Felfüggesztette Katalónia függetlenségének kihirdetését az elnök

Carles Puigdemont tárgyalni szeretne

MH – 2017.10.10. 19:47 –

 A kialakult feszültség csökkentésére szólított fel kedd esti beszédében a barcelonai parlament rendkívüli ülésén Carles Puigdemont katalán elnök, aki arról is beszélt: mandátumot kapott a függetlenség kikiáltására, de azt is hozzátette, hogy néhány hétre felfüggeszti ennek kihirdetését annak érdekében, hogy párbeszéddel lehessen rendezni a vitás kérdéseket.

barcelpnaSokan követték az elnök beszédét kivetítőkön a parlamenten kívül - Fotó: Reuters

Sokan számítottak arra, hogy az elnök bejelenti Katalónia függetlenedését Spanyolországtól, ez azonban nem történt meg.

"Azért vagyok itt, hogy elmagyarázzam a népszavazás következményeit. Történelmi pillanatot élünk meg, mely nemcsak az országunkról szól" - mondta az elnök, aki figyelmeztetett arra, hogy nagyon komoly a helyzet, ezért nem kell szítani az erőszakot. "Azokhoz is szólok, akik szavaztak a referendumon, de azokhoz is, akik a függetlenség ellen tüntettek. Nem mindenben értünk egyet, de a demokrácia békés útján kell járnunk, mert csak a párbeszéd visz előre" - mondta az elnök.

Puigdemont kiemelte: a népszavazással a katalánok megszerezték a jogot, hogy független országuk legyen, s ő maga is szeretné képviselni a polgárok azon kívánságát, hogy Katalónia független állam legyen.

A függetlenség kihirdetését azonban az elnök egyelőre felfüggesztette, mondván, megoldást kell találni a helyzetre. Párbeszédre szólította a spanyol központi kormányt és arra kérte az Európai Uniót, hogy támogassa a katalánok kívánságának megvalósítását. KIemelte: az önállósülást Katalónia fokozatosan, lépésről lépésre akarja elérni, s ezt párbeszéd útján szeretné megvalósítani. 

katalán reakció-reuters576Felemás reakciók az elnök szavaira - Fotó: Reuters

"Ez az ügy nemcsak belpolitikai jellegű, Katalónia ügye európai ügy is lett. A helyzet nagyon feszült, de fontos, hogy a kialakult feszültség ne növekedjen" - mondta az elnök, aki elítélte a népszavazás napján alkalmazott rendőri erőszakot, mondván, hogy a madridi kormány a rendőri akciókkal pánikot, félelmet akart kelteni, annak érdekében, hogy elrettentse a polgárokat a voksolástól.

Puigdemont beszéde közben a katalánról hirtelen spanyol nyelvre váltott át, hogy az ország egész lakossága értse azt, amit mond. Leszögezte, hogy a katalánoknak nincs semmi bajuk Spanyolországgal és a spanyolokkal, de a helyzet tarthatatlanná vált a spanyol hatóságok súlyosbító magatartása következtében. 

Inés Arrimadas, az ellenzék vezére felszólalásában élesen bírálta az elnököt. "Ami ma itt történt, nem más, mint egy előre bejelentett államcsíny krónikája" - mondta. "Maguk Európa legrosszabb nacionalistái" - tette hozzá az ellenzéki politikus, aki szerint Puidgemont egyáltalán nem élvezi a katalánok többségének támogatását.  

Nem késett a madridi kormány reagálása sem. A kabinet környezetéből származó, az EFE spanyol hírügynökség által idézett vélemény szerint Puigdemont beszéde lényegében a függetlenség kikiáltásának burkolt kikiáltása, amit ráadásul utána felfüggesztett. 

Az El País című napilap értesülései szerint Madrid "ellenlépéseket tervez a katalán hatóságokkal szemben, és - mint írja - nem kizárt, hogy a spanyol kormány hatályba lépteti az alkotmány 155-ös cikkelyét, amely megfoszthatja a tartományt jelenlegi önrendelkezési jogától.