cimlap0525

Kitüntetést kapott Áder János Londonban

áder_kitüntetés576

A Konstantini Szent György Lovagrend Nagykeresztjét vehette át az államfő

A Konstantini Szent György Lovagrend Nagykeresztje kitüntetést vehette át a rend kedd esti londoni ünnepi rendezvényén Áder János köztársasági elnök.

Egytucatnyi alelnökjelölt a Jobbikban

Mirkoczki-Adam

Sem pártszakadástól, sem cirkusztól nem tart Mirkóczki Ádám a Jobbik tisztújító kongresszusán.

A párt szóvivője közölte, a tagság egytucatnyi jelöltet állított az alelnöki posztra.
 

Berlin elfogadta a menekültek integrációjáról szóló törvényjavaslatot

Sigmar Gabriel, Merkel 20150506

Az új osztrák kancellár gyorsítaná a bevándorlók munkába állását

A német kormány elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette szerdán a menekültek társadalmi beilleszkedéséről szóló törvényjavaslatát, amely szélesíti a menekültek munkavállalási lehetőségeit és rögzíti integrációs kötelezettségeit. Mindeközben Christian Kern, az új osztrák kancellár a menekültek munkaerőpiaci elhelyezkedését sürgette egy lapinterjúban. 

Híróra

Az Echo TV esti hírműsora

 Híróra

Nem volt műszaki problémája az EgyptAir járatának a felszállás előtt

egyiptomi kutatóhajó lead

A pilóta aláírta a karbantartási jegyzőkönyvet

Nem merültek fel műszaki problémák felszállás előtt a múlt héten lezuhant egyiptomi gépnél, legalábbis erről tanúskodik a gép karbantartási jegyzőkönyve, amelyet indulás előtt írt alá a pilóta - közölte honlapján szerdára virradóra az al-Ahram egyiptomi napilap.

Hétvégi melléklet

melleklet0521

A perek felgyorsítását célozzák az eljárási szabályok változásai

birosag

Kiterjeszthetik a köznyelvben vádalkuként ismert jogi lehetőségek körét

Csak a senki által nem vitatott tények bizonyításától és nem a bűnösség megállapításától tekinthetne el a bíróság az új büntetőeljárási törvény tervezete szerint – mondta lapunknak az erről szóló sajtóhírekre reagálva egy informátorunk.

Kétlépcsős szűréshez várnak háziorvosokat

szűrőprogram 20160525

Hazánkban a legmagasabb a vastag- és végbéldaganatok okozta halálozás aránya, elindult a szűrőprogram országos kiterjesztése

Április óta toborozza az Országos Tisztifőorvosi Hivatal azokat a háziorvosi praxisokat, amelyek önként végeznének vastagbélszűrést. A program jövőre indul és 2019-ig tart, ezt követően a vizsgálatokat állami finanszírozású rendszerben végzik majd.

Cél, hogy a hátrányos és nem hátrányos helyzetű gyerekek együtt tanuljanak

iskola 20160519

Czibere Károly: A befogadó oktatásban hiszünk

Új, az óvodákat, az általános és középiskolákat is érintő pályázatot hirdet a kormány, amelynek célja, hogy a hátrányos és nem hátrányos helyzetű gyermekek együtt tanulhassanak - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára

A nap képe

villám

A hosszú expozíciós idővel készült felvétel a Nagykanizsa környéki viharról. MTI/Varga György

Sajtóhír: Megegyeztek Murinhóval Manchesterben

murinho lead

A portugál menedzser Ibrát is hozná

A felek a szerződést még nem írták alá, az ügyvédek jelenleg is tárgyalnak a részletekről – adta hírül a Sky News. Az angol sajtó szerint a portugál szakember Zlatan Ibrahimovic-ot is vinné az Old Traffodra.

 

A világ közepétől a regionális együttműködésig

Kónya Ábel 20160525

A debreceni Modem új főkurátora Nagyvárad és a Vajdaság felé is nyitna

Nemcsak mint kiállítóhelyet, de az egyéb műfajoknak – felolvasásoknak, filmklubnak – is otthont adó térként képzeli el a jövőbeli Modemet a debreceni intézmény új főkurátora. Kónya Ábel lapunknak elmondta: a távoli és közeli tervek között regionális együttműködés és egy Vajda Lajos-kiállítás is van.

