cimlap0926

Mesterséges tavakban pihen az áram

vízmedence 20160926

Feleleveníthetik két magyarországi szivattyús energiatározó tervét, ezek jellemzője, hogy tájrombolás nélkül nem valósíthatók meg

Egyesek alig várják, mások inkább rettegik a természetes eredetű (szél, víz) energiaszolgáltatók térhódítását. Jelenleg idehaza alapvető kérdésekre sincs felelet: a hálózatok állapota a várhatóan fokozódó áramigényt nem tudja majd kezelni, de az épp fölösleges áram tárolása is problémás. A különféle szivattyús és kémiai tározók drágák és nem környezetbarát megoldások. Lapunk úgy tudja, a háttérben nagy erők mozdultak meg azért, hogy két hegyi szivattyús tározó megvalósulhasson a jövőben.

A majomszobrok magyar mestere

majomszobor 20160926

Simay Imre pszichologizáló ábrázolásai közül több magángyűjtőkhöz került

A 19-20. század fordulójának magyar festészete és szobrászata annyira gazdag maradandó életművekben, hogy – a nagy számok törvénye alapján – a mesterek árnyékában számtalan olyan unikális alkotó bújik meg, akiről legfeljebb a szakmabeliek és a műgyűjtők tudnak, a nagyközönség nem igazán. Minden bizonnyal ilyen Simay Imre, a majomszobrok mestere is.

Orbán Viktor: A közép-európai vezetők meg fogják védeni országaikat

Orbán Viktor_kossuth_160826_lead

A kormányfő szerint a balkáni útvonal védettebb lett

Véd- és dacszövetség van a közép-európai nemzetek vezetői között arról, hogy "márpedig mi meg fogjuk védeni" az országainkat - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. A kormányfő a szombat délután, a bécsi migrációs csúcstalálkozót követően rögzített interjúban egybehangzó közép-európai véleménynek nevezte, hogy nem akarnak úgy járni, "mint jó néhány európai ország, amely néhány év múlva könnyen lehet, hogy már rá sem ismer saját magára".

Halász János: A bojkottálók valójában igent mondanának

Halász 576x356

„Az eredményes népszavazással Brüsszelt irányváltásra lehet kényszeríteni”

A Fidesz-frakció szóvivője szerint azok, akik tüntetnek és bojkottot hirdetnek az október 2-i népszavazásra, valójában igent szeretnének mondani a kényszerbetelepítésre, de nem merik ezt felvállalni.

Osztrák sajtó: Fordulópontot jelentett a menekültpolitikában a bécsi csúcs

kern_christian576

Róma európai védelmi erőt javasol

Ugyan konkrét döntés nélkül ért véget, mégis fordulópontot jelent az európai menekültügyi politikában a szombati bécsi találkozó az osztrák lapok véleménycikkei szerint.

Több mint nyolcmillió választópolgár szavazhat egy hét múlva

népszavazási szavazólapok576x356

A fogyatékkal élők segítséget kérhetnek a szavazáshoz

Egy hét múlva lesz az országos népszavazás a kötelező betelepítési kvótáról, október 2-án több mint nyolcmillió választópolgár szavazhat. A választók voksaikat több mint tízezer hazai szavazókörben és 105 külképviseleten személyesen adhatják le, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők levélben szavazhatnak.

Balog Zoltán: Magyarországon az elmúlt öt évben 163 kórház újult meg

balog_siloám576

Átadták a Siloám Konferencia-és Gyógyászati Központot

Átadták a Siloám Konferencia-és Gyógyászati Központot a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunhegyesen vasárnap. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az ünnepségen azt mondta: az intézményben nemcsak az emberek testét, hanem a lelküket is gyógyítják.

A nap képe

norwagian2

A Norwegian Airlines marketingesei is reagáltak Brangelina válására. A 169 fontos London-Los Angeles jegyet a „Brad szingli" szöveggel adják el. Twitter/@evedsouza

Tuzson Bence: Egészséges gyermekek nélkül nincs egészséges jövő

Tuzson Bence 20160622

Az egészségesebb közétkeztetés, a mindennapos testnevelés és a kormány családpolitikája is a célt szolgálja - állítja az államtitkár

Egészséges gyermekek nélkül nincs az országnak egészséges jövője - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára vasárnap a fővárosban az újbudai Egészségpart elnevezésű rendezvény megnyitóján.

Rétvári Bence: Sikerült letörni a kórházi beszállítói árak növekedését

Rétvári Bence 08.08

Az új feltételek stabilabb gazdálkodást biztosítanak

Az elmúlt hat év kormányzati intézkedéseinek eredményeként sikerült letörni a kórházi beszállítói árak növekedését, ami az egészségügyi intézmények számára stabilabb gazdálkodást és biztonságosabb feltételeket nyújt - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Nézőpont: Az unió nem veszi figyelembe, hogy Törökország kiszámíthatatlan

Boros Bánk Levente 20160215

Boros Bánk Levente szerint előrelépés Merkel és Tusk véleménye a balkáni útvonal zárvatartásáról

A Nézőpont Intézet elemzője szerint mindenki azt várja, hogy Törökország tartsa be az Európai Unióval (EU) kötött megállapodást, és azt gondolják, ezzel megoldódik az illegális bevándorlók megállítása, Törökország azonban kiszámíthatatlan, és erről az EU mintha nem venne tudomást.

