Az RMDSZ Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjat alapított

A A A
Első ízben adták át az elismeréseket kedden
A kortárs kultúra ismertségét és elismertségét szeretné növelni az RMDSZ

Idén első ízben vehették át az arra érdemes művészek az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjat. Az elismerést a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hozta létre, a díjátadót Kolozsváron tartotta a párt. a Magyar Kultúra Napján.

Az Erdélyi Evangélikus püspökség épületében működő Reményik Sándor Galériában tartott ünnepségen Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke elmondta: az elismeréssel nem a díjak számát szerették volna szaporítani, hanem azért hozták létre, hogy megköszönjék három kortárs alkotó munkáját, és próbálják elismertségüket növelni.
 

A díjat megtestesítő oklevelet, kisplasztikát és 10 ezer lejes (673 ezer forintos) pénzjutalmat évről évre egy-egy írónak, képzőművésznek és a színházi-zenei élet egy-egy kiemelkedő alkotójának adják át.
 

Az elismerést Székely Csaba drámaíró, az erdélyi és magyarországi színpadokon is nagy sikerrel játszott, Bányavirág című dráma szerzője, Részegh Botond csíkszeredai grafikus és Bocsárdy László rendező, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója vette át.
    

A rendezvény keretében a kolozsvári Concordia vonósnégyes Orbán György öt madrigálját adta elő, és megnyitották az Intermezzo - In memoriam Claude Debussy, Ferenczy Károly és Bálint Tibor című képzőművészeti tárlatot, amelyet az Erdélyi Magyar Művész Pedagógusok Egyesülete szervezett.

Hyde Park - Szóljon Ön is hozzá! - Regisztráció
Kérjük, csak a témához szóljanak hozzá és tartózkodjanak a becsmérlő, trágár szövegektől.
Cikkeink kommentálásához regisztráció szükséges.
Eddigi hozzászólások száma: 0