Fidesz: Az MSZP már megkezdte a migránsok betelepítésének előkészítését

mszp-szekhaz

Tóbiás József a Német Szociáldemokrata Párt küldöttségét fogadta

A Fidesz szerint úgy tűnik, az MSZP megkezdte a migránsok betelepítésének előkészítését, és ehhez bevándorláspárti külföldi politikusok szövetségét keresi.

„Működik a rektori rendszer”

hallgatók 20141030

A felsőoktatási intézmények saját vagyonának bevezetését javasolja az MRK

A felsőoktatási intézmények saját vagyonáról, a kancellár vétójogáról, a duális képzésről és a sportdoktori fokozatról fogalmazott meg javaslatokat a Magyar Rektori Konferencia (MRK), azt szeretnék elérni, hogy javaslataik rendeleti szintű szabályozásban jelenjenek meg - mondta a testület elnöke.

Befejeződtek az írásbeli érettségik

érettségi 20160504

Június elején kezdődnek az emelt szintű szóbelik

Lezárultak az írásbeli érettségi vizsgák, és június 2-án megkezdődnek az emelt szintű szóbelik - közölte az Oktatási Hivatal.

Kevesebb élelmiszer és üzemanyag fogyott márciusban

lead élelmiszer

NGM: harminchárom hónapja nő a kiskereskedelmi forgalom

Márciusban kissé lassult a kiskereskedelmi forgalom éves növekedési üteme, a naptárhatástól megtisztított adat szerint a bolti forgalom volumene 4,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az előző havi 6,6 százalék után - erősítette meg a részletes adatok alapján második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

Gyümölcsösökre is licitálhatnak a gazdák

Fazekas Sándor 20160525

A miniszter szerint célszerű lenne az állami tulajdonú halastavakat is eladni

Hamarosan dönt a kormány arról, hogy vásárolhatnak-e halastavakat a földművelők. A földárverések harmadik ütemében gyümölcsösökre már licitálhatnak a gazdák – tudta meg lapunk.

Az EU-s pénzügyminiszterek jóváhagyták Athén újabb segítését

Athén-euró576x356

Görögország megkaphatja a mentőcsomag következő tízmilliárdos részletét

Jóváhagyták az euróövezetet alkotó országok pénzügyminiszterei szerdára virradóra a Görögország számára elkülönített nemzetközi mentőcsomag következő, 10,3 milliárd eurós részletének kifizetését, és megállapodtak abban, hogy intézkedéseket tesznek a görög államadósság enyhítésére, amit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) feltételként szabott a hitelprogramban való további részvételéhez.

Moszkva tovább mérlegeli a magyar-orosz légitársaság lehetőségét

repülőgépek576x356

Orosz miniszter: meg kell találni az optimális üzleti megoldást

Oroszország továbbra is mérlegeli egy magyar-orosz légitársaság létrehozását, de annak  üzletileg hatékony, nem pedig dotált cégnek  kell lennie - jelentette ki Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi  miniszter.

Gyorsult Magyarország és Kína pénzügyi kapcsolatainak erősödése

nagy márton lead

Nagy Márton: a két országpéldát mutatott, hogyan lehet leküzdeni a nehézségeket

Kína és Magyarország is példát mutatott arra, hogyan lehet leküzdeni a nehézségeket és sikeresnek lenni. Ennek egyik útja az óvatos kockázatértékelés, a megfelelő stratégiai tervezés, az innováció és az együttműködés, mondta Nagy Márton, a jegybank alelnöke  kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Budapesti Renminbi Kezdeményezés (BRK) konferenciáján.

Szabályszerű volt a KSH gazdálkodása

ksh

ÁSZ: a felügyeletet ellátó miniszterek is a jogszabályoknak megfelelően dolgoztak

Szabályszerűnek találta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2011-2014 közötti pénzügyi és vagyongazdálkodását.    

Az afgán tálibok megválasztották új vezetőjüket

tálib támadás lead

Akhundzada molla Manszúr egyik helyettese volt

Az afgán tálibok szerdán megválasztották új vezetőjüket, Hajbatullah Akhundzada mollát, elődjével a múlt héten egy amerikai dróncsapás végzett.

Folytatódik Idomeni kiürítése

idomeni kiürítése reuters lead

Olasz hajók közel háromezer migránst mentettek ki egy nap alatt

Szerda hajnal óta folytatják a görög hatóságok az Idomeninél található menekülttábort kiürítését. Közben az olasz parti őrség arról számolt be: az elmúlt huszonnégy óra alatt mintegy háromezer migránst mentettek ki olasz és más hajók a tengerből líbiai partjainál. Mindeközben az új osztrák kancellár a menekültek munkaerőpiaci elhelyezkedésének gyorsítását szorgalmazza. 

