cimlap0121

Ma van a magyar kultúra napja

kultúranapja576

Országszerte tartanak rendezvényeket az ünnepnapon

Ma van a magyar kultúra napja, ebből az alkalomból országszerte számos helyen rendeznek ünnepséget, díjakat adnak át, kiállításokat nyitnak. Ezen a napon tartják az Együtt szaval a nemzet című rendezvényt és a Magyar Drámaíró Verseny döntőjét is.

A főpolgármester szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el Budapesten

szmog_budapest576

Tarlós István arra kérte a lakosságot, hogy autó helyett inkább használják a tömegközlekedési eszközöket

Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten a főpolgármester; hétfő reggel 6 órától tilos olyan gépjárművel közlekedni a fővárosban, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot. 

Donald Trump a CIA központjába látogatott

CIA logó

A Fehér Ház szóvivője szerint az új elnök vizitjének célja az volt, hogy "köszönetet mondjon a hírszerző közösség tagjainak"

Donald Trump a washingtoni episzkopális katedrálisban tartott ökumenikus istentisztelet után szombaton a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) központjába látogatott. 

Magyarország tiszteletbeli konzult iktatott be a törökországi Adana városába

cetindogan jó

Demet Sabanci Cetindogan megfogadta, minden tőle telhetőt megtesz a két ország közötti kapcsolatok fejlesztéséért

Magyarország tiszteletbeli konzult iktatott be szombaton Demet Sabanci Cetindogan török üzletasszony személyében a dél-törökországi Adana városába. Az ünnepélyes ceremóniát Ankarában, a magyar nagyköveti rezidencián tartották.

Andy Murray kiesett az Australian Openről

Andy Murray 20161123

A világelső skót teniszezőt Mischa Zverev győzte le

Novak Djokovics második fordulóbeli veresége után újabb nagy esélyes búcsúzott a vártnál korábban Melbourne-ben zajló ausztrál nyílt teniszbajnokság küzdelmeitől, miután 7:5, 5:7, 6:2, 6:4-re kikapott a német Mischa Zverevtől.

Autóba rejtett pokolgép robbant egy szíriai menekülttáborban

rakban menekülttábor

Legalább négyen meghaltak a merényletben

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant szombaton a dél-szíriai, a jordániai határ közelében fekvő Rakban menekülttáborban, legalább négy ember meghalt, sokan megsebesültek - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigráns civil szervezet. 

Bűnbánó dzsihadistát adtak át a törökök Franciaországnak

dzsihadista

A 24 éves férfi ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben, az ENSZ pedig a legveszélyesebb terroristák közt tartotta számon

Törökország átadott pénteken Franciaországnak egy francia dzsihadistát, aki azt állítja, megbánta, amit tett, és akkor fogták el, amikor Törökország felé elhagyta Szíriát.

Több mint kétszázan haltak meg a hadsereg által tévedésből lebombázott nigériai menekülttáborban

rann menekülttábor

A Boko Haram kétszer is megtámadta a tábort, a helyi katonák visszaverték őket

Több mint kétszázan haltak meg a nigériai légierő által tévedésből lebombázott Rann településnél lévő menekülttáborban az északkelet-nigériai Borno szövetségi államban - közölte szombaton a helyi önkormányzat vezetője. 

Novák Katalin: A kisgyermeket nevelők is érezhetik, hogy Magyarország erősödik

Novák Katalin 20170105

Százmilliárd forintot fordít a kormány a bölcsődei és óvodai helyek bővítésére

A bölcsődei rendszer fejlesztésének köszönhetően a három évesnél fiatalabb kisgyermeket nevelő családok és a bölcsődei dolgozók is érezhetik, hogy Magyarország erősödik - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Jóváhagyta a török parlament az alkotmánymódosítás tervezetét

török parlament-belső576x356

Tavasszal népszavazást tartanak a bevezetendő elnöki rendszerről

Jóváhagyta a török parlament  szombat hajnalban a Recep Tayyip Erdogan jogköreit megerősítő alkotmánymódosítás tervezetét.

