cimlap1025

Kövér László: A nemzeti önazonosság, önrendelkezés és önbecsülés soha nem veszélyforrás

ogy-ünn576x356

Ünnepi ülést tartott az Országgyűlés+VIDEÓ

Kövér László szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc tanulsága napjainkban arra figyelmeztet, hogy a saját önazonosságának védelme nélkül Európa és az Európai Unió tragikus vesztese lehet az Európán kívüli nagyhatalmi erők és az "államok fölötti, demokratikus felhatalmazás és ellenőrzés nélkül működő háttérhatalmak gátlástalan érdekérvényesítésének".

Maradt a 0,9 százalékos alapkamat

pénz

Szűkül a kamatfolyosó, csökken a tartalék

Az elemzői várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintjén.

Brüsszelben tárgyalnak a NATO védelmi miniszterei

stoltenberg576

Az orosz fenyegetés, és az unióval való együttműködés a főbb témák

Mindenfajta összeütközést kerülni szeretne a NATO Oroszországgal, ugyanakkor aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az orosz flotta haderejét civilek elleni is bevethetik Aleppóban - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben a katonai szövetség védelmi minisztereinek kétnapos tárgyalása előtt tartott sajtótájékoztatóján kedden.

Az ISIS élő pajzsként használja a civileket Moszulban

moszul576

Síita milíciák vágják el a dzsihadisták útját

Súlyos atrocitásokat követnek el az Iszlám Állam harcosai Moszul környékén, valamint az ENSZ olyan új értesülések birtokába jutott, amelyek szerint a civileket élő pajzsként használják - közölte kedden Rupert Colville, ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője Genfben. Közben síita félkatonai erők parancsot kaptak a dzsihadisták menekülési útvonalának elvágására.

A külügyminisztérium bekérette az orosz nagykövetet

1956-os fotók 20161019

Az orosz állami televízióban pogromnak nevezték 1956-ot

A Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) kérették Oroszország budapesti nagykövetét. A találkozón a tárca világossá fogja tenni: senkitől sem viseljük el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és annak hőseiről - közölte a minisztérium kedden.

Simicskó István: Magas szinten kell garantálni a biztonságot

simiscskó

A Magyar Honvédség és a Terrorelhárítási Központ közös gyakorlatot tartott+VIDEÓ

A jogszabályi feltételek megteremtésén túl a rendért és biztonságért felelős szervezetek hatékony együttműködésével lehet garantálni az emberek biztonságát - hangoztatta a honvédelmi miniszter kedden Szolnokon.

ENSZ: Damaszkusz és a lázadók hibája az aleppói evakuálás meghiúsulása

aleppo576

Moszkva: Az orosz és a szíriai légierő egy hétig nem bombázta a várost

Damaszkuszt és a szíriai lázadókat hibáztatta az ENSZ hétfőn amiatt, hogy a három napig tartó múlt heti humanitárius tűzszünet alatt képtelenek voltak elszállítani a sebesülteket Aleppóból.

Megalapozatlan volt a PM panasza

Bírósági kalapács

Az Alkotmánybíróság elutasította a párt gyűléssel kapcsolatos beadványát

Az Alkotmánybíróság (Ab) elutasította a választási gyűlésekkel kapcsolatban a Párbeszéd Magyarországért párt által benyújtott alkotmányjogi panaszt - derül ki az Ab honlapjára kedden feltett határozatból.

A nap képe

szoborDaruval emelték le talapzatáról a Tiszaliget bejáratánál lévő Felszabadulási emlékmű fáklyát tartó bronz szoboralakját Szolnokon, hogy átszálítsák a budapesti Memento Parkba. 

Nézőpont: Ugyanazok az emberek egyezkednek ugyanarról a baloldalon

Fodor Csaba 20160606

"Két évvel ezelőtt is nagyon eltérő modellek, koncepciók voltak jelen"

A baloldali pártok egyeztetései során nagyjából ugyanazok az emberek igyekeznek leendő mandátumokat szerezni hasonló forgatókönyv alapján most is, mint a legutóbbi választási kampányra való felkészüléskor - mondta Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedd reggel.

