cimlap0829

A fény mindig vár bennünket a két végükön

Gotthárd-alagút 20160829

A romantikus és feltűnésmentes váralagutaktól a Bíber-altárón és a Severn-öböl alatti pályán át a Gotthárd-bázisalagútig

A sokszor rejtélyes alagutakról lesz szó. Első lépésben közelítsünk a nyelvészet irányából. Az alagút többféle létesítmény neve lehet: földfelszín alá fúrt út, hegybe vájt átjáró, föld alatti vízelvezető, és ha a történelmet is belekeverjük, várak alatti út. Ha tovább bontjuk a szót, eljutunk az összetétel előtagjához, az alaghoz.

Sokat ártott a diónak a késő tavaszi fagy

dió 20160829

Jó termés esetén hektáronként két tonnát is be lehet takarítani a csonthéjas csemegéből, a közepes termés másfél tonnát jelent

Hamarosan megkezdődik a diószedés. A csonthéjas gyümölcsöt csaknem hatezer hektáron termesztik itthon. A magyar héjasdió-export Németországba irányul, dióbelet Franciaországba és az Egyesült Királyságba is szállítunk.

Írók a Józsefvárosban

Gutenberg-ház 20160829

Mikszáth, Babits, Karinthy, Szabó Lőrinc, Jókai és Szendrey Júlia nyomában

Miként motiválta Laborfalvi Róza a férjét, Jókai Mórt az írásra? Mit mondott Szendrey Júlia a halálos ágyán? A Budapest Beyond Sightseeing kulturális sétáján megnéztük, hogy hol szórakozott a legtöbbet Karinthy és Kosztolányi, hol csábította el Babits Mihály Tanner Ilonát, és hová költözött Mikszáth Kálmán, miután másodszor is összeházasodott a feleségével.

Letették az esküt a magyar paralimpiai küldöttség tagjai

paralimpikonok lead

Szeptember 7-én kezdődik a paralimpia Rióban

Letették az esküt a szeptember 7. és 18. között Rio de Janeiróban tartandó paralimpián versenyző magyar csapat tagjai a Nemzeti Színházban tartott vasárnapi ünnepségen.  

Gabriel: Megrekedtek a szabadkereskedelmi tárgyalások

Sigmar-Gabriel

„Mi európaiak nem akarjuk magunkat alávetni az amerikai követeléseknek”

Gyakorlatilag megrekedtek a TTIP szabadkereskedelmi tárgyalások az Egyesült Államok és az Európai Unió között - jelentette ki Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter vasárnap a ZDF tévécsatornának adott interjúban.

A nap képe

mocsári merülés

Résztvevő a Wales-ben tartott mocsári merülés versenyen. A World Bog Snorkelling Championship-et az idén harmincegyedik alkalommal rendezték meg. Fotó: Reuters

Buda elestének 475. évfordulójára emlékeznek

buda ostroma lead

A történész szakma szerint az 1541. évi esemény sorsoforduló volt a nemzet életében

Buda török elfoglalása valódi jelentőségénél sokkal kevésbé él a nemzet emlékezetében, pedig Trianonhoz hasonló igazi sorsforduló volt. Erre hívja fel a figyelmet az a konferencia, amelyet Buda 1541. augusztus 29-i elestének 475. évfordulóján, hétfőn rendeznek Budapesten - közölték a szervezők.

Márton Áronra emlékeztek

potápi márton áron lead

Százhúsz éve született „az Úr legteljesebb, legkifogástalanabb szolgája”

Ünnepi szentmisén emlékeztek Márton Áron erdélyi római katolikus püspökre szülőfalujában, Csíkszentdomokoson a püspök születésének 120. évfordulóján.

Rétvári Bence: Csökken a tankönyvek ára, több pénz jut a gyermekétkeztetésre

Rétvári 20160808

Jövőre átlagosan 35-40 ezer forinttal több marad a családok zsebében

A diákok kétharmada - minden alsó tagozatos gyermek és a szociálisan rászoruló felsősök, vagyis összesen 735 ezren - ingyenesen kapja a tankönyvcsomagot a jövő héten kezdődő tanévben - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Magyar Guinness-rekord a láthatáron

szigetvár lead

Valószínűleg sikeres volt a szigetvári zeneiskola kísérlete

Minden valószínűség szerint sikeres volt a szigetvári zeneiskola Guinness-rekordkísérlete. Az intézmény ötven jelenlegi és egykori növendéke, illetve oktatója pénteken 18 óra 20 perctől 1566 percen keresztül a Zrínyi-hagyományhoz kötődő darabokat játszott és hajózott a Balatonon a Zrínyi-emlékév keretében.