Egyetértéssel születhet új törvény

Völner Pál 20170121

Völner Pál: Kérdés, hogy az ellenzéki pártok tartják-e majd magukat mostani álláspontjukhoz a parlamenti vitában is

Szakmai egyetértés alakult ki a parlamenti pártok között az új büntetőeljárási törvényről, így remélhetőleg nem lesz akadálya annak, hogy az Országgyűlés a tavasszal elfogadja a kódexet – nyilatkozta lapunknak Völner Pál igazságügyi államtitkár.

A nap képe

olimpiaembléma

A 2024-es olimpiára és paralimpiára kandidáló Budapest pályázati emblémája Budapesten. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Megvalósulhat az Együttélés Háza

Rumbach-Sebestyén-utcai-zsinagóga

Milliárdos állami támogatást adnak a Rumbach utcai zsinagóga felújítására

Idén egymilliárd, jövőre hétszázmillió forintos, ingatlanfejlesztést célzó támogatásban részesíti a kormány a zsidó közösségeket. A minap bejelentett határozat nyomán végre megvalósulhat a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába tervezett Együttélés Háza projekt is.

Nem érte váratlanul a diákokat a változás

érettségi 20170121

„Az érettségi vizsgakövetelmények módosításának célja a nemzeti alaptantervvel és a kerettantervekkel való összehangolás volt”

Az új érettségi vizsgaszabályok enyhítését kérik a szaktárcától a diákok. A Tanítanék Mozgalom aláírásgyűjtést indított a témában, és – részben erre az ügyre hivatkozva – tüntetést szervez. Az oktatási államtitkárság szerint a szabályok változásáról idejében értesülhettek az érintettek.

Tarlós István: 76,6 milliárdnál kevesebb lehet a 4-es metró miatti esetleges büntetés

Tarlós 20161210

A főpolgármester szerint vannak érvek az összeg csökkentésére

Tarlós István szerint 59 milliárd forintnyi lehet majd az az esetleges európai uniós büntetés, amelyet kiszabhatnak Magyarországra a 4-es metró beruházásának - az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt - szabálytalanságai miatt.

Bakondi György: Erősebb kerítés épül a déli határon

Bakondi 20161229

Az elektronikai eszközöket is fejlesztették

Új, az eddiginél magasabb, erősebb kerítés épül a déli határon - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en.

Rendvédelmi és vízügyi szakemberek kaptak elismerést helytállásukért

hideg lead

A hideg időben teljesített szolgálataikat ismerték el a pénteki ünnepségen

Rendőröket, polgárőröket, tűzoltókat és vízügyi szakembereket részesített elismerésben Pintér Sándor belügyminiszter, amiért a hosszabb ideje fennálló szélsőségesen hideg időjárási helyzetben kiemelkedő helytállást tanúsítottak.  

Le Pen: A Brexit és Trump győzelme után 2017 Európa ébredésének éve lesz

Marine Le Pen 576

A francia politikus katasztrofálisnak nevezte Merkel migrációs politikáját

2017 az európai népek ébredésének éve lesz - jelentette ki Marine Le Pen, a francia elnökválasztás reményteli jelöltje szombaton a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) nevű európai parlamenti képviselőcsoport németországi találkozóján, az idei év fontos nemzeti választásainak tétjére utalva.

További négyszáz ember letartóztatását rendelték el a török puccskísérlettel összefüggésben

török rendőr

A körözött személyek között katonák is vannak

További 400 ember, köztük katonák és biztonsági tisztviselők letartóztatását rendelték el török ügyészek Törökország 48 tartományában a tavaly júliusi meghiúsított puccskísérlet nyomán - jelentette szombaton a Habertürk török hírtelevízió. 

Még huszonhárom eltűntet keresnek a lavina által betemetett olasz hotel romjai közt

lavina576x356

Farindola polgármestere beperelte a Charlie Hebdót a francia lap által közzétett kegyeletsértő karikatúra miatt

Újabb három túlélőt sikerült a tűzoltóknak kimenteniük szombat hajnalban a lavina által betemetett szállodából az olaszországi Farindolában.

