Tudatosan kell szakmát választani

Vitkoczi-Marianna

Fontos, hogy a fiatalok a vállalatok igényeinek megfelelő tudással, végzettséggel kerüljenek ki az oktatásból a munkaerőpiacra

A Kármán Tódor-díjjal kitüntetett Vitkóczi Marianna, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara oktatási irodavezetője, szakmája szerint magyar–történelem–kommunikáció szakos középiskolai tanár. Pályáját egy háromezres diáklétszámú, budapesti építőipari szakközépiskolában kezdte akkor, amikor az építőiparnak még hatalmas volt a felvevőpiaca. Munkatársaival a megyei iparkamarában annak megalakulásától kezdve azon dolgozik, hogy a szakképzés a húsz évvel ezelőtti szintjére fejlődjön a mai oktatási módszerek és a bevált hagyományok ötvözésével. A cél az, hogy a duális képzésben részt vevők számát megháromszorozzák.

cimlap0129
  

A MÁV és a BKK több száz milliót spórolt az alacsony gázolajáron

Benzincsap

Az üzemanyagárak csökkenése 9-10 milliárd forint adókiesést jelenthet a költségvetésnek

A MÁV gazdálkodására egyértelműen pozitívan hat a csökkenő gázolajár, ami a személyszállítási szolgáltatásban költségcsökkenésként azonnal megjelenik és nem jött rosszul a BKK-nak sem.

A nap képe

kétéltű

Mérnökök tesztelik a kétéltű háromkerekűt, a "Salamandert" Manilában. A benzinnel működő jármű szárazföldi és vízi közlekedésre egyaránt alkalmas (Fotó: REUTERS/Romeo Ranoco)

Városarculati cég létrehozásáról döntöttek

közgyűlés-csudai576x356

A Fővárosi Közgyűlésen leszavazták az M0-ás ingyenessé tételét

Egy új budapesti városarculati társaság létrehozásáról, a 3-as metró felújítási forrásának tendereztetéséről, valamint a Római-parti mobilgát engedélyeztetési eljárásának újraindításáról is döntött a Főváros Közgyűlés szerdán. A képviselőtestület tárgyalt a Budapesti Önkormányzatok Szövetségéhez való csatlakozásról, valamint közterületek elnevezéséről is.

Tovább drágulhatnak az új autók

autóhitelesek 20150120

Növekedhet a használt autók behozatala

A gyenge forint miatt már több autómárka emelte árait, és további drágulás is elképzelhető, a használt autók eladásában pedig kreatív megoldások jelenhetnek meg - írja csütörtöki cikkében a Napi Gazdaság.

A McDonald's vezérigazgatója távozik

McDonald's ételek 576

Az étteremlánc bevétele tavaly lényegesen csökkent

A gyorsétterem-láncot üzemeltető vállalat közölte, március 1-jével távozik posztjáról Don Thompson, a McDonald's Corporation vezérigazgatója, a helyét Steve Easterbrook ügyvezető alelnök, a cég fő márkamenedzsere veszi át. A fogyasztók az egészségesebb és frissebb ételeket kínáló konkurensek felé fordultak.

Meg kell állítani a népességfogyást

Novák Katalin

Családpolitikáról tartottak konferenciát Budapesten

A kormányzati családpolitika alapvetése, hogy fenntartható demográfiai fordulatot kell elérni, azaz hosszú távon is fenntartható módon kell megállítani a népességfogyást - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán A családpolitika jelene és jövője című konferencián Budapesten.

Mindenre van valahol jó megoldás

tiszatenyo

Integrációtól a lovaglásig – színes ötleteket, módszereket kínálnak a Klik pályázatán mentoráló intézményi címet nyert iskolák

Tavaly 299 olyan iskolát jelölt ki pályázati úton a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, amely módszertani központként működve eredményes gyakorlatokat adhat át más intézményeknek. A „mintaiskolák” több mint háromszázötven módszertani modellt kínálnak az érdeklődőknek. Találomra választottunk néhányat a mentoráló intézmények közül, s megkérdeztük, milyen ötleteket, megoldásokat dolgoztak ki a pedagógiai munka hatékonyságának növelésére.

