetségi kapitány a találkozót követően arról beszélt, sokáig elégedetlen volt csapatával, mert nem a tőlük megszokott módon, hanem idegesen játszottak. A győzelem viszont bőven kárpótolta ezért, s megemlítette, hihetetlen, hogy Pelé vagy Maradona után Aron Gunnarsson is vb-n játszhat majd.


Labdarúgó-világbajnoki selejtezők, európai zóna

D csoport: Moldova-Ausztria 0-1, Szerbia-Grúzia 1-0, Wales-Írország 0-1. A csoport végeredménye: 1. Szerbia 21 pont, 2. Írország 19, 3. Wales 17, 4. Ausztria 15, 5. Grúzia 5, 6. Moldova 2.
G csoport: Albánia-Olaszország 0-1, Izrael-Spanyolország 0-1, Macedónia-Liechtenstein 4-0.  A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 28 pont, 2. Olaszország 18, 3. Albánia 13, 4. Izrael 12, 5. Macedónia 11, 6. Liechtenstein 0.
I csoport: Finnország-Törökország 2-2, Izland-Koszovó 2-0, Ukrajna-Horvátország 0-2. A csoport végeredménye: 1. Izland 22 pont, 2. Horvátország 20, 3. Ukrajna 17, 4. Törökország 15, 5. Finnország 9, 6. Koszovó 1.

Ázsiai zóna, 4. forduló, az 5. helyért. Ausztrália-Szíria 2-1 (h. u.). Ausztrália játszhat a vb-részvételért a Concacaf-zóna negyedik helyezettjével. A keddi európai, dél- és közép-amerikai selejtezők lapzárta után értek véget.