Nem lesz több túlzsúfoltsági börtönügy

börtön 20161020

Többet nem kell az elítélteknek Strasbourghoz fordulniuk

Meg fogják szüntetni a magyarországi börtönök túlzsúfoltságával kapcsolatos ügyeket az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), miután olyan törvényt fogadott el az Országgyűlés, amely lehetővé teszi a nemzeti szintű jogorvoslatot - közölte Trócsányi László igazságügyi miniszter, miután megbeszélést folytatott Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács főtitkárával kedden Strasbourgban.

Palkovics László: A vitáknak csak szakmai tartalom esetén van értelmük

Palkovics László 20160905

November végére elkészül az új nemzeti alaptanterv koncepciója

November végére készül el az új nemzeti alaptanterv koncepciója - közölte az oktatási államtitkár kedden Budapesten. 

Sipos Imre: Megfelelő ütemben zajlik a Klik átalakítása

Sipos Imre 20160518

A pénzügyi jogosultságokkal már bír az újonnan létrejövő 58 egység+VIDEÓ

A tervek szerint, a megfelelő ütemben zajlik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakítása - mondta Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár a köznevelési kerekasztal ülése utáni sajtótájékoztatón kedden, Budapesten. 

Balog Zoltán: Szükség van arra, hogy egyenrangú félként tekintsünk egymásra

balog

A miniszter a Fiatalok Német-Magyar Fórumának 6. éves közgyűlésén tartott beszédet

Szükség van azokra a vitákra, amelyekben a partnerek egyenrangú félként tekintenek egymásra - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Fiatalok Német-Magyar Fórumának 6. éves közgyűlésén, kedd este Budapesten.

Czibere Károly: Hármas célrendszer határozza meg a kormány hajléktalanügyi politikáját

Czibere Károly_MTI_lead

A téli időszakban 11 000-11 100 hely áll a hajléktalanok rendelkezésére

Hármas célrendszer határozza meg a kormány hajléktalanügyi politikáját: a prevenció, az ellátás és a reszocializáció - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Handó Tünde: A bíróság feladata, hogy könnyebbé tegye az emberek életét

Handó-friss576x356

A szabályok betartását a bíróságoknak következetesen meg kell követelniük

A bíróság nem azért van, hogy megnehezítse az emberek életét, hanem, hogy megkönnyítse - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Budapesten kedden.

Kiterjesztették a reintegrációs őrizet alkalmazhatóságát

trócsányi_lead

Döntött az ügyben a parlament

A reintegrációs őrizet alkalmazhatóságának kiterjesztéséről és új kártalanítási eljárás bevezetéséről döntött kedden az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére.

Pont került az aszfaltvita végére

lead aszfalt

Hazánk nem esett el uniós forrástól, 176 milliárd forint került vissza

Pont került az aszfaltügy végére, 176,5 milliárd forintot kapott vissza Magyarország - jelentette be a Miniszterelnökség kedden.

A kormány érdeke, hogy minél nagyobb legyen az önellátás a börtönökben

Tasnádi László

Mosodát avattak a BVI egyik részlegében

A kormány érdeke, hogy minél nagyobb legyen az önellátás a börtönökben, a büntetés-végrehajtásnál ebben jó úton a járnak - hangsúlyozta Tasnádi László rendészeti államtitkár a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Venyige utcai részlegében tartott ünnepségen, ahol kedden átadták a Pálhalmai Agrospeciál Kft. új mosodáját.

Minden gyermeket ugyanazok a szolgáltatások illetik meg

lead személyi

A lakcímkártya hiánya nem kizáró ok

Egyetlen gyermek sem eshet el alapvető szolgáltatásoktól azért, mert nincs lakcímkártyája - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden az MTI-nek.

Roma kulturális központot hoz létre a kormány Budapesten

lead emmi

Az intézmény Cziffra György nevét fogja viselni

A kormány döntött a budapesti Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ létrehozásáról - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden.

Magyar nemzeti napot tartottak Nemzetközi Kertészeti Világkiállításon

hungarikum576

A keleti nyitás egyik fontos célországa Törökország

Magyar nemzeti napot tartottak hétfőn a törökországi Antalyában az idei Nemzetközi Kertészeti Világkiállítás kísérő rendezvényeként.   

