Félárbócon a nemzeti lobogó+GALÉRIA

félárbóc lead

Az aradi tizenhármakra emlékezünk

Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján kedden reggel a Parlament előtti Kossuth téren. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.

Október 6.: Latour napján ért tetőpontra a megtorlás

aradi_vertanuk_lead

A bécsi udvarból irányított, Haynau által levezényelt hadbírósági megtorló gépezetnek több mint százhúsz ember esett áldozatul

Vannak nemzeti történelmünkben olyan napok, amelyeket minden magyarnak örökre beírtak a szívébe, hogy tartsák tiszteletben azt, és el ne felejtsék. Ilyen nap március 15-e, augusztus 20-a, október 23-a – és ilyen június 16-a, október 6-a és november 4-e is. Fény és árnyék. Dicsőség és vereség. Élet és halál. Öröm és gyász. Október 6-a az aradi vértanúk napja, amelyet az első Orbán-kormány 2001-ben nyilvánított hivatalosan is nemzeti gyásznappá.

cimlap1006
 

Azonosítatlan MiG 29-es zavarta meg a török gépeket

Jens Stoltenberg576x356

Erdogan óva intette Moszkvát

Egy azonosítatlan MiG 29-es harci repülő és egy Szíriában telepített rakétarendszer hétfőn „megzavarta” járőrtevékenységében a török légierő nyolc F-16-os vadászgépét, amelyek a szíriai határ mentén teljesítettek szolgálatot - közölte kedden a török vezérkar. A NATO főtitkára kedden közölte: kételkedik abban, hogy Oroszország - mint állítja - véletlenül sértette meg Törökország légterét a hét végén a szíriai határnál. Közben a török külügyminisztériumba másodszor is bekérették az orosz nagykövetet. 

A nap képe

kínai fal képA ROBBBB néven ismert kínai művész egyik képe egy pekingi épület leomlott darabján. A huszonöt éves festő jobb szereti ilyen „töredékeken” bemutatni képeit, semmint egy galéria kiállításán. A művészt általában a Peking utcáin sétálók inspirálják. Fotó: REUTERS/Jason Lee

Előnyt jelent az agrárország-jelleg

lázár jános LEAD CSS

Ülésezett a Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottsága

"Mi abban hiszünk, hogy Magyarország agrárország maradt, és ezt nem hátrányként, hanem előnyként kívánjuk a jövőben felfogni" - mondta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának ülésén. 

A kormány megerősíti a hajléktalanokat ellátó utcai szolgálatokat

hajléktalan

Czibere: Jogszabály rögzíti a veszélyeztetettség fogalmát

A kormány megerősíti a hajléktalanokat ellátó utcai szociális szolgálatokat, valamint jogszabályba foglalja a "veszélyeztetettség" fogalmát - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Szakmai útra indulhat Gaskó São Paulóba

gasko

Kizárták tegnap a Liga konföderációból az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetét (ODFSZ).

Amint azt megírtuk, a Liga vezetője, Gaskó István arra hivatkozva tette meg javaslatát az elnökségnek a kizárásra, hogy az ODFSZ nem határolódott el vezetője, Bárány Balázs Péter tevékenységétől.

Országonkénti népszavazást javasol a CÖF-CÖKA migránsügyben+VIDEÓ

Csizmadia László 20150227

"Az unió vezetői nem cselekedhetnek az európai emberek véleménye ellenében"

Országonkénti véleménynyilvánító népszavazást vagy népi konzultációkat javasol az uniós országokban a Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) a menekülthelyzet kezeléséről, a szervezet erről nyílt levelet írt mind a 28 tagállam miniszterelnökének.

Lezsák Sándor lett a Rákóczi emlékvonat fővédnöke

rákoczi vonat lead

Fejedelmi vonat indul a kassai dómhoz

Kassára zarándokolnak Rákóczi hívei október 24-én – s Lezsák Sándor a parlament alelnöke vállalta a kegyelet teljes nap fővédnöki tisztét – tudta meg lapunk. A fejedelem halálának 280., újratemetésének 109. évfordulója alkalmából Magyarország Kassai Főkonzulátusa, a Rákóczi Szövetség és a Csemadok Területi Választmánya ünnepélyes megemlékezést tart Kassán – erre az eseményre indul vonat Budapestről.

