cimlap0425 

Előzetesben a kaposvári gyilkos

KAPOSVÁRI GYILOK LEAD

A bűnismétlés veszélye is fennállhatna

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a húsz éves férfit, aki rablógyilkosságot követett el szerdán egy kaposvári trafikban.

Térképet mutatnak a gyerekeknek

csányi lead

Tíz éves a Csányi Alapítvány

A Csányi Alapítvány arra tanítja a gyerekeket: minden nap agy kis hősiesség szükséges ahhoz, hogy messziről indulva is mások előtt érhessenek célba - mondta az alapítvány létrehozásának 10. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Áder János köztársasági elnök.

Az uniós tagállamok szolidaritásvállalására van szükség

Angelino Alfano lead

Az olasz belügyminiszter egyenlő teherviselést sürget a menekültügy kezelésében

Lehetetlen, hogy a menekültügy kezelésében öt tagország, OLaszország, Magyarország, Ausztria, Svédország és Németország viseljen minden terhet - jelentette ki lapinterjúban Angelino Alfano olasz belügyminiszter.

A nap képe

i bikeAz I Bike Budapest biciklis felvonulás résztvevői az Erszébet hídon. MTI Fotó: Mohai Balázs

Jogerősen is börtönre ítélték Hunvaldot

hunvald

Hűtlen kezelés miatt két és fél évet kapott a korábbi polgármestert

Jogerősen két év, hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla tegnap Hunvald György volt VII. kerületi szocialista polgármestert, akit korábban hivatali visszaélés, most pedig hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt ítéltek el. Az erzsébetvárosi politikusnak nem kell bevonulnia a börtönbe, mivel büntetését előzetesben már letöltötte. Hunvald harmincnégymillió forint vagyoni hátrányt okozott a kerületnek.

Központi állami reklámoztatás

lead kiszelly

Kiszelly Zoltán: A kisebb intézmények számára is kinyílhat a horizont

A kormányzati kommunikáció mindig az érdeklődés közzéppontjában áll. A mintegy 1500 állami intézmény eddig külön-külön intézte kommunikációját, változás lesz, hogy a piacon az eddigi sok kicsi helyett egy nagy hirdető jelenik meg az állam részéről – mondta Kiszelly Zoltán politológus azzal kapcsolatban, hogy a Nemzeti Kommunikációs Hivatal a napokban huszonötmilliárd forintos közbeszerzési keretmegállapodást hirdet állami cégek reklám- és kommunikációs feladataira.

Vitára bocsátják az alapellátási törvényt

lead zombor

Májusban terjeszthetik a kormány elé a tervezetet

A háziorvosi tevékenység mentesítését a helyi iparűzési adó alól, a szakorvosi vizsgával rendelkező háziorvosok szakorvosként is történő finanszírozását, illetve az alapellátási szerződések egységesítését a háziorvosok és védőnők esetében is tartalmazza az új alapellátási törvény tervezete, amelyet napokon belül társadalmi egyeztetésre bocsátanak - mondta Zombor Gábor .

Külön forrásból valósul meg a 60 milliárdos kórház-konszolidáció

lead kórház-konszolidáció

Zombori Gábor leszögezte: Ez a forrás akkora lesz, amennyire szükség lesz

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint az idei év komoly pozitívuma, hogy most először nem az Egészségbiztosítási Alap maradványából valósul meg a kórházak adósságállományának konszolidációja, az erre fordítható 60 milliárd forint ugyanis "kívülről érkezett".

Rendet tesz a reklámköltések terén Nobilis Márton

Nobilis-Portfolio576x356

"A verseny szabad és nyílt"

Olcsóbbá tenné az állam a reklámköltéseket és a kommunikációs beszerzéseket a költségvetési források hatékonyabbá tétele érdekében Nobilis Márton, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnöke, aki folyamatos felügyelet alá helyezné "az eddig sokak által csak találgatott méretű költéseket". Nobilis Márton a Portfolionak adott interjúban kiemelte: nem az a cél, hogy bárki is elvegye az intézmények hirdetésre szánt pénzét, hanem a költséghatékonyság.

Szanyi szerint nem célravezető az MSZP politikája

MSZP DK Együtt PM logók

Hosszú távon változtatnia kell a szocialistáknak

Az MSZP-nek le kell ráznia magáról a balliberális kispártokat Szanyi Tibor szerint. Olyan nincs, hogy különállást hirdetnek meg, aztán meg közös jelöltet indítanak - szögezte le a szocialisták európa parlamenti (EP) képviselője.

Konzultáció a bevándorlásról

lead levél

Júliusig tizenkét kérdésre vár választ a kormány

Nyolc millió kérdőívet küld szét a kormány, egyebek mellett a megélhetési bevándorlásról, és július elsejéig várja a beérkező válaszokat.

Mintául szolgálhat a Bodrogzug

Fazekas Sándor 576

Fazekas Sándor: Természeti értékeink védelméért mindent meg kell tennünk

A Bodrogzugban a közelmúltban megvalósított - a vízellátást biztosító - projekt az elmúlt időszak egyik legjelentősebb beruházása Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint.