Szergej Lavrov: Brüsszel szavai továbbra is csak szavak

Lavrov

Garancia nélkül nem építi tovább Oroszország a Török Áramlat második ágát

Oroszország csak azután lesz hajlandó továbbépíteni a Török Áramlat második ágát, ha azzal összefüggésben írásos garanciát kap az Európai Uniótól - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Európai Üzleti Egyesület tagjai számára megtartott keddi moszkvai tájékoztatóján.

Minőség-ellenőrzés karácsonyra

pálinka 20151214

Az ünnepek alatt lehet a következő italkínálatot érintő akció

Vélhetően karácsonykor tarthatnak újabb, az italkínálatot érintő minőség-ellenőrzési akciót az ellenőrök - mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kedden este az M1 aktuális csatornán.

Az Energiahivatal szerint lesz elég gáz a fűtési idényben

gáz lead

A betárolt földgáz mennyisége 13 százalékkal haladta meg a tavalyit

Megfelelő lesz a földgázellátás a fűtési szezonban, a magyarországi földgáztárolókban 3,7 milliárd köbméter gázt tárolnak, ebből 920 millió köbméter a biztonsági tartalék, amely váratlan helyzetre áll rendelkezésre - mondta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatornán kedden. 

Csányi Sándor: A mezőgazdaság az OTP egyik kulcsterülete

Csányi Sándor 20150325

Az elnök-vezérigazgató 2020-ra húsz százalékos piaci részesedést szeretne

A magyar agrárium az OTP Bank egyik kulcsterülete, ezért is törekszik e területen piaci részesedésének növelésére - mondta az OTP Bank elnök-vezérigazgatója kedden Budapesten.

Bevásároltak földből a fiatal gazdák

Termőföld 576

Több mint 74 ezer hektárt vásároltak a földértékesítési programban

Az értékesített termőföld mintegy harmadát, több mint 74 ezer hektárt fiatal gazdák vásároltak meg a nyáron lezárult Földet a gazdáknak földértékesítési programban - mondta Bitay Márton Örs, az Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkár kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Az eszközkezelő program harmincháromezer családon segített

Államadósság

Az állam 102 milliárd forintot adott a bajba jutott adósok ingatlanainak megvételére

A magyar állam a Nemzeti Eszközkezelő (NET) program keretében eddig 102 milliárd forintot fordított a bajba jutott jelzálog-hitel adósok ingatlanainak megvásárlására, további 5 milliárd forintot pedig a portfolió üzemeltetésére - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI megkeresésére, kedden.

VOSZ: Évek óta ígérik a járulékcsökkentést

Dávid Ferenc576x356

"Tarthatatlan, hogy az adóék ötven százalékos"

A munkabért terhelő járulékok csökkentése már hosszú évtizedek ígérete - mondta a Vállalkozók és Munkaáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

Tovább nőtt a kiskereskedelmi forgalom

kiskereskedelem 20150102

NMG: Az európai átlaghoz képest kétszer nagyobb mértékben nőtt a forgalom

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 5,8, naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - erősítette meg kedden második becslésében a korábban közölt adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Czerván György: 50 milliárd forinttal nő az agrár kkv-k hitelfelvételi lehetősége

Czerván György 20160128

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány együttműködési megállapodást kötött az Európai Beruházási Alappal

Tovább bővül a hitelfelvétel lehetősége - a számítások szerint mintegy 50 milliárd forinttal - a magyar agráriumban a kis-és közepes vállalkozások (kkv-k) számára - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Budapesten egy szakmai háttérbeszélgetésen.    

Folytatódik a dzsungel felszámolása

Calais 20161019

Németország fogathat be több száz volt calais-i lakót

Folytatódott kedden a migránstábor felszámolása az észak-franciaországi Calais-ban, ahol a nap folyamán nekilátnak a sátorváros lebontásának.

Görögország megkaphatja az újabb hitelrészletet

Athén-euró576x356

Az euróövezeti pénzügyminiszterek jóváhagyták a 2,8 milliárd euró átutalását

Az euróövezeti pénzügyminiszterek jóváhagyták egy 2,8 milliárd eurós hitelrészlet folyósítását Görögország számára.