Budapesten találkoznak a V4 külügyminiszterei

v4 kül lead

Szó lesz az illegális bevándorlás és a törökországi fejlemények összefüggéseiről

A magyar fővárosban találkoznak hétfőn a visegrádi országok (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország - V4) külügyminiszterei, akik a pénteki varsói V4-csúcs után egyeztetnek - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).

Referendum: Hétfőtől postázzák a levélben szavazók számára a csomagot

kvótareferendum_tudta_plakát_mti_lead

Aki már regisztrált, nincs szüksége újabb regisztrációra

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőtől kezdi meg a mintegy 264 ezer levélcsomag kiküldését a levélben szavazóknak - közölte a szervezet.

Simicskó István: Garantálnunk kell a magyar emberek biztonságát

Simicsko

„A hitre építve tudunk igazsággal, de határozottan fellépni a veszélyekkel szemben”

A magyar emberek jövőjét és biztonságát ma is garantálnunk kell az új köntösben jelentkező veszélyekkel szemben - jelentette ki Simicskó István a mohácsi csata 490. évfordulója alkalmából, a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen szombaton rendezett megemlékezésen.

Ismét van orosz-török charterjárat

orosz török lead

Medvegyev oldotta fel a tilalmat

Kilenc havi szünet után ismét közlekedhetnek légi charterjáratok Oroszország és Törökország között.

A magyar informatikai vezetők kevéssé bíznak saját rendszerükben

számítógépek576x356

A hazai vállalatok 80 százalékánál csak jelszó védi a gépeket

A magyar informatikai vezetők bíznak a legkevésbé a rendszereikben, mindössze három százalékuk tartja kiemelkedően biztonságosnak hálózatát az Intel megbízásából végzett régiós felmérés szerint, amelyből az is kiderül, hogy a cseheknek viszont a 14 százaléka mondta azt, hogy extra erős a hálózatuk.

Tárgyalnak a Boko Harammal az elrabolt nigériai diáklányokról

chibok boko reuters lead

Nagyjából negyven lányt „férjhez adtak”, többen meghaltak - állítja a terrorszervezet

A nigériai kormány külföldi közvetítők segítségével akar tárgyalni a Boko Haram terrorszervezettel a több mint két évvel ezelőtt elrabolt mintegy 200 chiboki diáklány szabadon engedéséről.

Rakétatámadás ért egy török repteret

török reptér lead

Az első jelentések nem számoltak be halálos áldozatról

Rakétatámadás érte szombatra virradóra a Törökország délkeleti részén lévő Diyarbakir város polgári repülőterét, a Dogan török hírügynökség szerint vélhetően a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei hajtották végre az akciót, amelynek az első jelentések szerint nincs halálos áldozata.

Kern a védelmébe vette Merkelt

kern_christian576

A kancellár szerint Németország már régóta megteszi menekültek számának csökkentéséhez szükséges lépéseket

Nem ért egyet az Angela Merkel német kancellárt ért bírálatokkal Christian Kern osztrák kancellár, aki egy vasárnapi lapinterjúban az osztrák védelmi miniszter szavaira reagált.

A német hatóságok 300 ezer menedékkérő érkezését jósolják idénre

migráns hajó_tenger_Reuters_lead

A Frontex stressztesztnek vetné alá az uniós határokat

A német hatóságok az év végéig 250-300 ezer menedékkérő érkezésére számítanak - idézte a német sajtó vasárnap Frank-Jürgen Weisét, a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vezetőjét. Az európai uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) igazgatója a bankok mintájára stressztesztnek készül alávetni az Európai Unió határait.

Trump az afroamerikaiak szavazataiban bízik

Trump

Az elnökjelölt a demokratákat hibáztatja a lövöldözésekért

Donald Trump republikánus elnökjelölt szombaton felszólította az afroamerikai közösségeket, hogy szavazzanak rá, ezt elsősorban az amerikai nagyvárosokban elszaporodott lövöldözésekkel indokolta, a demokratákat téve felelőssé az elharapózott bűnözésért.

Papot támadott meg egy merénylő Indonéziában

isis lead

Délkelet-Ázsiában is kézzel fogható az ISIS terjeszkedése

Misét tartó papra támadt egy öngyilkos merénylő egy katolikus templomban az indonéziai Észak-Szumátra tartomány székhelyén, Medanban. A támadót sikerült megállítani - jelentette vasárnap a helyi iNews TV.

Kiss Norbert harmadikként zárta az utolsó futamot

hung lead

Az első két helyen végző pilótát megbüntették

A címvédő Kiss Norbert, a Tankpool24-Mercedes magyar versenyzője harmadik lett a kamion Európa-bajnokság magyarországi állomásának negyedik futamán vasárnap a Hungaroringen, miután a verseny után az első két helyen célba ért pilótát megbüntették.