Lendületet kap az útépítési program

becsey lead

Becsey Zsolt: az autópálya-hálózat hossza 2018-ig eléri majd Belgium szintjét, kedvező kamatozású kölcsönt is kaphatunk

Nemcsak az Európai Unió, hanem a magyar költségvetés is „beszáll” az útfejlesztési programba, január elején döntött a kormány egy 750 milliárdos gyorsforgalmi útfejlesztés indításáról. Ezen túlmenően a 2014–2020 közötti ciklusban háromszázmilliárd forint európai uniós pénz jut útfelújításra és -építésre – ismertette lapunkkal Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára a miniszterelnök vidéki látogatásai során meghirdetett útfejlesztési programok anyagi hátterét.  

Budapestet a régió bringás fővárosának nevezte a holland nagykövet

CRITICAL MASS

A hétvégi I Bike Budapest biciklis felvonulásra több tízezer résztvevőt várnak, forgalomkorlátozásra kell számítani

A Holland Királyság magyarországi nagykövete, Gajus Scheltema nyitja meg az április 25-i I Bike Budapest biciklis felvonulást. A nagykövet kerékpárosoknak írt üdvözlőlevelében Budapestet „a régió bringás fővárosának” nevezte és üdvözölte, hogy Budapest vidám, élettel teli nagyvárossá válik. A felvonulásra már most többen jelentkeztek, mint valaha, a szervezők rekordnagyságú részvételre számítanak.

Több állami támogatást kapnak a megváltozott munkaképességűek

lead megv

A kormány ebben az évben több mint 2,6 milliárd forintos támogatást biztosított

A kormány ebben az évben több mint 2,6 milliárd forintos támogatást biztosított eszköz- és gépfejlesztésre a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásban tevékenykedő társaságok számára - közölte Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ököritófülpösön.

Húsz év alatt eltűnhet a devizaadósság

lead deviza

Barcza György: Negatív infláció esetén az alacsony kamatok is tisztes reálhozamot hozhatnak

Évi 2-3 százalékkal csökkenhet a devizaadósság aránya, így öt év alatt nagyjából 20 százalékra apad és mintegy húsz év alatt ki is vezethető a rendszerből, ha az esedékes lejáratokat Magyarország forintból tudja törleszteni - mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója pénteken az M1 aktuális csatornán.

Pásztor István újabb négy évig lesz a VMSZ elnöke

lead pásztor

A siker bizonyítéka a közösség elfogadása

Újabb négy évre választotta elnökévé a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) Pásztor Istvánt szombati tisztújító közgyűlésén.

Szijjártó Minszkbe látogat

szijjártó blr lead

Budapesten tárgyalt a belorusz külügyminiszter-helyettes

Felavatták Belarusz új nagykövetségét, az eseményen Szijjártó Péter, és a kétnapos budapesti látogatásra érkezett Alena Kupcsina is részt vett.

A brit konzervatívok adják majd az első fekete vagy ázsiai elnököt

cameron_milliband lead

Cameronék legfőbb riválisa a Munkáspárt

A Konzervatív Párt soraiból kerül majd ki Nagy-Britannia első fekete vagy első ázsiai elnöke - vélekedik a párt elnöke, David Cameron.

Közel háromszáz gyerekkatonát engedtek szabadon

gyerekkatona lead

Dél-Szudánban több mint egy éve dúl a polgárháború

A dél-szudáni polgárháborúban csatasorba állított gyerekek közül 283-an letették a fegyvert, katonai egyenruhájukat pedig civil öltözékre cserélték - jelentette az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

Illegális bevándorlókat ütött el egy vonat Macedóniában

esztergom vonat lead

Tizennégyen haltak meg a balesetben

Az előzetes információk szerint tizennégy ember vesztette életét az éjszaka a közép-macedóniai Veles közelében, amikor egy vonat elütötte illegális bevándorolók egy közel ötven fős csoportjának tagjait - jelentette a macedón közszolgálati televízió (MRT).

Udo Ulfkotte esete a megvásárolható igazsággal

ulfkotte lead

A német szerző Megvásárolt újságírók című művéről beszélt a Budapesti Könyvfesztiválon

A magyar kormányzat irányultságától függetlenül rossz színben tünteti fel az eseményeket a nemzetközi sajtó, ha vezető nyugati politikusok érdeke így kívánja meg - mondta Udo Ulfkotte a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

„Meg kell mutatni, mitől szabadultunk meg"

schmidt mária lead

Schmidt Mária a kommunizmusról

Meg kell mutatni a fiataloknak, hogy mitől szabadultunk meg a kommunizmus bukásával - jelentette ki aTerror Háza filmpályázatának díjátadó ünnepségén mondott beszédében Schmidt Mária történész.

