Áder szerint közös európai ügy a természetvédelem

áderék lead

Együttműködést kíván a nemzeti parkok fenntartása

Három ország ás három nemzeti park találkozásának helyszínén élőket a természet szeretete is összeköti a köztársasági elnök szerint. Európai nemzeti parkok napja alkalmából szólalt fel Áder János. 

cimlap0527 

Monetáris tanács: folytatódhat az óvatos csökkentés

Nemzeti Bank tábla

Szakértők véleményezik a döntést

A monetáris tanács szerint az óvatos kamatcsökkentés mindaddig folytatódhat, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja - közölte keddi, kamatdöntő ülését követően a Magyar Nemezti Bank monetáris tanácsa. Az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint a hitelminősítői kilátásjavítás is növelte a kamatcsökkentés megalapozottságát, azonban a jegybank a nyár folyamán a kivárás stratégiáját követheti.

A költségvetési bizottság megvitatta a büdzsé javaslatát

lead parlament

Az ellenzéknek nem tetszik a büdzsétervezet

Részletes vitát folytat az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága a 2016. évi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatról - a testület egyhangúlag döntött erről keddi ülésén.

A nap képe

bajuszÍme a győztes bajusz - A kunsági bajuszversenyt több kategóriában indítottak, a bajuszkirály végül Szentpétery István lett. Az ország-világból érkezett szőr- és bőrbajuszú vendégsereget Csányi József polgármester, Szilágyi Péter és Gulyás László szőr-program szervező köszöntötte. A szervezők a hagyománytisztelő bajuszviselet népszerűsítésével a megtépázott magyar önbecsülés és az egészséges nemzeti büszkeség helyreállítását szeretnék segíteni.

Csíksomlyóról és az Altusról is szó volt a parlamentben

Parlament

Időkeretben tárgyalják a költségvetést

A korrupciógyanús ügyekről, a csíksomlyói kegyhely fontosságáról, az egészségügyről, az uniós csatlakozási szerződésről és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök cégének uniós szerződéséről volt szó kedden napirend előtt az Országgyűlésben.

A KDNP ifjúsági szervezete teljes jogú tag lett az Európai Néppárt Ifjúsági szervezetei között

yepp576

Nagy többséggel született meg a döntés

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), a KDNP társult ifjúsági szervezete teljes jogú tag lett az Európai Néppárt ifjúsági szervezeteit tömörítő YEPP-ben (Youth of the European People"s Party). A portugáliai kongresszus múlt hétvégén hatalmas többséggel hagyta jóvá az IKSZ teljes jogú tagságát.

Aláírásokkal a Szent János szuperkórházzá minősítéséért

Pokorni szent jános

Láng Zsolt és Pokorni Zoltán az elsők között írta alá az ívet

Aláírásgyűjtés indult azért, hogy a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által tervezett új fővárosi központi kórház.

Kötelező tárgy lesz a holokauszt története a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szeptembertől

pázmány_holocaust576

Enélkül diplomát sem lehet kapni

Kötelező tárgyként tanulnak a holokausztról a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) hallgatói szeptembertől - jelentette be Szuromi Szabolcs, az egyetem rektora kedden Budapesten.

Megdöbbentő a baloldal tehetetlensége

Fodor Csaba 20150202

Hétértékelő. Nincs erős Európa érdemi tettek nélkül – vélekedik Fodor Csaba

A héten lezajlott európai parlamenti vita tanulsága elsősorban az, hogy a brüsszeli elit tehetetlen a valósággal szemben, képtelen az ideológiai megközelítéseken túllépni, még ha a kontinens jövőjéről van is szó – nyilatkozta lapunknak Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője, aki megdöbbentőnek nevezte a magyar baloldal hozzáállását.

Ügydömping várható a bíróságokon

lead ítélet

A létszámbővítésnek köszönhetően csökkent az ügyhátralék

Több tízezer nemperes devizahiteles ügyre készülnek a bíróságok – jelentette ki Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezlete előtt.