Szijjártó Péter: Európának öt-hat nagy kihívással kell szembenéznie

Szijjarto

"A menekültválság megoldásának alapkérdése a szíriai válság megoldása"

Európának legalább öt-hat nagy kihívással kell szembenéznie - vélekedett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kanadai CBC televíziónak adott interjújában.

Sobotka szigorítaná az elutasított menedékkérők kitoloncolását

Wolfgang_Sobotka576

Brüsszel javaslatot tett az ideiglenes belső határellenőrzések meghosszabbítására

Az elutasított menedékkérők kitoloncolásának szigorítását szorgalmazza Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter, javaslata szerint a nem együttműködő menekültektől megvonnák a további anyagi juttatásokat - számolt be a Die Presse című osztrák lap kedden.

Az EP új felügyeleti mechanizmust kezdeményez

Európai Parlament 576x356

A döntés célja a demokrácia és a jogállamiság hatékonyabb védelme

Új felügyeleti mechanizmus létrehozását kezdeményezte keddi plenáris ülésén az Európai Parlament (EP) annak biztosítása érdekében, hogy a tagállamok tiszteletben tartsák a demokrácia és a jogállamiság alapelveit.

Az Európai Parlament felfüggesztette Jean-Marie Le Pen mentelmi jogát

lepen576

A javaslatról kézfeltartással szavaztak a képviselők

Felfüggesztette Jean-Marie Le Pen francia jobboldali európai parlamenti képviselő mentelmi jogát kedden délután a testület strasbourgi plenáris ülése.

Washington Norvégiával is megállapodott katonái állomásoztatásáról

amerikaikatona576x356

A 330 katona januárban kezdi meg külszolgálatát

Norvégia megállapodott az Egyesült Államokkal arról, hogy körülbelül 330 amerikai tengerészgyalogos fog állomásozni januártól a skandináv ország középső részén - jelentette be kedden a norvég védelmi minisztérium.

Kenyában és Szomáliában is terrortámadást követett el az al-Shabaab

al-shabaab lead

A terrorszervezet háromszor támadt az elmúlt 24 órában

Három támadást is végrehajtott 24 órán belül az al-Shabaab dzsihadista terrorszervezet: kettőt "szülőhazájában", Szomáliában, egyet pedig Kenyában.

Pakisztáni rendőrakadémiára támadt az ISIS

rendőrakadémia_pakisztán576

Legalább hatvanan meghaltak és százhuszan megsérültek

Fegyveresek megtámadtak egy rendőrakadémiát hétfőn késő este Pakisztánban, legalább 60 embert megöltek, és mintegy 120-at megsebesítettek - közölték különböző források. A terrortámadás elkövetését kedden az Iszlám Állam vállalta magára.

Egyre nő Clinton fiatal támogatóinak köre

Clinton 20160730

A legújabb közvélemény-kutatás szerint sokan nem látnak más lehetőséget

A fiatal amerikai választópolgárok körében egyre népesebb a Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltet támogatók tábora, ami főleg azzal magyarázható, hogy sokan nem látnak más választási lehetőséget - derül ki a GenForward intézet legújabb közvélemény-kutatásából.

Vitát szítottak az RMDSZ kampány előtti óriásplakátjai

rmdsz

Kovács Péter: Decentralizálásról és szubszidiaritásról beszélünk

Élénk reakciókat váltottak ki Romániában azok az óriásplakátok, amelyekkel a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) még a tulajdonképpeni választási kampány előtt kívánta megszólítani az erdélyi nagyvárosok lakosságát. 

Folyamatosan emelkedik a színházlátogatók száma Magyarországon

színház-függöny576x356

Ma van az első magyar hivatalos színielőadás évfordulója

Folyamatosan emelkedik a színházlátogatók száma Magyarországon, és egyre több jut színházjegyre is, tavaly 4,5 milliárd forinttal többet fordítottak e célra az emberek - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Elhunyt Bara Margit

bara margit576x356

A Kossuth-díjas színésznő 89 éves volt+VIDEÓ

Életének 89. évében, hosszan tartó súlyos betegség után keddre virradó hajnalban elhunyt Bara Margit Kossuth- és Balázs Béla-díjas színésznő, az 1950-1960-as évek egyik legnagyobb magyar filmcsillaga - erősítette meg a család a 24.hu értesülését az MTI-nek. 

