A TÁMOP 2.2.1-12/1 PROJEKT A VÁCI PÁLYAVÁLASZTÁSI KIÁLLÍTÁSON

Képzésben a jövő - ősz

A Nemzetgazdasági Minisztérium TÁMOP 2.2.1-12/1-2012-0001 kiemelt projektje a váci pályaválasztási kiállításon

A hozzátartozók vitték tovább a magyar szabadságba vetett hitet

Kun Szabó István576x356

A nemzeti gyásznap alkalmából az aradi vértanúk szeretteire is emlékezni kell

Az október 6-ai nemzeti gyásznap alkalmából meg kell emlékezni az aradi vértanúk hozzátartozóiról is, akik feldolgozhatatlan veszteségüket követően céltudatosan továbbvitték az 1848-49-es szabadságharc legfőbb mozgatórugóját: a magyar szabadság mellett tett hitet - mondta a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hétfőn a fővárosi Március 15. téren.

cimlap1006
 

Nézők előtt játszhat a magyar válogatott a Ferörer-szigetek ellen

magyifoci576x356

Az UEFA még nem törölte el a szankciókat

Nem lesz zártkapus csütörtökön a Magyarország - Feröer-szigetek labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés, mivel az európai szövetség (UEFA) fellebbviteli bizottsága hétfőn nem hozta meg a büntetés jogerőre emelkedéséhez szükséges másodfokú döntést.

A nap képe

tök

A Napa-völgyi Tim Mathison nyerte az idén az Elk Grove-ban évről évre megrendezett óriástöknevelő-versenyt. A győztes tök 820 kilót nyom, amellyel Mathison nem tudta megdönteni saját, 2013-as rekordját, amikor 977 kilós óriástököt sikerült nevelnie. Facebook/Elk Grove Giant Pumpkin Festival

Fidesz: Az ellenzék még mindig a spekulánsok érdekeit védi

sallai-traktor576x356

Az LMP szerint elhibázott a birtokpolitika

A Fidesz szerint az ellenzék még mindig a spekulánsok és a nagybirtokosok érdekeit védi. Az állami termőföldek eladása ellen demonstráltak az LMP kezdeményezésére az ellenzéki pártok a Kossuth téren, hétfőn kora este. 

KDNP: A családi csődvédelem az utolsó szalmaszál

családi csődvédelem576x356

A lakhatás világnapja a mai

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint az elmúlt évek több kormányzati intézkedése és az általuk javasolt családi csődvédelem azt az utolsó szalmaszálat jelenti, amelybe a kilakoltatás réme által fenyegetett családok kapaszkodhatnak. 

Czunyiné: ismét emelkedtek a pedagógusbérek

Czunyiné Bertalan Judit 20150317

Jövőre folytatódik a bérfejlesztés

Ismét emelkedtek a pedagógusbérek: az életpályamodell keretében átlagosan 3,4 százalékos emelés érkezett az érintetteknek a szeptemberi fizetéssel - mondta a köznevelési államtitkár hétfőn Budapesten, a pedagógusok világnapján tartott sajtótájékoztatón.

Lemondatnák a roma önkormányzat elnökét

HegedűsIstván-ORÖ576x356

Balog Zoltán miniszterhez is fordultak Hegedüs István távozása ügyében az elégedetlenek

Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke nem lehet cigány vezető – olvasható a szervezet négy elnökhelyettese, Jónás Gábor, Rácz Tamás, Lakatos István és Balogh János, valamint Gáspár Szilvia pénzügyi ellenőrző bizottsági elnök közös, lapunkhoz eljuttatott közleményében.  

Köztéri plakátkiállítást nyitott a CÖF Budapesten+VIDEÓ

cöf szigetvári

Az ellenzéki politikusok állításai olvashatók migráns kérdésben

Plakátkiállítást nyitott a Civil Összefogás Fórum a (CÖF) a budapesti Olimpia parknál, amellyel az ellenzéki politikusoknak az illegális bevándorlással kapcsolatban tett kijelentéseit kívánják szembesíteni a valósággal -özölte Csizmadia László CÖF-alapító.