Fazekas: november közepétől indulhat a licit az állami földekért

mezőgazdaság 20150424

Egy gazda maximum 300 hektárt vásárolhat,

 November közepétől indulhat a licit az állami földekért nyilvános árverésen, ami gazdabarát program, a tüntetések pedig gazdaellenesek - mondta a földművelésügyi miniszter a köztévében. 

Húszmillió forintra bírságolta az MNB a Commerzbankot

mnb

A korábban talált hiányosságokat nem orvosolták

Húszmillió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Commerzbank Zrt.-re egyebek között számviteli, fedezetértékelési jogsértések miatt - közölte a jegybank az MTI-vel kedden.

Vészforgatókönyveket követelnek a fuvarozók

kamion_szerbhorvát576

Szabad áruáramlást akarnak a schengeni övezeten belül

A népvándorlási krízis drágítja a logisztikát, elhúzódó krízis esetén pedig egy európai szintű vészhelyzeti forgatókönyvet kellene kidolgozni, amely biztosítja az áruk szabad áramlását a schengeni határokon belül - közölte a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) kedden.

A VW nyolcmillió autója érintett Európában

volkswagen lead

Az autógyártó felülvizsgálja az összes tervezett beruházását

A dízelbotrány miatt felülvizsgálják az összes tervezett beruházást a német Volkswagen (VW) konszernnél, és tovább szigorítják a már korábban elindított költségcsökkentési programot - mondta a társaság vezérigazgatója kedden a németországi Wolfsburgban működő központi gyártóbázison soron kívül tartott üzemi gyűlésen. A német törvényhozásnak küldött levélben a cég közölte, hogy nyolcmillió autóbaq telepítették az emissziós értékeket manipuláló szoftvert az Európai Unióban.

Keddtől a tőzsdén a Waberer részvényei

WABERERS576X356

Az első napon még nem lehet kereskedni a papírokkal

Október 6-án bevezetik a Waberer's International Zrt. törzsrészvényeit a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) - derül ki a BÉT vezérigazgatójának a tőzsde honlapján hétfőn közzétett határozatából.

BKV: Nem igaz, hogy életveszélyes a 3-as metró

lead metro

Statikai problémák merültek fel

A BKV Zrt. cáfolja, hogy a 3-as metró alagútja életveszélyes lenne; a közlekedési társaság kedden azt írta, a sajtóinformációkkal szemben nem süllyed a metró alagútja.

Százmilliárd forintba kerül hazánknak a menekültkrízis

10o

Nem kell módosítani a gazdaságpolitikai célkitűzéseket, kissé túlzó a londoni elemzők előrejelzése

Túlzónak tartják a londoni és washingtoni pénzügyi előrejelzéseket a megkérdezett szakértők. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke szerint tartható az államháztartási hiánycél, de fokozott gazdálkodási fegyelem mellett. Vonnák Balázs, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöki tanácsadója pedig úgy tartja, nem lesz globális csődhullám.

Snowden: A titkosszolgálatoknak teljes hozzáférésük van az okostelefonokhoz

lead snowden

EB: Érvénytelen az amerikai-európai egyezmény

Edward Snowden szerint a brit és az amerikai titkosszolgálatok olyan technológiát fejlesztettek ki, amelynek segítségével gyakorlatilag teljes ellenőrzésük alá tudják vonni bármely megfigyelt célszemély okostelefonját. Az Európai Unió legfelsőbb szintű bírósága érvénytelennek nyilvánította kedden a „biztonságos kikötő” (safe harbor) egyezményt, amelynek alapján amerikai vállalatok hozzáférhetnek uniós polgárok adataihoz, ha a cégek vállalják, hogy betartják az EU adatvédelmi előírásait. 

Újabb összecsapások Kunduzban

tálibok lead

MSF: Háborús bűncselekményt követtek el

Újabb összecsapások törtek ki kedd reggel a biztonsági erők és a tálibok között az afganisztáni Kunduz városban, amelyet az előző héten rövid időre hatalmukba kerítettek az iszlamista felkelők.