„Az ENSZ nem akadályozta meg a népírtásokat”

Reuven Rivlin 576 izraeli elnök

Hiba az iszlámot, a judaizmust vagy a kereszténységet a világ ellenségeinek tekinteni - mondta az izraeli elnök

Az izraeli elnök az auschwitz-birkenaui náci német koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából az ENSZ-ben megrendezett szerdai megemlékezésen kijelentette, hogy a világszervezet mindeddig nem végezte misszióját a népirtások megakadályozásában, pedig "totális háborút" kellene vívnia azok ellen.

Fejlesztés előtt a katonai repülőtér

papa-honvedseg

Új irányítótornyot és elektronikai rendszert kap a pápai NATO-légibázis

Repülésbiztonsági konferenciát tartottak a minap az MH Pápa Bázisrepülőtéren. A találkozó célja az volt, hogy szakmai szempontból értékeljék a katonai légikikötő elmúlt évét, illetve kijelöljék azt az irányt, amivel növelni lehet a biztonságot.

Freedom House: Sok országban hanyatlott a demokrácia

drót576x356

Magyarország továbbra is a szabad kategóriában

Aggasztó mértékben hanyatlott a demokrácia az elmúlt évben világszerte: 2,6 milliárd ember élt nem teljesen szabad országban - olvasható a demokrácia állapotát országonként vizsgáló, washingtoni központú Freedom House (FH) nemzetközi civil szervezet szerdán közzétett, immár kilencedik éves jelentésében. Magyarország továbbra is a "szabad" kategóriában van, de az egyik szempontból eggyel rosszabb osztályzatot kapott, mint tavaly.

A Fidesz kenyérárcsökkenést akar

rogán-pékek576x356

A pékszövetség szerint nincs erre mód

A Fidesz szerint az olcsóbb üzemanyag miatt csökkennie kellene a kenyér árának, a pékszövetség vezetője viszont azt mondja, jelenleg nem áll módjukban mérsékelni a sütőipari termékek árát.

Új ultimátumot adott az Iszlám Állam

lead japán túszok

Az iraki terroristanőt napnyugtáig hajlandók kicserélni a japán túszra

A dzsihadista szervezet azzal fenyeget egy újabb hangüzenetben, hogy megöli a fogságában lévő jordániai pilótát, ha Szadzsida ar-Risávi iraki terroristanőt csütörtökön napnyugtáig nem engedik szabadon jordániai börtönéből. Az üzenetet, amelyet az Iszlám Állam a YouTube videómegosztón és a Twitteren tett közzé, állítólag Goto Kendzsi japán újságíró olvassa fel, aki szintén a dzsihadisták fogságában van.

Emmi: ismét lehet pályázni a rezidens ösztöndíjakra

Young doctors lead

Idén 900 millió forintra pályázhatnak a fiatal orvosok

Újra lehet rezidens ösztöndíjakra pályázni - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága. Az ösztöndíjasok havonta nettó 100 ezer forint juttatásban részesülhetnek. A kormány eddig 1,9 milliárd forintott fordított a fiatal orvosok Magyarországon tartása érdekében különböző ösztöndíjak révén, ami most 2,8 milliárd forintra nő. 

Profi munka több évtizedes közhelyparádéval

mancs

Az alkotásból sugárzik a naiv báj, de ez így inkább tűnik átlagos tévés produkciónak, mint mozifilmnek

Mancs, a leghíresebb magyar mentőkutya története kiáltott a megfilmesítésért, hiszen nem elég, hogy az ismert mondás szerint egy négylábúval és egy gyerekkel bármit el lehet adni, a különböző katasztrófa sújtotta területeken való akciózás a kemény drámaiságot is tálcán kínálja.

Optimizmus Merkel látogatása előtt

lead merkel orbán

A hagyományosan jó kapcsolatok fellendülését várja a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara

Hivatalosan megerősítették Berlinből a német kancellár hétfői budapesti látogatását és annak programját. A távirati irodának nyilatkozó német szakértő szerint hazánk továbbra is nagyon fontos kapcsolat Németország számára. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgatója fellendülést vár Angela Merkel vizitjétől.