Keddtől a tőzsdén a Waberer részvényei

WABERERS576X356

Az első napon még nem lehet kereskedni a papírokkal

Október 6-án bevezetik a Waberer's International Zrt. törzsrészvényeit a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) - derül ki a BÉT vezérigazgatójának a tőzsde honlapján hétfőn közzétett határozatából.

Több mint két év óta megszakítás nélkül nő a kiskereskedelmi forgalom+VIDEÓ

kiskereskedelem 20150904

KSH: augusztusban közel öt százalékkal volt magasabb, mint tavaly

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 4,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal  (KSH)  hétfőn. A kiskereskedelmi forgalom 2013 júliusa óta, 26 hónapja megszakítás nélkül emelkedett Magyarországon.

Kész az ázsiai-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény

export

A gyógyszerszabadalmakról és a tejtermékekről az utolsó pillanatban állapodtak meg

A világ GDP-jének negyven százalékára lesz hatással, ha a résztvevő országok parlamentjei jóváhagyják a Csendes-óceáni Partnerség néven ismert szabadkereskedelmi megállapodást, amelyet többéves tárgyalás után hétfőn kötött meg az Egyesült Államok, Japán és tíz térségbeli ország.

Ötödével növeli termelését az Opel Szentgotthárdon

opel szentgotthárd lead

A létszám bővítése is menetrend szerint halad

Az Opel az idén 580 ezer motort gyárt szentgotthárdi gyárában, jövőre pedig 700 ezer darab fölé emelik a termelést; ez a terveknek megfelelően, párhuzamosan halad az asperni üzembeli motorgyártás kifutásával - mondta Dános András, az Opel Magyarország PR-igazgatója az MTI-nek.

Világbank: tíz százalék alá csökken a mélyszegénység aránya

szegenyseg

Több mint nyolcszázmillióan élnek kevesebből napi 1,25 dollárnál

A történelem során először idén valószínűleg 10 százalék alá csökken a mélyszegénységben élők aránya a világban - közölte legfrissebb jelentésében a Világbank.

Teljes a Vodafone 4G lefedettsége a budapesti metróvonalakon

Vodafone lead

Az év végére a mobilszolgáltató eléri a teljes kültéri országos lefedettséget

Hétfőtől teljes a budapesti metróvonalakon a Vodafone 4G lefedettsége, ezáltal 52 állomáson is otthoni vezetékes internetkapcsolattal azonos minőségű mobilinternet áll rendelkezésre - jelentette be Diego Massidda, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

NGM: A piac követte a vasárnapi pihenőnappal járó változásokat

Bevásárlás 576

A kiskereskedelemben munkaerőhiány van

A piac követte a vasárnapi pihenőnappal járó változásokat: a magyar kiskereskedelemben munkaerőhiány van, amire a szektorban működő cégek béremeléssel reagálhatnak - mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Diadalívet rombolt az IÁ Palmürában

Palmüra576x356

„Arra számítunk, hogy az egész várost lerombolják”

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet fegyveresei felrobbantottak egy diadalívet az általuk korábban elfoglalt kelet-szíriai romvárosban, Palmürában - közölte vasárnap a szíriai régészeti hivatal vezetője.

Ferenc pápa: az egyház ne ítélkezzen, a családok javát keresse

szinódus576

Erdő Péter: a mai családok életét a háborúk, a szegénység, a klímaváltozás is befolyásolja

Szolidaritásra, bátorságra és őszinteségre szólította fel a rendes püspöki szinódus résztvevőit Ferenc pápa a családról szóló egyházi tanácskozás hétfői megnyitóján.

Az oroszok megsértették Törökország légterét

harcigép

Az orosz harci gépek huszonöt bevetést hajtottak végre

Egy orosz harci repülőgép megsértette Törökország légterét a szíriai határnál, a török külügyminisztérium bekérette Moszkva ankarai nagykövetét, hogy tiltakozzon a légtérsértés miatt. Várhatóan nem alakul ki éles konfliktus Oroszország és Törökország között amiatt, hogy egy orosz harci repülőgép megsértette Törökország légterét a szíriai határnál - mondta Hegedűs Tamás geopolitikai szakértő.