Haza került két Kádár Béla-festmény

kádár béla

Berlinben alkotó magyar avantgárd festők műveiből nyílt kiállítás a fővárosban

Magyar avantgárd festők képeit, az 1920-as évek berlini magyar vonatkozásait mutatja be az a kiállítás, amely Berlin-Budapest 1919-1933, Képzőművészeti kapcsolatok Berlin és Budapest között címmel kedden nyílt Budapesten a Virág Judit Galériában. A tárlaton két nagyméretű Kádár Béla-festményt 90 év után láthat újra a magyar közönség.

Összesorsolták a Dunaújvárost és az Érdet az EHF Kupában

ehfkupa576

Az Alba Fehérvár a szlovák Iuventa Michalovce együttesét kapta

Egy magyar csapat biztosan ott lesz a női kézilabda EHF Kupa csoportküzdelmeiben, mivel a selejtező utolsó körében összekerült egymással a címvédő Dunaújváros és az Érd.

Éremeső a japán rövidpályás úszó világkupán

Hosszú Katinka 20160808

Hosszú négy arannyal rajtolt, Kapás nyert 800-on

Négy arany- és egy  bronzérmet nyert öt döntőjében Hosszú Katinka az úszók rövidpályás világkupa-sorozatának tokiói állomásán, a viadal első napján, melyen Kapás Boglárka jóvoltából még egy magyar győzelem született.

Idén kvótát akar szerezni Pjongcsangra Tóth Ivett

tóth ivett kori lead

A korcsolyázó két új programmal indul

Elsősorban a 2018-as pjongcsangi téli olimpiára akar indulási jogot szerezni a mostani idényben Tóth Ivett junior világbajnoki nyolcadik helyezett műkorcsolyázó, aki új programokkal vág neki a szezonnak.

Nem sajnálják a pénzt az építkezésre

Marcello Lippi 20161025

Labdarúgás. A korábbi világbajnok szakvezető, az olasz Marcello Lippi rekordfizetésért vállalta el a kínai válogatott irányítását

A kínai szövetség az óvatos becslések szerint évi tizenöt-húsz millió eurós fizetéssel szerződtetett világklasszis, sőt világbajnok edzőt a válogatott élére. Ahhoz a csapathoz, amelynek gyakorlatilag semmi esélye sincs kijutni a 2018-as, oroszországi világbajnokságra. Akkor meg minek?

A Baleár-szigetek se akarja a téli időszámítást

óraátállítás576x356

A helyi parlament a spanyol kormány engedélyét kéri

Nem akarnak téli időszámítást a Baleár-szigeteken; a helyi parlament kedden egyhangú döntéssel nyilatkozatott fogadott el, amelyben ehhez kéri a központi spanyol kormány jóváhagyását.

Strache: Merkel nemcsak a leghatalmasabb, hanem a legveszélyesebb is Európában

Heinz-Christian Strache 20160609

Élesen bírálta az FPÖ vezetője a német kancellárt

Hevesen bírálta a német kancellárt Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője hétfőn a bécsi Palais Epstein palotában tartott politikai helyzetértékelő beszédében.

Orhan Pamuk lesz a Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége

orhan pamuk

A Nobel-díjas török író az áprilisban tartandó rendezvényre érkezik Budapestre

Orhan Pamuk irodalmi Nobel-díjas török szerző lesz a 2017. április 20-a és 23-a között zajló 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége - olvasható a rendezvény internetes oldalán.

Megvan az aranylabda harminc esélyese

aranylabda

A Real Madridból hatan, a Barcelonából négyen kerültek fel a listára

A France Football című szaklap hétfőn közzétette az év legjobb labdarúgójának járó Aranylabda-díj harminc jelöltet tartalmazó névsorát.

Befagyasztaná az olajkitermelést az OPEC

Szaudi olaj 576 2

A szervezet mindenkire vonatkoztatná a rendelkezést

Nincs kivétel, az OPEC valamennyi tagországára nézve kötelező lenne az olajtermelés befagyasztása - közölte az Egyesült Arab Emírségek olajügyi minisztere. 

Frissítettünk