Tüntetés Trump új-mexikói kampányrendezvényén

Trump 20160428

A rendőrség könnygázt vetett be

Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje Új-Mexikó államban kampányolva harcias tüntetőkkel találta szemben magát. A rendőrség könnygázzal fékezte meg a protestálókat. Közben kedden Trump megnyerte a Washington államban tartott előválasztást is. 

Új kormánykoalíciós szerződést írtak alá Izreelben

netanjahu_liberman_lead

Megvan az új védelmi miniszter is

Aláírták Izraelben a koalíciós megállapodást a Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) pártnak a kormánykoalícióhoz történő csatlakozásáról. A megegyezés részeként a pártot vezető Avigdor Liberman lesz Izrael új védelmi minisztere.

Törölnék a Rubik-kocka védjegyet

rubik_kocka_lead

A kocka formáját ábrázoló uniós védjegyet támadták meg

Az uniós bírósági főtanácsnok szerint törölni kell a Rubik-kocka formáját ábrázoló európai uniós védjegyet.

Újabb tüntetést szerveznek Székelyföldön a terrorvádak ellen

szekelyfold_terror_lead

Az ifjúsági szervezetek nem hisznek a vádiratnak

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM), az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) és a Minta ifjúsági szervezet vezetői közös csíkszeredai sajtótájékoztatón jelentették be, hogy újabb tüntetést tartanak a merényletkísérlettel vádolt Beke Istvánnal és a felbujtással vádolt Szőcs Zoltánnal való szolidaritásuk kifejezésére. A megmozdulásra vasárnap Kézdivásárhelyen kerül sor.

Teljes a Balaon Sound fellépőinek listája

sound lead

Harminc új előadót jelentettek be a szervezők

Mintegy harminc új név csatlakozott a Balaton Sound korábban bejelentett fellépőihez, ezzel teljessé vált a zamárdi rendezvény programja. A szerdán bejelentett előadók között van a DVBBS, a Chainsmokers, a Bassjackers, Duke Dumont, az Andhim, Wiley és Peter Kruger is.

Francis Ford Coppola kiadja A keresztapához írt jegyzeteit

Keresztapa

Hétszázhúsz oldalon mesél a rendező

Betekinthetnek az olvasók az 1972-ben forgatott A keresztapa című klasszikus film kulisszái mögé: Francis Ford Coppola rendező ugyanis kiadja jegyzeteit, amelyekkel a Mario Puzo regénye nyomán született film forgatására készült.

Ha nyár, akkor magyar tenger

Művészetek Völgye 20150724

Idén is színes programokkal készül a Nagyon Balaton

Kinőtte magát a MOL Nagyon Balaton, a programsorozat immáron huszonöt rendezvénnyel várja a nagyérdeműt a magyar tenger partján. A zene, a színház, a vízpart és a borok dominálnak elsősorban, de olyan fesztivál is akad, ahol mindez egy helyen koncentrálódik.

Szabad szemmel is láthatjuk a Marsot

mars lead

Tizenegy éve nem volt ilyen közel a vörös bolygó

Tizenegy éve nem tapasztalt közelségbe kerül a Földhöz a Mars május 30-án, így szabad szemmel is látható lesz a déli égbolton.

Hűtlen kezelés miatt nyomoznak a soltvadkerti takarékszövetkezetnél

lead pénz

Tisztségviselők, ügyintézők és magánemberek is a vádlottak között

Húszmilliárd forint kár ért egy takarékszövetkezetet, miután vezetői és dolgozói hitelképtelen ügyfeleknek nyújtottak hitelt, valamint fedezetlen váltókat fogadtak be. Az ügyben 76 vádlott ellen indult eljárás.

Újra Ausztriában készül a válogatott

válogatott_ausztria_mlszhu_lead

Focistákat ábrázoló játékfigurákat dobtak piacra – Böde a legnépszerűbb

Újra Ausztriában készül a magyar labdarúgó-válogatott. Bernd Storck együttesének felkészülését a nagy esőzés sem hátráltatta, a Priskinnel és Stieberrel kiegészült keret továbbra is az erőnlétre koncentrál. Mindeközben a rajongók játékfiguraként is megvásárolhatják kedvenceiket.