Párizsra figyelő szobrászok

kiallitas

Kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában Ferenczy Béni, Medgyessy Ferenc és kortársaik alkotásaiból

A huszadik század eleji modern magyar szobrászat francia kapcsolatát mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria új időszaki tárlata. A Rippl-Rónai József és Aristide Maillol közös művészi útkeresését felmutató nagyszabású kiállításhoz kapcsolódó, április 6-ig megtekinthető kamaratárlaton a Maillol-féle új szobrászati elvek hatását Ferenczy Béni, Medgyessy Ferenc, Vedres Márk, Beck Ö. Fülöp kisebb szobrain keresztül ismerhetik meg a látogatók.

Álomdöntő lesz az Australian Openen

lead döntő

Williams-Sarapova harcol az ausztrál nyílt teniszbajnokság első helyéért

Az első és a második kiemelt, azaz az amerikai Serena Williams és az orosz Marija Sarapova vívja majd szombaton a Melbourne-ben zajló ausztrál nyílt teniszbajnokság női egyes döntőjét.

Norvég séf nyerte a Bocuse d’Ort

bocusedor

A Molnár Gábor vezette csapat a megtisztelő tizenharmadik helyet szerezte meg alkotásával a legrangosabb szakácsversenyen

Világhírű magyar találmány, a Gömböc ihlette a magyar tálat, amellyel a csapatával a tizenharmadik helyet megszerző magyar séf, Molnár Gábor a világ legrangosabb szakácsversenyének második napján bemutatkozott. A tavaly Stockholmban tartott selejtezőjén hirdették ki , hogy 2016-ban a kelet-közép-európai országok közül elsőként Magyarország rendezheti a kétévente sorra kerülő konyhaművészeti viadal előzetes megméretést.

Állatok és embergyerekek

Mancs-Foto

Egy felemelkedéstörténet a barátságról és a szeretetről – Igor Lazin rajzolta meg, mit gondol a kutya

Jó humorú családi játékfilmet rendezett Pejó Róbert, aki Mancs, a mentőkutya karakterében egy hétköznapi hőst állít a nézők elé. A Trill Zsolt és Holecskó Orsolya főszereplésével készült alkotás hiánypótló a műfajban. Pejó új filmje mától látható a mozikban.

Példátlan mértékű sugárzás érte Litvinyenkót

Litvineko lead

Az özvegy jogi képviselője szerint a nyomok "egészen Putyin moszkvai irodájáig visszakövethetők"

Példátlan mértékű besugárzás okozta Alekszandr Litvinyenko halálát - mondta a néhai orosz állambiztonsági tiszt nyolc évvel ezelőtti londoni meggyilkolásának körülményeit feltárni hivatott brit bírói vizsgálat szerdai meghallgatásán a holttestet annak idején megvizsgáló patológus szakértő.

Zöld lámpát adott Brüsszel a MÁV vonatvásárlására

Flirt 1

Negyvenkettő új korszerű elővárosi motorvonathoz jut az állami vasúttársaság

Az Európai Bizottság jóváhagyta annak a projektnek a finanszírozását, amelynek révén a kohéziós alap 220 millió eurós (68,5 milliárd forintos) támogatásával 42 új korszerű elővárosi motorvonathoz jut a MÁV-START és a GYSEV.

Továbbra is 4,1 millió fölött a foglalkoztatottak száma

Növekedési grafikon

A munkanélküliségi ráta 7,1 százalékra csökkent

A Központi Statisztikai Hivatal közölte, a múlt év negyedik negyedévében 4 millió 142 ezren dolgoztak, a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 172 ezerrel nőtt az egy évvel korábbival összevetve. A hét statisztikai régió mindegyikét csökkenő munkanélküliség jellemezte.