Hollande: Elfogadhatatlan az Air France vezetőinek inzultálása

lead air france

„Semmi sem igazolhat ilyen felfordulást”

Elfogadhatatlannak nevezte kedden Francois Hollande francia államfő, hogy előző nap az Air France dolgozóinak egy része inzultálta a francia légitársaság vezetőit. A köztársasági elnök szerint a történteknek „következményei lehetnek Franciaország imázsára és vonzerejére”.

Egy modernista magyar Párizsból

barki

Berény Róbert életművének nyomában – Az elvetemült kölyök, a korabeli magyar kritika meg a művészettörténeti divatok esete

Több mint száz évig lappangott az a Berény Róbert-kép, amely most a Virág Judit Galéria őszi aukciójának sztártétele. Néhány évvel ezelőtt a festő egyik elveszettnek hitt főműve került haza kalandos úton: Barki Gergely művészettörténész, az életmű kutatója egy amerikai mesefilm díszletében fedezte fel tévénézés közben.

Újabb elismerés a Saul fiának

saul fia lead

Ezúttal rendezői díjat kapott a film

Nemes Jeles László nyerte el a legjobb rendezés díját a Saul fia című alkotásáért a háborús filmek fesztiválján a franciaországi Chalons-en-Champagne-ban.

Közel hatezerötszáz program az Országos Könyvtári Napokon

könyvtár

A rendezvény hétfőtől vasárnapig várja az érdeklődőket

Mintegy 6500 program, többek között könyvbemutatók, vetélkedők és előadások is várják az érdeklődőket a 10. Országos Könyvtári Napokon hétfőtől vasárnapig.

Átadták az Év háza díjat

évháza576

Egy Szentendrén épült ökologikus családi ház a nyertes

A Borbás Péter építész tervei alapján Szentendrén épült ökologikus családi ház nyerte idén az Év háza díjat, amelyet hagyományosan az építészet világnapján adtak át hétfőn Budapesten.

Negyven év termésével áll színpadra a VHK

vhk lead

A Halál móresre tanításával nyitják a koncertsorozatot

Koncertsaorozattal ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját a Vágtázó Halottkémek (VHK). AZ együttes klasszikus lemezeit játssza el újra az A38 színpadán, október 10-én  A Halál móresre tanítása című korong felvételeit hallhatja élőben a közönség.

A grizzly szájába tette a kezét, hogy megmeneküljön

grizzly vadász lead

„Nem a medve a hibás”

Bedugta a karját a rátámadó grizzly medve szájába egy szarvasvadász, hogy öklendezést előidézve megrémissze és elijessze az állatot.

Kaliforniában engedélyezték az eutanáziát

eutanázia lead

A gyógyíthatatlan betegek maguk dönthetnek halálukról

Kalifornia lett hétfőn az ötödik amerikai állam, amelyben engedélyezték az eutanáziát. A gyógyíthatatlan betegek így maguk dönthetnek halálukról.  

Neutrínókutatásért kapják az idei fizikai Nobel-díjat

fizika nobel lead

„Ijesztő élmény” Nobel-díjat nyerni Arthur McDonald szerint

A neutrínóoszcilláció felfedezéséért Kadzsita Takaaki japán és Arthur B. McDonald kanadai tudós kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint.

Nem felejtették el a gyökereiket

h2oband576x356

A New Yorki hardcore kulcszenekara ismét a hajón

A műfajon belül a trendek folyamatosan változnak, az amerikai H2O azonban mintegy húszéves fennállása óta annál kevésbé: a New Yorki hardcore-punk egyik kulcszenekara a mai napig kitart a régi iskola mellett, pofonegyszerű, villámgyors és dallomos számaikat pedig hasonlóképpen dinamikusan zúdítják a közönségre élőben. Új albumuk, a Use Your Voice turnéjának keretében a csapat október 23-én ismét az A38-ra látogat. 

A hajdúszoboszlói Hungarospa lett az Év Fürdője

Hajdúszoboszló lead

170 ezer szavazat érkezett közel 200 hazai fürdőre Az

 A  hajdúszoboszlói Hungarospa lett az Év Fürdője 2015-ben. A szeptember 30-án lezárult közönségszavazásra 170 voks érkezett. A versenyben ennek alapján 200 hazai fürdőre érkeztek a szavazatok.  A vetélkedő elsődleges célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyarországi termál és gyógyvízkincsre, illetve az erre épült fürdőkre.