Lezsák Sándor: A népszavazással elháríthatjuk a kényszerbetelepítést

Lezsák

Földi László: Európában rendet kell tenni

Lezsák Sándor (Fidesz) szerint az október 2-i népszavazással el lehet hárítani a Brüsszel által javasolt kényszerbetelepítést.

Megkéselték Délegyháza polgármesterét

lead késelés

Emberölési kísérlet miatt indult eljárás

Többször megszúrta egy idős férfi a Pest megyei Délegyháza polgármesterét egy szombat esti helyi rendezvényen, a támadó ellen emberölési kísérlet miatt eljárás indult - tájékoztatta az alpolgármester és a rendőrség vasárnap az MTI-t.

Bakondi György: A külső határok ellenőrzése nélkül a belbiztonság illúzió

bakondi lead

„Az összes olyan uniós országban romlott a belbiztonsági helyzet, ahova sok bevándorló érkezett ellenőrzés nélkül”

Az Európai Unió külső határainak ellenőrzése nélkül illúzió a tagországok belbiztonságáról beszélni - jelentette ki Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Németh Szilárd: Brüsszelből pénzelik a DK népszavazás elleni kampányát

nemeth-szilard

A DK tagadja a vádakat

A Fidesz szerint Brüsszelből pénzelik a Demokratikus Koalíció (DK) kvótareferendum elleni politikáját.

IMF: Elkerülhetetlen az újabb görög adósságelengedés

Athén-euró576x356

A Valutaalap elgédetlen Görögország teljesítményével

Elkerülhetetlen a görög államadósság újabb részének elengedése a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint még akkor is, ha Görögország minden tervezett strukturális reformot és takarékossági intézkedést végrehajt.

Előrelépést hozhat az elektromos autózásban az állami támogatás

elektromos-auto

Idén 1300, jövőre 3300 elektromos autót lehetne forgalomba helyezni a keretből

Jelentős előrelépést hozhat a hazai elektromos autózásban az állami támogatás az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint, az idei és a jövő évre tervezett keret felhasználása esetén mintegy 3300 új, tisztán elektromos hajtású autót lehetne forgalomba helyezni Magyarországon.

Kairó a hajókatasztrófa miatt szigorítja a határellenőrzéseket

egyiptom rendőr

Az egyiptomi elnök az illegális migráció feltartóztatását célzó jogszabályok kidolgozását sürgette

Abdel Fattah asz-Sziszi egyiptomi államfő utasítást adott a határellenőrzések szigorítására, miután a héten felborult egy többnyire egyiptomi migránsokat szállító hajó legalább 160 ember életét követelve.

Terrorcselekmény előkészítésével gyanúsítanak két nőt Franciaországban

Párizs rendőr lead

Őrizetbe vették a radikalizálódott nőket

Őrizetbe vettek két radikalizálódott nőt a dél-franciaországi Nizzában, akik a gyanú szerint terrorcselekményre készültek egy külföldön tartózkodó francia dzsihadista buzdítására - közölték vasárnap rendőrségi források.

Összeült az ENSZ BT rendkívüli ülésre az aleppói helyzet miatt

aleppó-szeptember-reuters576x356

Orosz és szíriai gépek bombáztak egy stratégiai jelentőségű palesztin menekülttábort

 Az Egyesült Államok, Franciaország, és Nagy-Britannia kezdeményezésére vasárnap összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa hogy rendkívüli ülésen vitassa meg a szíriai Aleppóban dúló harcok fokozódását.  

Öngyilkos merénylő robbantott Bagdadban

bagdad robbanás lead

Legalább heten meghaltak

Legalább heten vesztették életüket vasárnap Bagdadban egy öngyilkos merénylő robbantásában - közölték iraki tisztségviselők.

Fej-fej mellett Clinton és Trump

clinton-trump576

Csak 2 százalék a volt külügyminiszter előnye

Csaknem holtverseny alakult ki Hillary Clinton és Donald Trump között a Fehér Házért folytatott küzdelemben a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint.

Több tízezren tüntettek Mexikóban az azonos neműek házassága ellen

meleg576

Enrique Pena Nieto elnök kezdeményezte az azonos nemű házasságok legalizálását

Újabb tüntetést tartottak Mexikóban szombaton Enrique Pena Nieto elnök azon kezdeményezése ellen, hogy az egész országban legalizálják az azonos neműek házasságát. Ezúttal már több tízezer ember vett részt az ellenző demonstráción, és ez volt az egyik legnépesebb tüntetés az országban több év óta.

Megnyitották a Kölcsey-Kende kastélyt

kendekölcseykastély576

560 millió forintból készült el a felújítás

Megnyitották a látogatók előtt az 560 millió forint európai uniós pályázati forrásból felújított cégénydányádi Kölcsey-Kende kastélyt vasárnap. 

