Soha nem látott erdélyi magyar mesterművek a budai Várban

nemzeti-galéria

Sors és jelkép – viszonyítási pontok a nemzeti galéria új kiállításán

Sors és jelkép. Erdélyi magyar képzőművészet 1920–1990 címmel látható kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. Az óriási anyagból – több mint négyszáz műtárgyat állítottak ki – rendezett tárlat kurátora Szücs György, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese. A kiállításon az olyan ismert alkotók, mint Ziffer Sándor vagy Mattis-Teutsch János mellett az anyaországban ismeretlen életművek is fókuszba kerülnek.

Újoncok Palicson

migráns fiú egyedül nagy
Palicsi barátom kertjéből kiváló rálátás nyílik a népvándorlásra, élő egyenesben követheti az elhaladó embertömegeket, ugyanis utcájában vezet az út a zöldhatárra, Magyarország felé.

cimlap0803 

Intenzív esőzésekre számíthatunk

lead zivatar

Keddre a hőség miatt adtak ki figyelmeztetést

Országszerte heves zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

A nap képe

motor

Az ausztrál motoros kaszkadőr, Robbie Madison – aki Daniel Craiget is helyettesítette a Skyfallban – újabb látványos trükkel állt elő. Egy DC rövidfilm kedvéért átalakított motorral lovagolta meg Tahiti hatalmas hullámjait. Fotó: DC Pipe Dream

Okostelefonon is diktálhatnak a Fővárosi Vízművek ügyfelei

okostelefonok576x356

Tovább bővült a társaság ügyfélszolgálati palettája

A Fővárosi Vízművek a közműszolgáltatók közül elsőként csatlakozott az okostelefonokra letölthető Otthon+ alkalmazáshoz, így a társaság ügyfelei már az egyre népszerűbb telekommunikációs eszközökön is bediktálhatják mérőállásukat.

Fidesz: Kampánycélokra használja fel a gyerekeket és a szülőket az MSZP

iskola

A kormánypárt felszólította a szocialistákat, hogy „ne terjesszenek hazugságokat”

A nagyobbik kormánypárt közleményben szólította fel az MSZP-t, hogy ne terjesszen hazugságokat az iskolakezdésről.

Elindult a Petőfi Sándor-program

pótápi576

A Kárpát-medencei szórványmagyarság segítése a cél

Mindent meg kell tenni a szórványban a magyarság fogyásának megállításáért és adott esetben ennek a folyamatnak a visszájára fordításáért - hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Kárpát-medencei szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor-program oktatási hetének indulásakor, hétfőn a fővárosi Magyarság Házában.

A migránsok a törvényeiket is magukkal hozzák

08o

Nagy-Britanniában több politikus is bírálta a magyar bevándorlókat, de kiderült, hogy ők aktív befizetői az ottani rendszernek

Ami a migrációt és a bevándorlást illeti, a magyarok álláspontja világos és megkérdőjelezhetetlen. Ezt mutatja a nemzeti konzultáció eredménye is. Mindazonáltal érdemes minél többet tudni arról, miképpen függ össze a migráció és a demográfia, milyen törvényszerűségek, illetve milyen tapasztalatok jellemzik ezt az egyébként sokrétű problémarendszert.

Növekvő export, alig csökkenő import

Import-export

A mostani adatok alig különböznek az első becsléstől

A kivitel euróban számolt értéke 2,3 százalékkal nőtt, a behozatalé 0,9 százalékkal csökkent májusban az egy évvel korábbihoz képest, a kereskedelmi többlet 507 millió euró volt és 225 millióval haladta meg a tavaly májusit - jelentette második becslése alapján hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A bősiek elutasították a migrációs tábor újranyitását

migránsok 20150709

A szavazás nem számít ügydöntőnek

A felvidéki település lakói népszavazáson dönthettek a helyi migrációs tábor újranyitásáról. Közben Csehországban előzetes letartóztatásba helyezték azt a magyar kamionsofőrt és kísérőjét, akik pénteken illegális bevándolrókat szállítottak Németországba.

Csökkent júliusban a BMI értéke

beszerzési-menedzser-index

A vizsgált részindexek többsége csökkent júniushoz képest

A beszerzésimenedzser-index szezonálisan kiigazított júliusi értéke 50,0 százalék volt, 4,9 százalékponttal alacsonyabb a júniusinál - jelentette hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Amerikai légierő védené a szír felkelőket

lead syria bomb

A közös ellenség az Iszlám Állam

Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy engedélyezi a légicsapásokat az általa kiképzett szír felkelők megvédelmezésére, legyen szó bármely támadóról, akár a szír kormányerőkről is - közölték amerikai tisztségviselők vasárnap.

Tokió magyarázatot vár Washingtontól a lehallgatási ügyben

lehallgatás576x356

A WikiLeaks szerint az NSA a japán kormány és a japán gazdaság ellen is kémkedett

Tokió bejelentette hétfőn, hogy magyarázatot kér Washingtontól a japán kormány és japán cégek ellen irányuló állítólagos kémkedés ügyében.