Miniszterelnökség: Határidő előtt fizették ki az uniós forrásokat

lead euro forint

Az idei év az utolsó, amikor fel lehet használni a 2007-2014-es ciklus pénzeit

Már teljesítette a Miniszterelnökség az éves kifizetési terv május végi célértékét, az év eleje óta 725 milliárd forint uniós és hazai támogatást utalt ki a pályázatok nyerteseinek.

Domokos László szerint az ország túl van a krízisen

domokos-laszlo

Ezt mutatja a jövő évi költségvetési törvényjavaslat is

A 2016-os büdzsé azt sugallja, hogy Magyarország túl van a rízisen, hiszen a szükséggazdálkodás jellemzői nem jelennek meg a tervezetben - jelentette ki Domokos László.

Nincs megállás, újabb mélyponton a kamat

matolcsy

A monetáris tanács újabb 15 bázisponttal vágott csökkentette a jegybanki alapkamat

Elemzői várakozásokkal összhangban a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően, 15 bázisponttal, újabb történelmi mélypontra, 1,65 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

Vizsgálják a nagyvállalatok támogatását

mérnök autógyár bérek lead

A cél, hogy érdekelté tegyék őket a fejlesztésekben

A kormány egy olyan nagyvállalati támogatási program kidolgozását tervezi, amely érdekeltté teszi a magyarországi nagyvállalatokat a további fejlesztésekben - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára. A támogatás a költségvetés terhére történne. Döntés pár hónapon belül születhet.

 

Már csak egy lépés a felminősítés

Államadósság 576

Stabilról pozitívra váltott a magyar államadósságra vonatkozó kilátás

Várhatóan még az év vége előtt átsorolja Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába a Fitch azt követően, hogy a hitelminősítő stabilról pozitívra változtatta a magyar államadósságra vonatkozó kilátását – jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára tegnap az M1 műsorában.

Egyelőre nincs döntés az MFB-törvény módosításáról

MFB

A költségvetési bizottság a jövő héten mond véleményt

Jövő hétfőre halasztotta a Magyar Fejlesztési Bankról (MFB) szóló törvénytervezet véglegesítését, illetve a parlament elé terjesztését az Országgyűlés költségvetési bizottságának brókerbotrányt vizsgáló albizottsága keddi, budapesti ülésén. A jogszabály alapján nem minősülnének banktitoknak az MFB és a Quaestor Zrt., illetve  kapcsolt vállalkozásai között született szerződések.

Nukleáris együttműködés Magyarország és Kína között

kínazászló576

Oktatókat, kutatókat képeznek majd

A nukleáris oktatás, ismeretterjesztés és a kutatási-fejlesztési tevékenység területén magyar-kínai együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írtak alá kedden Budapesten - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Putyin a világpolitika "korrekcióját" szorgalmazza

Putyin előkerült lead

Az orosz államfő a BRICS-országok biztonságpolitikai tisztviselőit fogadta

Az orosz államfő a világpolitika "korrekcióját" tartja szükségesnek az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges dzsihadista szervezet előretörése miatt.

Palmüra még sértetlen

palmüra576

A mozdítható műkincsekről nincs hír

Palmüra, a világörökség részét képező szíriai történelmi város műemlékei eddig sértetlenek, az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges dzsihadista szervezet még nem tett kárt bennük - közölte kedden a szíriai régészeti hivatal vezetője.

Bekerítették a dzsihadistákat Ramádiban

lead ramadi

Az iraki kormányerők hadműveletet indítottak el-Anbár visszafoglalására

Az iraki kormányerők hadművelet indítottak, hogy visszafoglalják a nyugati el-Anbár tartományt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől - jelentette be kedden Ahmed al-Asszadi, a hadműveletben részt vevő síita milíciák szóvivője.

Kurd tüntetés Törökországban

lead kurdok

Összecsapások a török elnök által átadott repülőtér közelében

Tüntetők csaptak össze rendőrökkel kedden Törökország kurd többségű déli részén, nem sokkal azelőtt, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelben átadott egy új repülőteret.