Boros Imre: Idén fellendülhet az építőipar

Boros Imre

A szakember a lakásépítések beindulását várja

Boros Imre közgazdász szerint már idén fellendülhet az építőipar, részben az Európai Unió által finanszírozott infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően, és a lakásépítések is beindulhatnak.

Környezetvédelmi engedélyt kapott az új osztrák autóút

alagút 20170121

A magyar autósoknak is könnyebb lesz, ha felépül az új ausztriai közlekedési folyosó Burgenlandon és Stájerországon keresztül

A magyar gépjárművezetőknek is fontos, hogy mikor készül el az S7-es osztrák autóút. Bár a 2008-ban indult projekt ellenzői sorra emeltek kifogásokat az elmúlt tíz esztendőben, a közelmúltban mind a nyugati, mind a keleti szakasz megkapta a környezetvédelmi engedélyt.

Jelentősen nőhet a naperőművek száma Magyarországon

lead napelem

2016 decemberében több mint 2000 kérelem érkezett az energiahivatalhoz

Jelentősen nőhet a 0,5 megawatt (MW) teljesítménynél kisebb naperőművek száma Magyarországon, erre lehet következtetni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) tavaly decemberben beérkezett beadványokból.

Liszt, Wagner és Ribnyikov művei hangoznak el a Zeneakadémián

lead zeneakadémia

A nagyszabású koncerten többek között a Parsifal című opera egy részlete is elhangzik majd

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar és a Honvéd Férfikar Liszt és Wagner darabjait, valamint Alekszej Ribnyikov kortárs orosz zeneszerző művét szólaltatja meg Kesselyák Gergely vezényletével január 30-án a Zeneakadémián.

Szent László legendája különös képregényen

Szent András temploma 20170121

Rejtőzködő Magyarország 783.

Szemközt Liptószentivánnal (Lip-tovsky Ján), a szertelenül tekergő Vág jobb partjától keskeny autóutak, feljebb már csak gyalogos turistautak vezetnek a Magas-Tátrától nyugat felé vonuló Liptói-havasok lábához. Öt kilométerrel északra a Vág hídjától a felfedezők kíváncsiságával törekszünk megismerni Liptószentandrást és középkori templomát.

Együtt a Himnusz kézirata és kottája

Földesi Ferenc 20170121

A magyar kultúra napja: Gyulán láthatók a Kölcsey-vers dokumentumai – Az idén ismét megrendezik az éjszakai drámaíróversenyt

Vasárnap ünnepeljük a magyar kultúra napját, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc január 22-én fejezte be a Himnuszt. Az idén Gyulán állítják ki az eredeti kéziratot, és először látható vele együtt Erkel Ferenc eredeti kottája is, amelyen megzenésítette a költeményt. Országszerte számtalan programmal készülnek az ünnepnapon, tárlatvezetések, előadások is várják a közönséget a különböző intézményekben Budapesten, vidéken és a határon túli magyar területeken is.

ÁNTSZ: Járvány idején a legfontosabb a rendszeres és alapos kézmosás

influenza

nem nőtt az infuenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosai Szolgálat szerint járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

Spanyol és szlovén továbbjutás a kézilabda-vb-n

spanyolbrazil

A házigazda franciák és a norvégok is folytathatják a legjobb nyolc között

A tavaly Európa-bajnoki ezüstérmes spanyolok csak nagyon nehezen, egygólos különbséggel győzték le a brazilokat a franciaországi férfi kézilabda-világbajnokság szombati nyolcaddöntőjében.

Nem bírt a Manchester Cityvel a Tottenham

wanyama aguero

Gabriel Jesus bemutatkozott Guardiola csapatában

A második helyen álló Tottenham Hotspur 2-2-es döntetlent játszott az ötödik Manchester City otthonában az angol labdarúgó-bajnokság 22. fordulójának szombati játéknapján.