Kerti parti résztvevőire lőttek rá Brooklynban

brooklyn kerti parti lead

Tizenhárman megsérültek

Egy vagy több fegyveres vasárnapra virradóra Brooklynban tüzet nyitott egy kerti parti részvevőire.

Monszun és áradások Délkelet-Ázsiában +VIDEÓ

áradás576

Mianmarban közel ötvenen biztosan meghaltak

Legalább 46 halálos áldozata van a Mianmarban több napja pusztító árvizeknek. Több mint kétszázezer embert sújt a katasztrófa, az ország egyes övezeteit az ár elzárta a külvilágtól – közölték hétfőn a hatóságok.

Pákh Imre kétmillió dollárért is eladná a Golgotát

Munkácsy golgota lead

A tulajdonos "valódi értékbecslőket" akar

Kétmillió dollárért (566 millió forint) is eladná a magyar államnak a Golgota című Munkácsy Mihály-festményt Pákh Imre, de csak abban az esetben, ha "valóban független értékbecslők" állapítják meg ennyiben a kép értékét - írja hétfői számában a Blikk.

Hosszú Katinka visszalép 100 méter háton

hosszú

A legjobb idővel volt elődöntős

Hosszú Katinka, bár országos csúccsal jutott 100 méter háton az elődöntőbe a kazanyi vizes világbajnokság hétfői napján, visszalép az elődöntőtől, mert nem akarja a 200 méter vegyes döntőjét kockáztatni.

Világméretű doppingcsalás

dopping

Általában vérátömlesztéssel és EPO-val próbálkoznak

Minden eddiginél nagyobb doppingolást leplezett le az atlétikai versenyeken a német közszolgálati csatorna, az ARD és a brit Sunday Times.  

Jobbikos a dollárhamisítók között

dolar

Beismerő vallomása után a pártja tegnap közölte, Sz. István már nem a tagja

A Jobbik nyékládházi elnökét társaival együtt azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy százmillió forintnál is nagyobb értékben hamisított amerikai dollárt Magyarországon, a húszas címletű bankókat pedig ismeretlen megbízójával Ukrajnában akarta piac­ra dobni.

Varufakisz aggódik a spanyolokért

Jánisz Varufakisz 576 görög pénzügyminiszter

„A harmadik segélycsomag bukásra van ítélve”

A görög helyzethez hasonló alakulhat ki Spanyolországban is, ha megszorításoknak vetik alá magukat - jelentette ki Jánisz Varufakisz.

Büntetik a határzár építését akadályozókat

HATÁRZÁR LEAD

A Fidesz szerint a Jobbik hiteltelen, ha bevándorlásról van szó

Kormányrendeletben határozták meg: akár háromszázezer forintra is büntethető az, aki akadályozza a technikai határzár építési munkálatait – adta hírül a Magyar Közlöny. A DK a fővárosi intézkedési terv elkészítését sürgeti, a Jobbik a zalai befogadóállomás ellen tiltakozik.

Nagyvad-vadászati tilalmat hirdettek Zimbabwében

cecil1

Újabb illegálisan elejtett oroszlánokról érkeztek hírek

Tilos nagyvadakra vadászni annak a nemzeti parknak a közelében, ahol Cecilt, Zimbabwe ikonikus oroszlánját elejtette egy amerikai fogorvos - jelentették a hatóságok. Sajtóértesülések szerint két másik hasonló orvvadászati ügyet is vizsgálnak az országban, azt azonban szakértők cáfolták, hogy Cecile testvérét is megölték volna.

Kerry: Az USA és Egyiptom a kapcsolat helyreállításán dolgozik

kerry sukri lead

Akadnak még nézeteltérések

Az afrikai országban uralkodó emberi jogi helyzet miatt ugyan vannak nézeteltérések a két ország között, ugyanakkor az Egyesült államok és Egyitpom jó úton halad, hogy helyreállítsák a biztonsági kapcsolataikat - közölte vasárnap John Kerry amerikai külügyminiszter azon a kairói sajtótájékoztatón, amelyet egyiptomi kollégájával közösen tartottSzámeh Sukri szerint csak rálátások közti különbségekről van szó, ami teljesen természetes.

Az USA kiképezte fegyvereseket fogott el az al-Kaida

al-kaida szíria lead

Videót tett közzé a terrorszervezet a lázadokról

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ágának tartott an-Nuszra Front feltett vasárnap az internetre egy videofelvételt, amely szerint elfogott több, az Egyesült Államok által kiképzett lázadót.

Merkel negyedszer is ringbe száll a kancellári posztért

angela-merkel-jóságos576x356

Népszerűek a konzervatívok

A jelenlegi kancellár vezette CDU/CSU pártszövetség nagyon népszerű Németországban, így akár abszolút többséget is szerezhet a törvényhozásban -  mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés.

Nem jutott a nyolc közé a női póló-válogatott

női vízilabda lead

Az amerikaiaktól kapott ki a magyar csapat

A női magyar vízilabda válogatott 12-7-re kikapott az Egyesült Államok olimpiai bajnoki címvédő csapatától, s így nem jutott a legjobb nyolc közé a kazanyi vízes világbajnokságon. Pólósaink a kilencedik helyért még versenyben vannak.