A lengyel elnökválasztás a londoni elemzők szerint átárazhatja a piaci kockázatot

lengyel választáslead

Londoni pénzügyi elemzők szerint a piacok teljesen váratlan, "tektonikus erejű" politikai átrendeződésként élik meg a lengyelországi elnökválasztás eredményét, és ez várhatóan a lengyel kockázatok átárazásához vezet.

Erősödnek a magyar-malajziai kapcsolatok

lead szp

Szijjártó Péter újranyitotta Magyarország malajziai nagykövetségét

Szijártó Péter újranyitotta kedden Kuala Lumpurban hazánk malajziai nagykövetségét és megnyitotta a regionális kereskedelmi képviseletünket is. A külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek telefonon elmondta: erre azért van szükség, hogy a magyar gazdaság számára a lehető legtöbbet ki lehessen hozni a malajziai gazdasági fellendülésből.

Kopacz: A voksolás megosztotta Lengyelországot

lead Ewa Kopacz

Szükség lesz az együttműködésre

Az elnökválasztáson leadott szavazatok megosztották Lengyelországot, nagyon fontos lesz az új államfő és a kormány közötti együttműködés – mondta Ewa Kopacz lengyel kormányfő kedd délutáni sajtóértekezletén azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltjét, Andrzej Dudát választották meg Lengyelország új elnökévé.

Újabb állásfoglalás az RMDSZ elnöke ellen

lead kelemen hunor

"Az RMDSZ elnöke megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségét" - mondta román Legfelső Bírói Tanács

Újabb állásfoglalásban marasztalta el kedden a román Legfelső Bírói Tanács (CSM) Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét, amiért a politikus széles nyilvánosság előtt ismét ártatlannak minősített két jogerősen elítélt RMDSZ-politikust.

Segéllyel teli kamionok indulnak Ukrajnába

lead adomány

Soltész Miklós közölte, rekordidőn belül reagált a Karitatív Tanács

Összesen nyolc kamionban szállítandó, nagyságrendileg százmillió forint értékű segélyszállítmány indul jövő kedden Kárpátaljára és a Kárpátokon túlra - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Feljelentéskiegészítést rendelt el a rendőrség a Pannonhalmi Főapátságban történtek miatt

Pannonhalma

Az érintett szerzetes már elhagyta a rendet

Feljelentéskiegészítést rendelt el a Győri Rendőrkapitányság a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban tíz éve történt cselekménysorozat ügyében, miután a sajtóból tudomást szereztek arról, hogy a főapátság belső vizsgálatot rendelt el kiskorú veszélyeztetése miatt - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-vel.

Nyolcadik alkalommal adják át a Kaszás Attila-díjat

kaszás attila lead

Kiss Mari, Kristán Attila és Mészáros Tibor a jelöltek között

A győztest a közönség választja ki, aki augusztus 29-én vehetei át a djíat, az országos színházi évadnyitón.

Gömöri mindent cáfol

Gömöri Zsolt lead

AZ MPB elnöke szerint hecckampány folyik ellene

Az ellene felhozott tizenöt vádpont mindegyikét tételesen cáfolta Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke.

Maradona szerint rossz irányba halad a labdarúgás

maradona lead

Az isteni Diego Blattert kritizálta

A legendás argentin labdazsonglőr, Diego Maradon úgy látja: az utóbbi évtizedekben nem jó irányba változik a labdarúgás, és ezért többek között Joseph Blattert, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnökét hibáztatja.

Hosszúnak nem érné meg eladni a lelkét

hosszu

Reagált a múlt heti vádakra az úszónő

Semmilyen eredmény vagy teljesítmény nem éri meg, hogy eladja érte a lelkét - jelentette ki Hosszú Katinka keddi sajtótájékoztatóján. A klasszis sportoló hivatalosan válaszolt a múlt héten őt ért doppingvádra.