Rosberg nyerte a Belga Nagydíjat

f1 lead

Hamilton a harmadik helyen zárt

Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája nyerte a vasárnapi Forma-1-es Belga Nagydíjat Spa-Francorchamps-ban, ezzel kilenc pontra csökkentette a hátrányát a világbajnoki pontversenyben címvédő csapattársával, az ezúttal harmadik brit Lewis Hamiltonnal szemben.

Felszámolócégek Mekkája Zuglóban

Zugló 20160827

A lakók a boldogság földjére léptek, míg a telekingatlan-tulajdonosok a válság poklait járták végig a Happy Land projektbe

Felszámolások, vagyoni részesedés lefoglalása, eltiltás hatálya alatt álló vezető tisztségviselők, végrehajtási kérelmek színesítik és árnyalják a képet azoknál a telekingatlan-tulajdonos projektcégeknél, amelyek a Hermina Happy Land lakópark ügyében léptek színre.

Tervezik a vakáció ideje alatti oktatást

iskola 20160827

Átfogó, pedagógiai alapokon nyugvó táborozási program kialakítása a cél

Tantárgy-kiegészítő programról van szó, a gyerekek osztályonként táboroznak, tartalma pedig a tananyaghoz kapcsolódik – írta a tervezett tematikus táborokról Rétvári Bence államtitkár.

Fazekas Sándor: Példa nélküliek a vadgazdálkodásban kezdődött változások

Fazekas Sándor 20160625

Számos programmal várják az érdeklődőket az Országos Vadásznapon

Meghatározónak, az elmúlt évtizedek viszonylatában példa nélkülinek nevezte a vadászatban, a vadgazdálkodásban tavaly kezdődött változásokat a földművelésügyi miniszter a Somogy megyei Kaszón szombaton.

Földrengés: Nemzeti gyásznapot tartanak Olaszországban

olasz elnök lead

Az olasz főügyészség bűnvádi eljárást indított

Nemzeti gyásznapot tartanak szombaton Olaszországban a négy nappal ezelőtti földrengés áldozatainak emlékére, miközben tovább reng a föld a katasztrófa térségében, és még mindig érkeznek hírek újabb és újabb áldozatokról. Közben bűnügyi eljárást indított a főügyészség a földrengés következményeinek ügyében.

Képregény a középkorból

Szent László 20160827

Rejtőzködő Magyarország 762.

Poprád városhoz 1960-ban csatolták Szepes-Őrmihályfalvát, más néven Strázsát. Magyarázatra szorulnak a „beszélő” helynevek: Szepes – más szóval Szepesség, németül Zips, szláv nyelven Spís – a 13. századtól autonóm terület a Tátrától keletre, a 19. század derekán olvadt be a vármegyébe. A strázsa ősi eredetű őrhelyre, katonai településre vall. Hivatalosan Stráze pod Tatrami – azaz Tátra alatti – a község, a magyarított Őrmihályfalva a középkori Szent Mihály egyház titulusát őrzi.

Rédli András Tókióban is meghatározó szerepet vállalna

vívás_rédli_reuters_lead

A vívó kipróbálna egy fiatalabb csapatot is

Rédli András, a riói olimpián bronzérmes férfi párbajtőrcsapat befejező embere úgy érzi, négy év múlva még meghatározóbb szerepe lehet az együttesben.

Gyermekekkel végeztetett ki foglyokat az ISIS

isis child lead

Egyelőre nem erősítették meg a videó hitelességét

Az Iszlám Állam (ISIS) dzsihadista szervezet olyan videót tett közzé szombaton, amelyen öt gyerek - köztük állítólag egy brit kisfiú - foglyokat végez ki Szíriában.

Fiatal férfit gázoltak halálra az Andrássy úton

andrássy lead

A zebrán kelt át a gyalogos

Két gyalogost ütött el egy személyautó szombatra virradó éjszaka Budapesten, az Oktogon közelében. Egyikük, egy tizenkilenc éves férfi a helyszínen meghalt - közölte honlapján a rendőrség.

May nem bocsátja szavazásra a Brexit elindítását - értesült a brit sajtó

Brexit 20160622

Források szerint a miniszterelnök nem akar esélyt adni a kilépés ellenzőinek

Theresa May brit kormányfő végleges döntése, hogy nem bocsátja szavazásra a parlament alsóházában az Egyesült Királyság kilépésének elindítását az Európai Unióból - írta szombaton a The Daily Telegraph kormányzati forrásokra hivatkozva.

Raktárcsarnokot avatott a Kirchhoff Esztergomban

kirchhoff576

Az átadással 50 új munkahely jött létre

Az esztergomi ipari parkban 6100 négyzetméteres raktárcsarnokot avatott a karosszériaelemeket gyártó Kirchhoff Hungária Kft. pénteken.

Frissítettünk