Ajánló

MH

A nyomtatott újság legfontosabb hírei:

• Derbi Manchesterben és Münchenben
• Egy kis Alhambra a pesti belvárosban
• Hitközségi belháború - Schwezoff Dávid csatát nyert Tordai ellen
• A fiatal gazdák a nyertesek
• Dubajban is jártak a borsodi örömlányok

Új templom épült Budapesten

lead bmz

Erdő Péter bíboros szentelte fel

Új római katolikus templom épült Budapest XI. kerületében. A Boldog Meszlényi Zoltánról elnevezett templomot Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szentelte fel péntek este.

Kisbálna születik

kisbálnaZhuhoya, a fehér bálna első kicsinyének ad életet a kínai Changsha akváriumában. (Fotó: REUTERS/China Daily)

November elsején hatályba lép az elszámolási törvény

lead elszámolás

Elsőként a devizahiteleseknél zajlik le az elszámolás

November elsején hatályba lép az elszámolási törvény, amelynek alapján a bankoknak el kell számolniuk ügyfeleikkel az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt keletkezett túlfizetéseket. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelete, amely az elszámolás részletes módszertanát tartalmazza, november legelején jelenik meg - közölte a jegybank.

Áfacsalás-ügy: megszólalt a Bunge

lead bunge

A cég szerint a sajtómegjelenések csak találgatások

A Bunge Zrt. nem áll semmilyen áfacsalással összefüggő vizsgálat alatt, és mindenben eleget tesz a magyarországi adózási követelményeknek - reagált a napokban megjelent, szerinte valótlan állításokra pénteki közleményében a cég.

A Fehér Istennel nyílt meg a thesszaloniki filmfesztivál

lead fi

A legújabb Mundruczó-filmet Oscar-díjra is jelölték

Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjének vetítésével nyílt meg péntek este az 55. Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen 14 film verseng a legjobbnak járó Arany Alexander-Theo Angelopulosz-díjért.

Átadták a Károli Gáspár-díjakat

lead kg

Az egyházi körökben dolgozó díjazottak munkájából az egész ország gazdagodott - mondta az átadáson Balog Zoltán

A reformáció emléknapja alkalmából Károli Gáspár-díjjal tüntették ki Felhősné Csiszár Sarolta magyar–történelem szakos középiskolai tanárt, etnográfus-muzeológust, Benczúr László építészt és Bódiss Tamás karnagy-zenepedagógust.

Halottak napja - Hosszabb nyitva tartás, sűrűbben közlekedő járatok

lead temető

7 órától 20 óráig várják a látogatókat péntektől hétfőig a budapesti temetők

Mindenszentek és halottak napja alkalmából sokan keresik fel a hét végén szeretteik sírját, ezért a temetők hétfőig hosszabb ideig tartanak nyitva. A temetőket érintő BKK-járatok is sűrűbben közlekednek a hétvégén.

Szijjártó: Fel kell gyorsítani az uniós bővítést

lead sz

A Nyugat-Balkán EU-s integrációjáról tárgyaltak a V4-ek külügyminiszterei Pozsonyban

"Az Európai Unió akkor tudja visszaszerezni elveszített versenyképességének egy jelentős részét, ha felgyorsítja az EU bővítését" - mondta Szijjártó Péter Pozsonyban a Nyugat-Balkán országainak külügyminiszteri találkozóján. Rámutatott: mivel Magyarországnak érdeke a nyugat-balkáni régió integrációjának felgyorsítása, Budapest a közeljövőben intenzívebbé teszi gazdaságdiplomáciai jelenlétét a Nyugat-Balkánon. 

"Magyarország a tolerancia földje"

lead orbán

Orbán Viktor a keresztény kultúrát a magyar nemzet összetartó erejének nevezte

A reformáció napján fontos hangsúlyozni, hogy Magyarország a tolerancia földje – jelentette ki a Orbán Viktor pénteken Soltvadkerten, az új evangélikus óvoda átadásán.

Amerika megbocsáthatatlan nyomást gyakorol Délkelet-Európára

lead chris murphy

Zágrábban próbáltak gazdasági ígéreteket kicsikarni

"Washington az utóbbi időben egyre nagyobb nyomást gyakorol Délkelet-Európa államaira, köztük Horvátországra annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben korlátozza együttműködésünket ezekkel az országokkal energetikai és haditechnikai téren. Elfogadhatatlannak és a nemzetközi együttműködés általános normáival ellentétesnek tartjuk ezt a megbocsáthatatlan nyomásgyakorlást" - hangoztatta az orosz külügyi tárca.

Internetadó - A szervezők szerint győztek a tüntetők

lead tüntetés

A javaslat visszavonása azt jelenti, hogy a civileknek sikerült "visszaszerezniük" a politikát - mondták

Győzelemnek nevezték a tervezett internetadó elleni tüntetések szervezői pénteken Budapesten, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezte az új adótípusról szóló javaslat visszavonását. A tüntetők ismét a József nádor téren gyűltek össze. Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen című, az új közteher ellen szerveződő Facebook-oldal alapítója azt mondta: Orbán Viktor kormányfő most először volt kénytelen beismerni, hogy a többség nem támogatja az "adóját".

Brenzovics: A kárpátaljai magyarokért fogok dolgozni

lead brenzovics

Ismét lesz képviselője az ukrán parlamentben a kárpátaljai magyarságnak

Mindenekelőtt a kárpátaljai magyar közösség stratégiai céljainak megvalósításán fog dolgozni az új ukrán törvényhozás képviselőjeként - mondta pénteken Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, aki parlamenti mandátumot szerzett az államfő pártjának listáján.