Gyulai Miklós marad az atlétikai szövetség elnöke

gyulaimiklos_leaad

A sportvezető megbizatása a következő olimpiai ciklus végéig szól

További négy évig Gyulai Miklós, a Sport TV munkatársa vezetheti a Magyar Atlétikai Szövetséget (MASZ).

Vigyázz, Green Bay: Ryan nem „közlegény”

Matt Ryan 20170121

Amerikai futball. A pittsburgh-i acélosok esélye New Englandben, az NFC főcsoportdöntőjében: Big Ben ezúttal nagyot szól

Helyi idő szerint vasárnap eldől, hogy melyik két csapat mérkőzhet február elején a Super Bowlért. Az AFC főcsoportdöntőjében a Pittsburgh Steelers és a házigazda New England Patriots, az NFC-jében, Atlantában, a Falcons és a Green Bay Packers játszik.

Az SZNT elkezdte szervezni az idei marosvásárhelyi tiltakozást

IzsakBalazs576

Idén is megünneplik a székely szabadság napját

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) idén is megemlékezést, felvonulást és tiltakozást tart március 10-én, a székely vértanúk kivégzése évfordulóján Marosvásárhelyen - jelentette be egy pénteki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Izsák Balázs, az SZNT elnöke. 

Fidesz: Hiteltelenek az olmipiarendezést támadó ellenzéki pártok

olimpia aláírásgyűjtés

Korábban az MSZP, a PM és a Jobbik is megszavazta a pályázatot

A Fidesz szerint hiteltelenek az olimpiarendezést támadó ellenzéki pártok, mert korábban a Fővárosi Közgyűlésben az MSZP, a PM és a Jobbik is megszavazta, hogy pályázzanak a 2024-es olimpia megszervezésére.

A német-magyar kamara idén a munkaerőpiac javítására összpontosít

Dale A. Martin576x356

Növelni kellene a nők érdeklődését a műszaki és természettudományi területek iránt

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idén a magyarországi munkaerőpiac helyzetét javító gyakorlati intézkedésekre fókuszál - jelentette be Dale A. Martin kamarai elnök csütörtökön, a kamara évnyitó rendezvényén. 

Növekszik a Kínába irányuló magyar élelmiszerexport

Búza Euró

Közép-EEurópából Magyarország rendelkezik a legtöbb árucsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába

A magyar-kínai áruforgalomban növekszik a magyar élelmiszeripari termékek exportja,  2015-ben 46 millió eurót tett ki, 2016 első háromnegyedévében pedig már 52,4 millió eurót -  közölte a Földművelésügyi Minisztérium az MTI érdeklődésére csütörtökön. 

Sadiq Khan: Európa elveszítheti egyetlen globális pénzügyi központját

Sadiq Khan576x356

A londoni polgármester számára fontos az EU belső piacához való hozzáférés

London az egyetlen, valóban globális európai pénzügyi szolgáltatási központ, de ha Nagy-Britannia kivonul az EU egységes belső piacáról, Európa elveszítheti ezt a pénzügyi központot - mondta Sadiq Khan, London polgármestere a davosi világgazdasági fórumon szerda este tartott beszédében.

Javítanak a Duna hajózhatóságán

Duna 20170119

Kiemelt cél, hogy a mostaninál több, évi háromszáz napon közlekedhessenek a teherhajók a folyó magyarországi szakaszán

Kiemelt feladat a Duna hajózhatóságának javítása ebben az uniós pénzügyi ciklusban. Jelenleg csak korlátozással közlekedhetnek teherhajók a folyó magyarországi szakszán. Cél, hogy emelni lehessen a hajózható napok számát.

Bigámia miatt emeltek vádat egy zalakarosi férfi ellen

bigámia lead

A szír származású vádlott 2015-ben, Marokkóban házasodott másodjára

Bigámia és könnyű testi sértés miatt emeltek vádat Nagykanizsán egy csaknem húsz éve Magyarországon élő és állampolgársággal rendelkező szír férfi ellen, aki magyar felesége mellett egy marokkói nőt is elvett, de miután az utóbbit vissza akarta küldeni hazájába, a veszekedésük bántalmazássá fajult.

Frissítettünk