Munkaerőhiány miatt kénytelenek emelni a cégek

german worker

Sok év után ismét bért emeltek a termelő vállalatok

Átlagosan 2,6 százalékkal nőttek a bérek az idén, a béremelésekben a termelő vállalatok jártak az élen, ami az egyre súlyosbodó munkaerőhiánynak is köszönhető – derül ki a Hay Group független tanácsadó cég bérpiaci felméréséből. Amennyiben a trendek maradnak, akkor az év végéig 2,3 százalékos reálbér-növekedés realizálódik Magyarországon.  

Kijev megkezdte a harckocsik visszavonását Luhanszkban

ukrán katonák 20150312

Donyecki csapatmozgatásról nincs hír

Megkezdődött a 100 milliméternél kisebb kaliberű tüzérségi fegyverek, valamint harckocsik visszavonása a frontvonaltól Luhanszk megyében, az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött oldalon - jelentette be hétfőn Heorhij Tuka, Luhanszk megye kormányzója.

Nem tudni miért váltották le az RMDSZ-es államtitkárt

laczikóenikő576

2013 óta vezette a kisebbségi kapcsolatokért felelős hivatalt

A román kormány illetékesei nem közölték Laczikó Enikővel, az Interetnikus Kapcsolatok Hivatalának a múlt héten leváltott elnökével, hogy miért történt vezetőcsere az intézmény élén. Erről az érintett nyilatkozott hétfőn a Maszol.ro portálnak adott interjúban. 

Újabb elismerés a Saul fiának

saul fia lead

Ezúttal rendezői díjat kapott a film

Nemes Jeles László nyerte el a legjobb rendezés díját a Saul fia című alkotásáért a háborús filmek fesztiválján a franciaországi Chalons-en-Champagne-ban.

Komolyzenei csemege a Zeneakadémián

dohnanyi_berlet576

Október 14-én lesz a Dohnányi bérlet következő előadása

Október 14-én komolyzenei csemegére hívja a Budafoki Dohányi Zenekar az érdeklődőket. Farkas Ferenc, Robert Schumann és Brahms csendül fel a Zeneakadémián. 

Közel hatezerötszáz program az Országos Könyvtári Napokon

könyvtár

A rendezvény hétfőtől vasárnapig várja az érdeklődőket

Mintegy 6500 program, többek között könyvbemutatók, vetélkedők és előadások is várják az érdeklődőket a 10. Országos Könyvtári Napokon hétfőtől vasárnapig.

Átadták az Év háza díjat

évháza576

Egy Szentendrén épült ökologikus családi ház a nyertes

A Borbás Péter építész tervei alapján Szentendrén épült ökologikus családi ház nyerte idén az Év háza díjat, amelyet hagyományosan az építészet világnapján adtak át hétfőn Budapesten.

A színészközpontú színházért

Kováts Adél 20151005

Kováts Adél nagyobb teret szeretne adni a nőknek a társulat munkájában

Erős személyiségeken alapuló, színészközpontú, tehetséges fiatal rendezőknek teret adó színházat képzel el Kováts Adél Kossuth-díjas színésznő, aki 2016 februárjától vezeti a Radnóti Színházat. Mint mondja, igényes, megalkuvásoktól mentes művészteátrumban gondolkodik, hisz a műhelymunkában és a fiatalabb közönséget is megszólítja majd a darabokkal.

Elhunyt Henning Mankell svéd krimiíró

henningmankell576

Hatvannyolc évet élt

Életének 68. évében elhunyt Henning Mankell svéd krimiíró. 

Megnyílt az Országház Kőtára

kőtár576

A rekonstrukció során megmentett műtárgyakat mutatják be

A Kossuth tér északi oldalán helyreállított egykori szellőzőalagútban nyílt meg hétfőn az Országház Kőtára, amely a Parlament felújításakor az épületről lekerült homlokzatdarabokat és a tér történetét mutatja be a látogatóknak.

A CBA támogatja Wilhelm Fruzsinát

Fruzsina lead

A gyógykezeléséhez havi mintegy 280 ezer forint szükséges

Támogatást nyújt Wilhelm Fruzsina ellátásának költségeihez a CBA, a társadalom segítségét is várják, adománygyűjtő perselyeket helyeznek ki a cég üzleteiben - mondta a vállalat kommunikációs igazgatója hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. 