Zenei nevelés magzati kortól

baba

A jobb agyfélteke felelős a muzikalitásért, ennek fejlesztését már embrionális korban elkezdheti az édesanya

„Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődjék a gyermek zenei nevelése, azt találtam felelni: kilenc hónappal a születése előtt. Első percben tréfára vették, de később igazat adtak. Az anya nemcsak testét adja gyermekének, lelkét is a magáéból építi fel... még tovább mennék: nem is a gyermek: az anya születése előtt kilenc hónappal kezdődik a gyermek zenei nevelése” - hangzott el Kodály Zoltántól 1948-ban, Párizsban, egy művészeti nevelésről szóló gyermeknapi konferencián. Kodály arra célzott: minden édesanyának hinnie kell abban, hogy a gyermeke egészséges fejlődése szempontjából már magzat és újszülött korban is fontos az énekelés, mondókázás. A zenepedagógus gondolatait azóta számos kutatás alátámasztotta. Összeállításunkban többek között a magzat zenei érzékenységével, az embrionális korban kezdődő zenei neveléssel foglalkozó kutatásokat mutatjuk be.

Bejött a papírforma

MKB Veszprém lead

Kézilabda. Veszprém-Szeged döntő lesz a Magyar Kupában

A Tisza-partiak a Vácot, a címvédő dunántúli alakulat a Mezőkövesdet búcsúztatta az elődöntőben, így ismét a megszokott Veszprém-Szeged összecsapás dönt a férfi kézilabda Magyar Kupa sorsáról.

Ismét ünnepeltek a Groupama Arénában

fradi-győr lead

Futball. A Fradi legyőzte a Diósgyőrt

A Ferencváros 3-0-ra győzte le a Diósgyőr együttesét hazai pályán a a labdarúgó OTP Bank Liga 25. fordulójában.

Egy ponttal is a mennybe juthatunk

rajna

Jégkorong. A válogatott kapusa, Rajna Miklós szerint a mai találkozó remek alkalom arra, hogy visszavágjunk a lengyeleknek

Az Ukrajna elleni győzelem után ma este elég egy pontot szereznie jégkorong-válogatottunknak a házigazda lengyelek ellen ahhoz, hogy 2009 után ismét a világelitben szerepelhessünk. Rajna Miklóssal, a válogatott kapusával beszélgettünk.

Egy perc alatt elkelt minden belépőjegy

mayweather

Ökölvívás. Mayweather duzzad az önbizalomtól

Az évszázad mérkőzéseként harangozták be a május 2-i Floyd Mayweather–Manny Pacquiao profi ökölvívó-összecsapást. Így aztán nem meglepő, hogy a Las Vegas-i gálára nem egész egy perc alatt elfogytak a méregdrága belépők.

Kiterjesztik a pedagógus-életpályát

lead bölcsi

Balog Zoltán elmondta: a bölcsődei nevelők és az örökbefogadási tanácsadók is támogatást kapnak

Kiterjeszti a kormány a pedagógus-életpályát a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőkre, valamint a területi gyermekvédelmi szakszolgálatokban dolgozó örökbefogadási tanácsadókra 2016. január 1-jétől - jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteken egy budapesti szakmai konferencián.

Hét évtized erdélyi művészete az MNG-ben

Magyar-Nemzeti-Galéria

A tárlat augusztus 23-ig látható

Sors és jelkép - Erdélyi magyar képzőművészet 1920-1990 címmel, eddig nem látott gazdagságban, 150 alkotó 430 festményén, szobrán, grafikáján, fotóján keresztül mutatja be hét évtized erdélyi művészetét a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) pénteken megnyílt kiállítása.

Magyarokat fenyegettek Kárpátalján

kárpátalja lead

Jobbik: Sosem szegtek törvényt a célkeresztbe került nemzeti szervezetek

Likvidálással fenyegette meg a Jobbik és a HVIM támogatóit Kárpátalján egy ukrán szélsőséges fegyveres csoport. A Jobbik a nemzetbiztonsági és a külügyi bizottság összehívását kérte.

Fidesz: A Jobbik és az MSZP támadja a rezsicsökkentést

lead rezsi

A szocialisták meg sem jelentek az egyeztetésen

A Jobbik és az MSZP immár együttes erővel támadják a rezsicsökkentést a Fidesz szerint. A kormánypárt közleményben kijelentette: a két ellenzéki párt csak a saját politikai érdekeit tartja szem előtt.

Orbán Viktor: Meg kell védeni a határainkat

lead orbán

Európának jó család-és foglalkoztatáspolitika kell

Európa határait meg kell védeni, ennek érdekében az Európai Uniónak komoly rendészeti, katonai lépéseket is tennie kell - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Történelmi feladat volt az alaptörvény megalkotása

lead orbán alaptörvény

Orbán szerint van mit megvédenünk, lesz mit megvédenünk az előttünk álló európai vitákban

Magyarország alaptörvényének megalkotása történelmi feladat, szükségszerűség volt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Parlamentben, a Párbeszéd és identitás című, az alaptörvény elfogadásának negyedik évfordulója alkalmából tartott konferencián.

Taxi 2000