Zuhant a legális dohánypiac

Nemzeti dohánybolt

Tíz százalékkal esett a cigaretta jövedéki adójából befolyt összeg

Jelentősen esett a dohánytermékek eladásából a költségvetéshez befolyt jövedéki adó összege - derül ki Tállai Andrásnak Demeter Márta szocialista országgyűlési képviselőnek címzett válaszából., A tavalyi 288 milliárdos bevétellel szemben a 2013-ban még 312 milliárdos bevétele származott a büdzsének. 

Hírszerzők szivárogtak be a román köztévébe

román köztévé lead

A Román Televízió (TVR) elnök-vezérigazgatója, Stelian Tanase felszólította szerdán a román belföldi hírszerzést, vonja vissza titkos ügynökeit az intézményből, miután a hírszerzés időközben lemondott vezetője elismerte a nyilvánosság előtt, hogy a román médiában is vannak beépített emberei – tudósított a távirati iroda.

Gyurcsányt és Vadait is beidézték

rohamosztag576x356

Politikus tanúk a 2006. őszi eseményekről

Több politikust is meghallgat tanúként március 10-én és 12-én a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa a 2006-os rendőri intézkedések kapcsán indult büntetőperben.

Németh Zsolt: Jalta nem ismétlődhet meg

lead németh zsolt

Ukrajnában politikai megoldás kell, de az nem lehet érdekszférákon alapuló döntés

Ukrajnában politikai megoldásra van szükség, de az nem jelenthet visszatérést az érdekszférák elosztásán alapuló jaltai megállapodás szellemiségéhez. Európa nem juthat vissza oda, ahol a második világháború végén tartott - hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kedden Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (ETPK) plenáris ülésén.

Civilek a vidékiekért

CÖF Lomnici Csizmadia Fricz 2

A CÖF gépbeszerzésekkel növelné a termékeknek az értékét

 Falusi családi vállalkozások megvalósítását segítő programot indít útjára a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA).

Orbán Viktor gratulált Szabó István református püspök beiktatásához

Orbán 576 és Szabó István püspök

„Szükség van azokra az igazodási pontokra, amelyeket az egyház és annak vezetői közvetíthetnek”

A kormányfő levélben gratulált Szabó István református püspöknek abból az alkalomból, hogy a budapesti Ráday utcai református székházban szerdán közgyűlésen megerősítették munkakörében a tavaly decemberben újraválasztott egyházi vezetőt. Szabó István harmadik ciklusát kezdte meg a Dunamelléki Református Egyházkerület élén, megbízatása hat évre szól.

A groteszk emberibbé teszi a darabot

halasz-judit

Halász Judit a Vígszínházban alakítja Polcz Alaine Asszony a fronton című művének címszerepét – a nők kiszolgáltatottságáról

„Minden tragédia akkor hihető igazán, ha helyenként derülünk rajta. A groteszk nem finomítja a történetet, hanem életszerűbbé teszi, közelíti az ember lelkéhez az eseményeket” – állítja Halász Judit színésznő, aki a Vígszínházban nemrég bemutatott, Polcz Alaine könyvéből készült Asszony a fronton című darab főszereplője.

Szijjártó: Közép-Európának szüksége van az EU támogatására

Szijjártó mti lead

A gázellátás biztonságának megteremtéséhez az unió pénzügyi segítsége elengedhetetlen

Sok fejlesztés kell még ahhoz, hogy az orosz gáz Törökországon keresztül eljuthasson Közép-Európába, és ezekhez a projektekhez az EU pénzügyi támogatására van szükségük az érintett országoknak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 Az este című műsorában kedden.

Nyáry Krisztián lesz a Magvető és az Athenaeum igazgatója

nyáry

Szeretnék, ha nagyobb figyelem jutna a szerzők és az olvasóközönség közötti kapcsolat színesebbé tételére

Márciustól új vezetőkkel bővül a Líra Kiadói Csoport szakmai vezetése: a Magvető és az Athenaeum kiadók igazgatását Nyáry Krisztián irodalomtörténész és kommunikációs szakember veszi át, míg a Magvető Kiadó főszerkesztője Dávid Anna, az Athenaeum Kiadó főszerkesztője pedig Szabó Tibor Benjámin lesz - áll a Magvető Kiadó szerdai közleményében.