Vádat emeltek a kaposvári trafikoslány gyilkosa ellen

kaposvári dohánybolt trafik gyilkos lead

23 ezer forintot rabolt

Aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat a Somogy Megyei Főügyészség a kaposvári dohányboltban történt áprilisi gyilkosság gyanúsítottja ellen – közölték hétfőn. A 20 éves sántosi férfi előzetesben van, a főügyészség fegyházbüntetés kiszabását indítványozta vele szemben.

Tonnás győzelem

tök576

Az idei legnagyobb kaliforniai tök nyolcszázhúsz kilós

Egy napai farmer nyerte 820 kilogrammos sütőtökével az észak-kaliforniai tökversenyt. 

Minél több csatlakozót vár az Élő Bolygónk!

áder-suli

Az államfő klímavédelmi kampányát elsőként támogató iskola az összes oktatási intézmény csatlakozására buzdít

Az ország összes iskoláját felkérte a Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakközépiskola igazgatója, hogy csatlakozzon Áder János köztársasági elnök Élő Bolygónk című klímavédelmi kampányához. Ezt a kampányt elsőként - még májusban - támogató intézmény igazgatója, Molnárné Tóth Erika jelentette be hétfőn Tokajban, Áder János köztársasági elnök jelenlétében.

Hatvan éve a legnagyobb tájfun pusztít Kínában +VIDEÓ

typhoon-mujigae576

Kilen halálos áldozata és több száz sérültje van a Cajhunnak

Kínában már kilenc halálos áldozata és 215 sérültje van a Cajhun tájfunnak - közölték hétfőn a helyi hatóságok.

Fertőző betegségek kutatásáért hárman kapják az orvosi Nobel-díjat

orvosinobel2015_576

Három és fél milliárd emberen segíthetnek a felfedezéseik

A fertőző betegségek kutatása területén elért eredményeiért William C. Campbell ír, Omura Szatosi japán, illetve Juju Tu kínai tudós kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be hétfőn a Karolinska Intézetben Stockholmban.

Első tizenötezres győzelmét ünnepli Gálfi Dalma

gálfidalma576

Negyedik döntőjét is megnyerte a US Open junior magyar bajnoka

Negyedik profi döntőjét is megnyerte Gálfi Dalma, az idei amerikai teniszbajnokság junior győztese.

Rangadókkal búcsúzik a Népstadion

puskas-stadion

Labdarúgás. Az Újpest–Honvéd és a Fradi–Vasas mellett a SZÚR-t is megrendezik

„Viszlát, stadion!” – ez a mottója a Puskás Ferenc Stadion elbúcsúztatására szervezett nagyszabású gálának, amelyre október 5-én kerül sor.

Szombaton Szent Jupát nap az MTK vízitelepén

mtk kajak lead

Számtalan vízisportot próbálhatnak ki a Népszigetre látogatók

Idén első alkalommal rendezi meg az MTK kajak-kenu szakosztálya a Szent Jupát napot, amelynek célja, hogy építse a sportág jövőjét, és alkalmat teremtsen a találkozásra sportágon belüliek és kívüliek részére egyaránt.  

Összehangolt fejlesztésekre van szükség

Köpeczi-Bócz Tamás 20151005

A háziorvosi rendszer megerősítése az emberi erőforrásokat támogató, uniós forrású operatív program kiemelt feladata

Dolgozzanak össze a különböző ágazatok, leheljünk újra életet a hátrányos helyzetű településekbe, fejlesztve a helyi társadalmat – fogalmazta meg javaslatát a lapunknak adott interjúban Köpeczi-Bócz Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára.

Értékvédők az Európai Parlamentben

Európai Parlament 20151005

Nincs elegendő erőforrás Brüsszelben a tagállami családpolitikai rendszerek jó gyakorlatainak összesítésére és megosztására

Magyarország családbarát ország – közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Brüsszelben azon a családpolitikai konferencián, amelyet egyedülálló módon elsőként tartottak meg az Európai Parlamentben. Az eseményen több hazai és határon túli magyar közösség képviseltette magát, akik bíznak abban, hogy a mostani esemény példaértékkel bír majd.