A menekültekkel való szolidaritásra hívtak fel a Global Citizen Fesztivál részvevői

globalcitizen576

Számos híresség szólalt fel New Yorkan

Szolidaritást sürgettek a menekültekkel szombat este New Yorkban az idei Global Citizen Festival elnevezésű maratoni jótékonysági koncerten, amelyen évről évre világsztárok és más hírességek lépnek fel és buzdítanak cselekvésre a szegénység felszámolása érdekében. 

Magyar tenorok leénekelték a mezőnyt

bmc576

Mindkét kategóriában magyar résztvevő győzött a BMC tenor- és basszusharsona versenyén

Mindkét kategóriában magyar versenyző győzött a BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Versenyének vasárnapi döntőjében.

Elárverezték Truman Capote hamvait

capote576

45 ezer dollárért keltek el a maradványok

A becsült ár sokszorosáért, 45 ezer dollárért (12,26 millió forint) keltek el Truman Capote amerikai író hamvai szombaton egy Los Angeles-i árverésen.

Lövöldözés volt Baltimore-ban

baltimore576

Nyolcan sérültek meg, köztük egy hároméves kislány

A Washingtonhoz közeli Baltimore városában szombaton éjjel lövöldözés volt, az első sajtójelentések nyolc sebesültről, köztük egy hároméves kisleányról számoltak be. 

Elfogták a burlingtoni lövöldözés gyanúsítottját

Pisztoly kézben

Magányos gyilkosról van szó, és kizárható a terrorakció

Az Egyesült Államokban, az északnyugati Washington államban elfogták szombat este a több halálos áldozatot követelő, előző napi burlingtoni lövöldözés gyanúsítottját.

Gyulay Zsolt: Elégedettek vagyunk a DTM-futammal

dtm_hungaroring576

Még két évig biztosan lesz német túraautó-bajnokság a Hungaroringen

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a létesítményt működtető gazdasági társaságnak nincs szégyenkeznivalója a német túraautó-bajnokság (DTM) magyarországi versenyhétvégéjén, amellyel minden szempontból elégedettek.

Hollande: Nem lesznek mini Calais-k Franciaországban

Calais migránstábor 20160815

Görögország a Frontex segítségét kéri

Nem lesznek a calais-ihoz hasonló táborhelyek Franciaországban - jelezte szombaton Francois Hollande.

Orbán Viktor: Új védelmi vonalra van szükség

bécs_csoportkép576

Kern: Megállapodást kell kötni Afganisztánnal +VIDEÓ

Egy új európai védelmi vonal kijelölését tartalmazó vészforgatókönyv kidolgozását javasolta Orbán Viktor miniszterelnök az európai menekültügyi válságban leginkább érintett országok kormányfőinek bécsi csúcstalálkozója után arra az esetre, ha bármilyen okból ellehetetlenülne az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás. 

Tőkés László: A magyar kisebbségek az elvándorlás joga helyett az otthonmaradás jogát támogatják

Tőkés László 576

A Kárpát-medencei Autonómia Tanács a „nem” szavazatra buzdít

A népszavazáson való részvételre és a nemmel való szavazásra buzdít a Kárpát-medencei Autonómia Tanács (KMAT) - mondta Tőkés László, a KMAT újraválasztott elnöke a testület kétnapos ülését követő szombati sajtótájékoztatón, Budapesten.

Vád alatt az ISIS egyik legfőbb francia dzsihadistájának nővére

megemlékezés párizs lead

A párizsi merényletekhez kapcsolódó bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítják

Vád alá helyezte szombaton a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege annak a francia szélsőségesnek a nővérét, aki az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet nevében vállalta a 130 halálos és több mint 350 sebesült áldozattal járó tavaly november 13-i párizsi merényletek elkövetését.

Lavrov: Minden résztvevőtől függ a szíriai tűzszünet újjáélesztése

lead lavrov

Szíriai külügyminiszter: Szándékos volt a kormányerők elleni légicsapás

A szíriai tűzszünet újjáélesztése a konfliktusban érintett minden résztevőtől függ, nem csak az egyoldalú orosz engedményektől - jelentette ki szombaton egy tévéműsorban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Az ENSZ BT az atomcsend-szerződés végrehajtását sürgette

ensz lead

Észak-Korea kísérleti atomrobbantásaira reagált a közösség

A nukleáris kísérleteket betiltó atomcsend-szerződés mielőbbi, teljes körű gyakorlatba iktatását sürgető határozatot fogadott el az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken, reagálva elsősorban arra, hogy Észak-Korea nemrégiben újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre.

Szilágyi Liliána az Egyesült Államokban folytatja

szilágyi liliána lead

A Floridai Egyetem diákja lesz az úszó

Az Egyesült Államokban folytatja úszópályafutását a riói nyári játékokon is szerepelt Szilágyi Liliána, a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok - adta hírül Facebook-oldalán a hazai sportági szövetség szombaton. 

Frissítettünk