Tizenhét év után elfogtak egy csecsemőgyilkos anyát Székesfehérváron

szemetes lead

Az akkor 17 éves nő megölte, majd szemetesbe dobta gyermekét

Elfogtak egy 34 éves nőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy még 1998-ban megölte és egy szeméttárolóba dobta újszülött gyermekét Székesfehérváron - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kedden a rendőrség honlapján. A nő részben beismerő vallomást tett. 

Isten veled, kedves, öreg Népstadion

nepstadion

Hétvégenként a szurkolók tízezrei úgy özönlöttek a Kádár-korszak kezdetén a kettős rangadókra, mint valami búcsújáró helyre

Vetekedhetett volna a híres Mara­canával is, ha megépül a felső karély, de persze nem épült, így a vetélkedés is elmaradt. Pedig micsoda meccsek, rangadók voltak itt! De ez elmúlt, és vele az ifjúság is, most pedig a 62 éves Népstadion, a Puskás Ferenc Stadion is búcsúzik, hogy átadja a helyét egy új arénának.

Klopp hároméves szerződést kaphat a Liverpoolnál

Jurgen-Klopp

A hét végén jelenthetik be a megállapodást

Angol lapértesülések szerint még  a héten hivatalosan bejelentik a csapat új edzőjét, Jürgen Kloppot, aki három évre szerződik a Liverpoolhoz. A német edző a vasárnap menesztett Brandon Rogers helyét foglalja el a kispadon.

Bale ötödszörre is a legjobb

gareth-bale

Nem talál legyőzőre Wales-ben

Rekordot jelentő ötödik alkalommal választották meg a legjobb walesi labdarúgónak Gareth Bale-t, a Real Madrid támadóját.

Románia is nézők előtt játszhat

MAGYAR ROMÁN LEAD

Felfüggesztette a büntetést az UEFA

A magyarokhoz hasonlóan a csoportrivális román labdarúgó-válogatott is nézők előtt játszhatja le utolsó hazai Európa-bajnoki selejtezőjét, miután az európai szövetség (UEFA) fellebbviteli bizottsága hétfőn felfüggesztette a kirótt zárt kapus büntetést.  

Nézők előtt játszhat a magyar válogatott a Ferörer-szigetek ellen

magyifoci576x356

Az UEFA még nem törölte el a szankciókat

Nem lesz zártkapus csütörtökön a Magyarország - Feröer-szigetek labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés, mivel az európai szövetség (UEFA) fellebbviteli bizottsága hétfőn nem hozta meg a büntetés jogerőre emelkedéséhez szükséges másodfokú döntést.

Munkaerőhiány miatt kénytelenek emelni a cégek

german worker

Sok év után ismét bért emeltek a termelő vállalatok

Átlagosan 2,6 százalékkal nőttek a bérek az idén, a béremelésekben a termelő vállalatok jártak az élen, ami az egyre súlyosbodó munkaerőhiánynak is köszönhető – derül ki a Hay Group független tanácsadó cég bérpiaci felméréséből. Amennyiben a trendek maradnak, akkor az év végéig 2,3 százalékos reálbér-növekedés realizálódik Magyarországon.  

Hatvan éve a legnagyobb tájfun pusztít Kínában +VIDEÓ

typhoon-mujigae576

Kilen halálos áldozata és több száz sérültje van a Cajhunnak

Kínában már kilenc halálos áldozata és 215 sérültje van a Cajhun tájfunnak - közölték hétfőn a helyi hatóságok.

Internet-hozzáférést juttatna el a Facebook Fekete-Afrikába

Zuckerberg kína lead

A világ lakosságának a fele nem kapcsolódik a világhálóhoz

Műholdat tervez a világűrbe felbocsátani a Facebook Inc. közösségioldal-szolgáltató azzal a céllal, hogy mobilinternet-hozzáférést juttasson el Fekete-Afrika területire - jelentette be Mark Zuckerberg, a közösségi oldal alapítója.

Diadalívet rombolt az IÁ Palmürában

Palmüra576x356

„Arra számítunk, hogy az egész várost lerombolják”

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet fegyveresei felrobbantottak egy diadalívet az általuk korábban elfoglalt kelet-szíriai romvárosban, Palmürában - közölte vasárnap a szíriai régészeti hivatal vezetője.