Balog bejelentette a kancellárok névsorát

lead balog

Huszonegy inzétmény élére választottak kancellárokat, a többi nyolcról novemberben döntenek

Huszonegy felsőoktatási intézmény kancellárjának nevét jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken. A tárcavezető szerint a kancellári rendszer a menedzserszemléletet erősíti a felsőoktatásban.

Megszületett a téli gázszerződés

lead gáz

Moszkva, Kijev és az uniós képviselők aláírták a megállapodást Brüsszelben

Aláírták a téli időszakra vonatkozó gázmegállapodást péntekre virradóra Brüsszelben Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió képviselői. A háromoldalú megállapodás jegyzőkönyvét Günther Oettinger, az unió energiaügyi biztosa, Jurij Prodan ukrán és Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter látta el kézjegyével.

Nem diplomatikusak Goodfriend kijelentései

goodfriend

Az orosz külügy is elmondja a véleményét

Nem diplomatikusak André Goodfriendnek, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének azok a megjegyzései, amelyeket a magyar kormány Oroszországgal kapcsolatos politikájáról tett - közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium információs és sajtóosztályának igazgatóhelyettese.

Hatalmas lehetőség hazánknak az ESA-tagság

lead Európai Űrügynökség

Magyarország hamarosan az Európai Űrügynökség teljes jogú tagjává válhat

Hatalmas előrelépést jelentene az egész ország számára az Európai Űrügynökséghez (ESA) való csatlakozás, hiszen az űriparban lévő rendkívül magas szintű tudás az egész hazai gazdaságra jótékony hatással lenne - hangsúlyozta Szegő Károly, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos tanácsadója, az Űrkutatási Tudományos Tanács tagja annak kapcsán, hogy Magyarország hamarosan az Európai Űrügynökség teljes jogú tagjává válhat.

Családtámogatási akcióprogramot indít a kormány

lead novák

A gyermeknevelés és az anyagi biztonság összeegyeztetésében segít a kormány

Öt pontból álló családtámogatási akcióprogramot indított a kormány, melynek célja, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek és ezzel fenntartható demográfiai fordulat álljon be- közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Jövő héten visszaköszön a tavasz

lead ősz

Hétvégén még fagy, jövő héten akár 19 fok is lehet

A hűvös, fagyos, ködös hétvége után kellemes tavaszias idő várható a jövő héten. Pétek estétől még talaj menti fagyra lehet számítani, a következő héten akár 19 fokig is felmelegedhet a hőmérrséklet.

A Kecskemét elverte a Puskás Akadémiát

lead kp

Az első félidőben még a Puskás Akadémia vezetett

A Kecskemét az első félidő végén megfordította a mérkőzés állását, és végül győzött a Puskás Akadémia ellen az OTP Bank Liga tizenharmadik fordulójának pénteki mérkőzésén.

Mindenkit megbüntettek

lead meccs

Egyik fél sem úszta meg bírság nélkül a magyar-román meccs után történteket

Mindkét felet szektorbezárással és pénzbírsággal sújtotta az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága a román-magyar Eb-selejtezőn történtek miatt.

A középkori Magyarországot bemutató kiállítások nyíltak Visegrádon és Miskolcon

Visegrádi vár

Hazánk várai pontosan illeszkednek az európai kultúrába

Középkori várakat, kastélyokat és rezidenciákat bemutató kiállítások nyíltak Visegrádon és Miskolcon. A tárlatok a XIII-XVI századi Magyarország mindennapi életébe, illetve a várépítészetbe adnak bepillantás. A két kiállítás kivonataként jelent meg Buzás Gergely régész, a Visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója és Kovács Olivér műemlékvédelemmel és régészettel foglalkozó szakújságíró Középkori várak című könyve. A korszakról Buzás Gergellyel beszélgettünk.

Fejlemények a Wieszt-ügyben

lead wieszt

Az ügyész súlyosítást, a védelem új eljárást, felmentést kért másodfokon

Az ügyész súlyosítást, a védelem új eljárást, illetve felmentést, enyhítést kért a korrupciós cselekmények miatt első fokon négy évre ítélt Wieszt János újbudai volt szocialista politikus és társai ügyében a Fővárosi Ítélőtáblán pénteken. A tábla várhatóan egy hónap múlva hirdet másodfokú ítéletet.

Lesz-e új magyar légitársaság?

Hévíz Airport gépből

Széles Gábor megszólalt az ügyben

Már kifizette a sármelléki reptér árát, így hivatalosan is Széles Gábor cégéhez kerül a regionális légikikötő üzemeltetése. A fejlesztések hamarosan elindulnak, amelyek a gyógyidegenforgalmat és a golfturizmust egyaránt szolgálják majd, hiszen a jövő nyáron nemzetközi csúcsszínvonalat jelentő golfpálya nyílik a szomszédos Zalacsányban.

Bepereli Mellárt a Századvég

lead századvég

"Én csak aláírni kellettem" - nyilatkozta Mellár Péter a Népszabadságnak

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. péntek délután reagált Mellár Péter Népszabadságnak adott interjújában leírt állításokra. Mint írták, a leírt "hazugságot a leghatározottabban visszautasítják", és pert indítanak pécsi internetadó-tüntetés vezérszónoka ellen.

Az ÁNTSZ eloszlatja a védőoltásokkal kapcsolatos tévhiteket

oltás

A valóságtól elrugaszkodott, kitalált tudósokra hivatkozó "összeesküvés-elméletek" jelennek meg az interneten

Új internetes oldalt hozott létre az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a védőoltásokkal kapcsolatos tévhitek eloszlatására

 

Erzsébet program szoc.fel. 330x247