cimlap0425 

Elhunyt Kóti Árpád

KótiÁrpád576x356

A nemzet színésze nyolcvanegy éves volt

Életének 81. évében vasárnap hajnalban elhunyt Kóti Árpád, a nemzet színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész - közölte a debreceni Csokonai Nemzeti Színház vasárnap. Kóti Árpádot, aki április 11-én lett Debrecen díszpolgára, a városi önkormányzat saját halottjának tekinti.

Fidesz: A kormány számára valóban a gyermek az első

Gyermekétkeztetés 576

Az óvodaösszevonásokat bírálta az MSZP

A Fidesz szerint a jelenlegi kormány számára, a szocialistákkal ellentétben, valóban a gyermek az első - reagált a nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója vasárnap Kunhalmi Ágnes sajtótájékoztatójára, amelyen az MSZP budapesti elnöke arra szólította fel a fideszes önkormányzatokat, hogy ne centralizálják az óvodákat.

A világörökségi területekre is kiterjeszthetik a vasárnapi zárva tartást

parlament

Korábban nyithatnak a boltok, ha megszavazzák az indítványt

Az Országgyűlés hétfőtől szerdáig ülésezik a jövő héten. A képviselők kedden a világörökségi területekre is kiterjeszthetik az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartását, ugyanakkor a többi napon lehetővé tehetik, hogy a jelenlegi reggel hat óra helyett már fél ötkor kinyithassanak a boltok. A parlament emellett tárgyalni kezdheti a pénzügyi szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályok szigorítását.

A nap képe

i bikeAz I Bike Budapest biciklis felvonulás résztvevői az Erszébet hídon. MTI Fotó: Mohai Balázs

„Nincs szükség rendszerszintű átalakításra"

KövérLászló-MH576x356

Kövér László eredményekről és hiányosságokról

A rendszerváltás óta eltelt időszak eredményeiről is beszélt Kövár László egy szombaton megjelent interjúban. A házelnök a Jobbik előretörését rövidtávú jelenségnek tartja.

Konzultáció a bevándorlásról

lead levél

Júliusig tizenkét kérdésre vár választ a kormány

Nyolc millió kérdőívet küld szét a kormány, egyebek mellett a megélhetési bevándorlásról, és július elsejéig várja a beérkező válaszokat.

Alapjogért Központ: Nem minden elkülönítés jogellenes

kuria_2

A szervezet a Kúria döntését elemzi

A Kúria a Huszár-telepi iskolával kapcsolatos döntésében (az Alapjogokért Központ pár hónappal ezelőtti elemzésével összhangban) megállapította, hogy a közoktatás területén nem minden elkülönítés jogellenes, amennyiben az megfelel a szigorú törvényi feltételeknek - reagált a központ közleményében a Kúriának a héten hozott döntésére.

Térképet mutatnak a gyerekeknek

csányi lead

Tíz éves a Csányi Alapítvány

A Csányi Alapítvány arra tanítja a gyerekeket: minden nap agy kis hősiesség szükséges ahhoz, hogy messziről indulva is mások előtt érhessenek célba - mondta az alapítvány létrehozásának 10. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Áder János köztársasági elnök.

Támadják az elsőfokú ítéletet

lead romagyilkosság

Romagyilkosságok: felmentést kértek a vádlottak

Hatályon kívül helyeztetné a romagyilkosságok ügyében hozott elsőfokú ítéletet a negyedrendű vádlott ügyvédje is, akárcsak a többi vádlott védője – derült ki a per tegnapi tárgyalásán a Fővárosi Ítélőtáblán.

„A 20. század a magyar tragédia évszázada"

boross péter lead

Boross Péter a politikai foglyokra és a kényszermunkásokra emlékezett

A Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Foglyok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) 25. jubileumi találkozóján többek között a Szovjetunióba hurcolt magyar kényszermunkásokról emlékezett meg a szervezet elnöke, Boross Péter.

Lendületet kap az útépítési program

becsey lead

Becsey Zsolt: az autópálya-hálózat hossza 2018-ig eléri majd Belgium szintjét, kedvező kamatozású kölcsönt is kaphatunk

Nemcsak az Európai Unió, hanem a magyar költségvetés is „beszáll” az útfejlesztési programba, január elején döntött a kormány egy 750 milliárdos gyorsforgalmi útfejlesztés indításáról. Ezen túlmenően a 2014–2020 közötti ciklusban háromszázmilliárd forint európai uniós pénz jut útfelújításra és -építésre – ismertette lapunkkal Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára a miniszterelnök vidéki látogatásai során meghirdetett útfejlesztési programok anyagi hátterét.  