Kérdéses Ronaldo játéka a szombati BL-döntőn

ronaldo sérülés lead

Edzésen sérült meg a portugál klasszis

Fájdalmas veszteség érheti a BL-döntőre készülő Real Madridot, a királyi gárda sztárja ugyanis nem tudta befejezni a szombati tréninget. Zidane szerint nincs nagy baj.

Kommandósok kísérik majd a Tour de France mezőnyét

tourdefrance_lead

A labdarúgó Eb és az olimpia biztonságára is fokozottan ügyelnek

A terrorveszély miatt a francia rendőrség különleges alakulata kíséri a mezőnyt a Tour de France kerékpáros körversenyen. Az országban július végéig meghosszabbították a rendkívüli állapotot.

Rió: Megvan az első magyar evezős kvóta

evezős_lead

A Simon-Juhász duó is utazik Brazíliába

Pétervári-Molnár Bendegúz normálsúlyú egypárevezősben, míg a Simon Béla, Juhász Adrián duó kormányos nélküli kettesben szerzett riói olimpiai kvótát. Pétervári-Molnár harmadik, míg a Simon-Juhász páros a második helyen végzett a luzerni, úgynevezett végső olimpiai kvalifikációs regattán.

Szerdán ismét drágábban tankolunk

Benzinkút

Erősödik a dollár és a kőolaj tőzsdei jegyzése is

Emeli bruttó 6 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból az MTI hétfőn.

Óriási vihar csapott le Németországra

vihar

Volt, ahol tornádó söpörhetett végig

Károkat és közlekedési fennakadásokat okozott a Németország északi és keleti részén keddre virradóra átvonult vihar. Leállt a forgalom egy nemzetközi vasútvonalon, volt olyan tartomány, ahol egy éjszaka alatt az átlag havi csapadékmennyiséggel megegyező eső hullott le.

Az utolsó szó jogán felmentését kérte Portik Tamás

portik576

Csütörtökön hoz döntést a Fővárosi Ítélőtábla

Ártatlanságára hivatkozva felmentését kérte az utolsó szó jogán Portik Tamás kedden a Prisztás-gyilkosság ügyében. A perben csütörtökön hirdet ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla.

Százmilliárdos bérrendezés az egészségügyben

egészségügy 20160425

A 2017-es büdzsében 325 milliárd forinttal több jut az egészségügyre

A jövő év végéig 100 milliárd forintos nagyságrendű bérrendezésre számíthatnak az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók - közölte a Fidesz-frakció az MTI-vel a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnökének keddi sajtótájékoztatójára reagálva.

Vita a pedagógusok béremeléséről

pedagogus

Nem kötelező teljesítmény nyomán differenciálni a jövő évi tíz százalékot

Egyenlő mértékben felosztva is odaadhatják az intézményvezetők kollégáiknak a jövő szeptemberi béremelést – hangsúlyozza a szaktárca. A pedagóguskar és a szakszervezet tiltakozik a törvénymódosítás ellen.

Elkezdődött az idei OPEN UP! programsorozat

openup576

Tárlatok, filmek és előadások várják az érdeklődőket

Múzeumpedagógiai foglalkozások, tárlatvezetések, filmvetítések és prezentációk is várják az érdeklődőket keddtől június 16-ig Budapesten az Open Up! 2016 című programsorozaton, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) év végi szakmai kiállításának kísérőrendezvényén. 

Véget ért az utóbbi húsz év legpusztítóbb El Ninója

szárazság_lead

A légköri jelenség csökkenő termést okozott Ázsiában

Véget ért az utóbbi két évtized legerősebb, Ázsiában terméskiesést és élelmiszerhiányt okozó El Nino légköri jelensége – jelentette be az ausztrál meteorológiai intézet.

Több mint kétszáz mű érkezett a Nemzeti Galéria irodalmi pályázatára

írás lead

A második fordulóban a közönség szavazhat

Több mint 200 írásmű érkezett a Magyar Nemzeti Galéria Képtári történetek címmel márciusban meghirdetett, középiskolásoknak szóló irodalmi pályázatára - közölte az intézmény az MTI-vel kedden.

Brexit: Már a konzervatív szavazók is maradnának

brexit lead

A kilépés támogatottságának összeomlásáról ír a The Daily Telegraph

A legújabb felmérés szerint már a kormányzó brit Konzervatív Párt szavazótáborának többsége is azt szeretné, hogy Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként az Európai Unió maradjon.

Taxi 200 új 350x260