A Volkswagen-botrány rövid távra szóló tőzsdei pánikot jelent

Csaba László 20151005

Komolytalanok a magyar gazdaságot egy-másfél százalékos visszaeséssel riogató felvetések – A világot sem sújtja csődhullám

Az idei makrogazdasági pályát biztosan nem kell átírni, a menekültügy kézenfekvő hatásai ellenére sem. Ami pedig a VW-ügyet illeti: miután a német cégcsoport gyárai és márkái évtizedek óta kitűnően teljesítenek, semmi okunk nincs arra, hogy ezt a jövőre nézve kétségbe vonjuk.

A köznevelés átalakítása hat a külhoni magyar oktatásra

Potápi-Árpád

Ülésezett a Máért oktatási és kulturális szakbizottsága

Ülésezett hétfőn a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) oktatási és kulturális szakbizottsága: a testület napirendjén az idei év tematikus programja, a szakképzés éve mellett a köznevelés átalakítása, illetve kulturális programok szerepeltek.

Nyolc milliárdért vesz buszokat a BKV

mabi busz lead

Két busztender eredményét hirdették ki

Több mint 8 milliárd forint értékben hirdetett eredményt két közbeszerzésben a Budapesti Közlekedési Zrt., az egyik dízel, míg a másik elektromos buszok használatát kérte - az eredmény a hétfői Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Kilencszázmilliós eszközfejlesztés kezdődött a gyöngyösi kórházban

gyöngyösi kórház

A beruházás a tervek szerint még az idén lezárul

Csaknem 900 millió forintnyi, európai uniós társfinanszírozással megvalósuló projekt keretében korszerűsíti eszközállományát a gyöngyösi Bugát Pál Kórház még az idén - tájékoztatta az intézmény hétfőn az MTI-t.

Harc a Liga megtisztításáért

Liga 20150914

Egy egész szakszervezetet kizáratna Gaskó István

Az augusztusi próbálkozás után ma újra kísérletet tesz Gaskó István Liga-elnök arra, hogy kizárassa a konföderációból az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetét (ODFSZ).

A legfiatalabb aradi vértanú emléke

Leiningen-Westerburg Károly 20151005

Leiningen-Westerburg Károly mondta Kossuthról: „Kevesen tudták úgy, mint ő, a beszéd hatalmával megindítani az embereket”

Ezen év májusában újabb ’48-as ereklyével gyarapodott a Nemzeti Múzeum, amikor hazakerült Barabás Miklós régen elveszettnek hitt akvarellje, amely gróf Leiningen-Westerburg Károlyt ábrázolja. Nemzeti gyásznapunk, október 6. alkalmából idézzük fel a legfiatalabb aradi vértanú életútját.

Rövidített útvonalon jár a 2-es villamos

2esvillamos576

A BKK nem indít pótlóbuszokat

Az aradi vértanúk emléknapján tartott Kossuth téri megemlékezés miatt rövidített útvonal jár a 2-es villamos kedd délelőtt - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-t.

Rogán Antal: Az európai liberálisok felfüggesztetnék hazánk szavazati jogát

Rogán Antal 20150917

Négyezer-hétszáz katona van a déli határon

A kormányfő politikai kabinetfőnöke szerint az európai liberálisok frakciója a következő héten kezdeményezni akarja Magyarország szavazati jogainak felfüggesztését, végső soron az ország kizárását az EU-ból. A kabinetfőnök hozzátette: fel fognak lépni a liberálisok elfogadhatatlan kezdeményezése ellene. Németh Szilárd szerint a magyar és a nemzetközi baloldal politikusai is felelőtlen nyilatkozatokat tesznek a bevándorlással kapcsolatban.

Vízilabda-Eb: kedvező csoport a férfiaknak

Vízilabda válogatott

A női válogatott nehezebb ellenfeleket kapott

A 2016-os szerbiai vízilabda Európa-bajnokságon a magyar férfi válogatott könnyebb, a női csapat viszont nehezebb csoportban játszik majd a vasárnapi sorsolás eredményeként.