Vitára bocsátják az alapellátási törvényt

lead zombor

Májusban terjeszthetik a kormány elé a tervezetet

A háziorvosi tevékenység mentesítését a helyi iparűzési adó alól, a szakorvosi vizsgával rendelkező háziorvosok szakorvosként is történő finanszírozását, illetve az alapellátási szerződések egységesítését a háziorvosok és védőnők esetében is tartalmazza az új alapellátási törvény tervezete, amelyet napokon belül társadalmi egyeztetésre bocsátanak - mondta Zombor Gábor .

Berlin kitiltaná Putyin Farkasait

Putin-Farkasok576x356

A motorosok végigjárnák a Vörös Hadsereg útját

A német kormány vízumtilalmat és rendőri fellépést helyezett kilátásba az Éjszakai Farkasok orosz motoros klub tagjaival szemben arra az esetre, ha a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló radikális nacionalista csoportként számon tartott klub motorosai megpróbálnák megzavarni a második világháború befejezésének 70. évfordulójára tervezett ünnepségeket.

Olvad, de még stabil a görög kormány támogatottsága

görög szimpatizáns

Egyre nagyobb nyomás alatt van Ciprasz és csapata, hogy valódi reformokat hajtsanak végre

A görögök többsége még mindig támogatja a Ciprasz-kormányt, bár a kezdeti eufória után sokat esett a kormánypártok és a miniszterelnök népszerűsége a nemzetközi hitelezőkkel hónapok óta húzódó tárgyalások hatására. A népszerűségvesztés másik oka, hogy a Sziriza egy sor választási ígéretétől már visszatáncolt, de a nagy kérdés, hogy átlépik-e a „vörös vonalat”, a legfontosabb kampányígéreteiket és ha igen, azt hogy fogadja a közvélemény.

Az uniós tagállamok szolidaritásvállalására van szükség

Angelino Alfano lead

Az olasz belügyminiszter egyenlő teherviselést sürget a menekültügy kezelésében

Lehetetlen, hogy a menekültügy kezelésében öt tagország, OLaszország, Magyarország, Ausztria, Svédország és Németország viseljen minden terhet - jelentette ki lapinterjúban Angelino Alfano olasz belügyminiszter.

Madjar törzs és magyar Kurultaj

kurultaj

A közös történelmi gyökerek a mában is meghatározó kapcsot jelenthetnek

„Két testvér, Madjar és Kudjar, akik az Atil folyó mentén éltek, elindultak nyugat felé. Madjar egy szarvast követve eljutott oda, ahová készült, népével és állataival jó legelőt talált. Kudjart útközben elfogták, megölték és kettéhasították.” Benkő Mihály történész és kutatótársa, Babakumar Khinajat 2002-ben gyűjtötte ezt a mondát Kazahsztánban két kumsiki öregembertől.

A Magvetőt választották az Év kiadójává

nemzetközi könyvfesztivál

Véget ért a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A Magvetőt választották idén az Év kiadójának a könyvszakmai képviselői, az Év vidéki könyvesboltja a vecsési Market Central Líra Könyváruház lett, míg az Év fővárosi könyvesboltjának járó díjat a Rákóczi úti Fókusz Könyváruház vehette át a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál zárónapján vasárnap.

Zenei nevelés magzati kortól

baba

A jobb agyfélteke felelős a muzikalitásért, ennek fejlesztését már embrionális korban elkezdheti az édesanya

„Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődjék a gyermek zenei nevelése, azt találtam felelni: kilenc hónappal a születése előtt. Első percben tréfára vették, de később igazat adtak. Az anya nemcsak testét adja gyermekének, lelkét is a magáéból építi fel... még tovább mennék: nem is a gyermek: az anya születése előtt kilenc hónappal kezdődik a gyermek zenei nevelése” - hangzott el Kodály Zoltántól 1948-ban, Párizsban, egy művészeti nevelésről szóló gyermeknapi konferencián. Kodály arra célzott: minden édesanyának hinnie kell abban, hogy a gyermeke egészséges fejlődése szempontjából már magzat és újszülött korban is fontos az énekelés, mondókázás. A zenepedagógus gondolatait azóta számos kutatás alátámasztotta. Összeállításunkban többek között a magzat zenei érzékenységével, az embrionális korban kezdődő zenei neveléssel foglalkozó kutatásokat mutatjuk be.