Nadal magabiztos győzelemmel kezdett

nadal lead

Jól indul a Roland Garros a spanyol klasszisnak

A hatodik helyen kiemelt Rafael Nadal bejutott a második fordulóba a francia nyílt teniszbajnokságon.

Hivatalosan is megnyílt az V. Magyar Világtalálkozó

magyarokvilágtalálkozója576

Konferenciák, kulturális és szórakozató programok jelenítik meg az "összefogást"

A budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott díszünnepséggel hivatalosan is kezdetét vette kedd este az V. Magyar Világtalálkozó, amely konferenciákkal, kulturális és szórakozató programokkal is várja az érdeklődőket vasárnapig.

Arany évszázad-díjat kapott Szondi György költő és műfordító

szondi576

A bolgár kulturális minisztérium a magyar-bolgár kapcsolatok erősítését díjazta

Arany évszázad-díjat kapott életművéért Szondi György József Attila-díjas költő, műfordító és bolgarista kedd este Budapesten, a Bolgár Kulturális Intézetben - közölte az MTI-vel Olga Popova, az intézmény igazgatója.

Hullottak a fesztiváldíjak a magyar holokausztfilmre és a Saul fiának alkotóira

dijatadas

Cannes 2015. A mű úgy ér el drámai hatást, hogy közben egyáltalán nem próbál meg drámai lenni

Négy elismerésben részesült Nemes Jeles László munkája, a Saul fia, a 68. Cannes-i Filmfesztiválon. A film megkapta a zsűri nagydíját is. A rendező és alkotótársai ezzel a magyar mozgókép történetének emberöltők óta legnagyobb sikerét könyvelhetik el. A film nemzetközi karrierjének a francia rendezvény ráadásul csak a kezdetét jelenti, hiszen a Sony Pictures forgalmazásában számos országban bemutatják majd, és az Oscar-jelölésre is komoly esélyek mutatkoznak. A vasárnap esti ünnepélyes ceremónián az Aranypálmát a Dheepan című francia dráma nyerte, a legjobb színésznőnek Rooney Marát és Emmanuelle Bercot-t választották megosztva, a legjobb színész pedig az idén Vincent Lindon lett. 

Hittek a dalban

boggie eurovízió lead

Boggie szerint összetartó volt a magyar csapat

A magyar fellépő a huszadik helyen zárt a hatvanadik Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében Wars For Nothing című dalával. Csemer Boglárka Boggie szerint a mezőny talán legösszetartóbb csapata volt az övék.

Új feladatokat kapott az energiahivatal

mekh

Bővültek az energiastatisztikai és tájékoztatási feladatai a szervezetnek

Számos új feladat kerül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hatáskörébe az új energiahatékonysági törvény alapján.

Tarlós István csatlakozott az államfő klímaváltozás elleni felhívásához

áder tarlós lead

A főpolgármester hivatalában fogadta Áder Jánost

Tarlós István főpolgármester csatlakozott Áder János köztársasági elnöknek az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés elleni felhívásához.

Lassulóban a növekedés az OECD-országokban

élelmiszeripar 20150306

Németországban is lassabb volt a bővülés

Az év első három hónapjában mérséklődőtt a világ legfejlettebb országaiban a gazdasági növekedés, az utolsó negyedévei 0,5 százalékról 0,3 százalékra – közölte a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).  

A Csárdáskirálynő áll a Budavári Palotakoncert középpontjában

csárdáskirálynő576

Fontosak lesznek a showelemek

Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettje áll a középpontjában az idei Budavári Palotakoncertnek, amelyet augusztus 7-én és 8-án tekinthet meg a közönség a Budavári Palota Oroszlános udvarán.

Idős házaspár tévedt el a sivatagban

idős pár lead

A férj belehalt az embert próbáló várakozásba

Dél-Kalifornia sivatagos táján, egy indián rezervátumban találtak rá a két hete eltűnt idős házaspárra, akik narancson, süteményen és esővízen próbálták túlélni a szürnyű kalandot. A hetvenkilenc éves férfi már nem érte meg a mentőcsapatok kiérkezését.

Taxi 2000