Hétfőtől ismét teljes vonalon jár a szentendrei HÉV

HÉV576x356

Elvégezték a szükséges javítást

Hétfőtől ismét teljes vonalon közlekedik a H5-ös (szentendrei) HÉV - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnap.

Másfél tucat rendőr sérült meg az örökrangadón

cz-partizan576x356

Tömegverekedés a lelátókon

Harmincöt rendőr sérült meg Belgrádban, a Crvena Zvezda-Partizan örökrangadón kitört tömegverekedésben szombaton este. A hatóságok negyvenegy embert előállítottak.

Bejött a papírforma

MKB Veszprém lead

Kézilabda. Veszprém-Szeged döntő lesz a Magyar Kupában

A Tisza-partiak a Vácot, a címvédő dunántúli alakulat a Mezőkövesdet búcsúztatta az elődöntőben, így ismét a megszokott Veszprém-Szeged összecsapás dönt a férfi kézilabda Magyar Kupa sorsáról.

Ismét ünnepeltek a Groupama Arénában

fradi-győr lead

Futball. A Fradi legyőzte a Diósgyőrt

A Ferencváros 3-0-ra győzte le a Diósgyőr együttesét hazai pályán a a labdarúgó OTP Bank Liga 25. fordulójában.

Magyar lehetőségek Kazahsztánban

kazah

Nurszultan Nazarbajev biztos befutója a kazah elnökválasztásnak, nyugat és kelet benne látja a régió stabilitásának biztosítékát

Kazahsztánban a hét végén elnökválasztást tartanak, a „biztos befutó” Nurszultan Nazarbajev. Az országot évtizedek óta irányító politikust odahaza és külföldön is a stabilitás biztosítékának tartják, nyugati kritikusai ugyan bírálják az ország „demokratikus állapotait”, ez azonban nem akadályozza meg a tőke áramlását a közép-ázsiai térség legdinamikusabban fejlődő országába. Magyarország számára a keleti nyitás meghatározó partnerét jelenti Kazahsztán, ajtót jelent egész Ázsiára, és az Eurázsiai Gazdasági Unió alapítójaként meghatározó a szerepe a posztszovjet térségben is.

Esztergomnak fizetnie kell az élményfürdő miatt

esztergom élményfürdő lead

Egy napot késett a fellebbezés

Több mint 900 millió forint megfizetésére kötelezte a bíróság Esztergom önkormányzatát az élményfürdő megépítésével kapcsolatos perben.

Hét évtized erdélyi művészete az MNG-ben

Magyar-Nemzeti-Galéria

A tárlat augusztus 23-ig látható

Sors és jelkép - Erdélyi magyar képzőművészet 1920-1990 címmel, eddig nem látott gazdagságban, 150 alkotó 430 festményén, szobrán, grafikáján, fotóján keresztül mutatja be hét évtized erdélyi művészetét a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) pénteken megnyílt kiállítása.

Magyarokat fenyegettek Kárpátalján

kárpátalja lead

Jobbik: Sosem szegtek törvényt a célkeresztbe került nemzeti szervezetek

Likvidálással fenyegette meg a Jobbik és a HVIM támogatóit Kárpátalján egy ukrán szélsőséges fegyveres csoport. A Jobbik a nemzetbiztonsági és a külügyi bizottság összehívását kérte.

Pásztor István újabb négy évig lesz a VMSZ elnöke

lead pásztor

A siker bizonyítéka a közösség elfogadása

Újabb négy évre választotta elnökévé a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) Pásztor Istvánt szombati tisztújító közgyűlésén.

A brit konzervatívok adják majd az első fekete vagy ázsiai elnököt

cameron_milliband lead

Cameronék legfőbb riválisa a Munkáspárt

A Konzervatív Párt soraiból kerül majd ki Nagy-Britannia első fekete vagy első ázsiai elnöke - vélekedik a párt elnöke, David Cameron.

Taxi 2000