cimlap0325

Kezdődik a nemzeti konzultáció

Dömötör Csaba 20170220

A kormány a magyar emberek támogatását kéri

 Indul a nemzeti konzultáció, a kormány ahhoz kéri a magyar emberek támogatását, hogy "meg tudjuk védeni határainkat és meggátoljuk a betelepítést" - jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve, a kérdőívek a jövő hét második felétől érkeznek a postaládákba.

A Fidesz-frakció a strasbourgi bíróság döntésének megfellebbezését kezdeményezte

kosa

Kósa Lajos szerint a bíróság túlterjeszkedett minden határon

A Fidesz-frakció arra kérte a kormányt, hogy nyújtson be fellebbezést az Emberi Jogok Európai Bíróságának múlt heti ítélete ellen, amellyel elmarasztalta Magyarországot két bangladesi menekültkérelmének elutasítása miatt, és ragadjon meg minden jogi eszközt a döntés érvénytelenítéséért - mondta Kósa Lajos frakcióvezető a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Kövér László: II. Rákóczi Ferenc valóssággá tette a magyar szabadságot

köv-rák576x356

Az utolsó erdélyi fejedelemre szülőfalujában emlékeztek

Az utolsó erdélyi fejedelemre, II. Rákóczi Ferencre emlékeztek szülőfalujában Borsiban vasárnap, az 1703-as szabadságharc legendás vezetője 341 évvel ezelőtt 1676. március 27-ban született.

Az Európai Néppárt a menedékkérelmek EU-n kívüli benyújtását szorgalmazza

Leszbosz-hotspot576x356

A válság megoldása érdekében az EU-nak segítenie kell a közel-keleti és észak-afrikai származási, illetve tranzitországokat

Az Európai Néppárt (EPP) a migrációs válság rendezéséről készül határozatot elfogadni közelgő kongresszusán, melyben azt szorgalmazza, hogy valamennyi menedékkérő az Európai Unión kívül - származási országában, vagy az unió határai kívül felállítandó menekültközpontokban - várja meg kérelme elbírálását.

Trump a globális felmelegedés csökkentését célzó eddigi intézkedések eltörlésére készül

klima

az elnök várhatóan kedden írja alá új rendeletét

Az amerikai környezetvédelmi hivatal vezetője szerint Donald Trump új elnöki rendelet kiadására készül, amelyben eltörli Obama elnöknek a globális felmelegedés csökkentését célzó eddigi intézkedéseit. 

A jobbközép GERB párt vezet a bulgáriai előrehozott választásokon

bolgárvoks576x356

A választást Bojko Boriszov jobboldali miniszterelnök kényszerítette ki lemondásával

A mostanáig kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt vezet a szavazatok 32,2- 32,8 százalékával a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredményei szerint.

A harcok miatt üzemképtelen Szíria legnagyobb gátja

tabka

Légicsapások érték a felkelők ellenőrizte területeket, sok a halott és a sebesült

Üzemképtelen volt vasárnap a jelenleg az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet kezén lévő legnagyobb szíriai gát, ami súlyos vízszintemelkedéssel fenyeget - közölte egy műszaki szakértő az AFP francia hírügynökséggel. Az iszlamisták a gát esetleges lerombolása miatt elrendelték a polgári személyek evakuálását Rakkából.

Az egységet hangsúlyozza a római deklaráció

Gálik Zoltán576x356

Gálik Zoltán szerint a 27 állam előre szeretne menni

A szombati római európai uniós csúcson minden részt vevő tagállam által aláírt nyilatkozat azokat a területeket állítja fókuszba, amelyekben az unió egységes, és ez mindenképpen kedvező - mondta Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének vezetője az M1 aktuális csatornám vasárnap. 

Bitorolják az Ikarus névhasználatot

Szeles-Gabor

Hamarosan, áprilisban bíróság tárgyalja azt az ügyet, amelyről az Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó kft. nem hajlandó tudomást venni

Az Ikarus márkanévvel jut indokolatlan piaci előnyökhöz a már osztrák többségi tulajdonban levő Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft. Az Ikarus névhasználat ugyanakkor tavaly február óta már kizárólag a Széles Gábor tulajdonában levő Ikarus vállalatcsoportot illeti, illetve az Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft. sem használhatja. Ez zavart okoz a külföldi piacokon is.

A nap képe

győri

A kivilágított Győri Püspökvár (b) és a Nagyboldogasszony-székesegyház (j) tornya, elöl a várfalsétány a Föld órája elnevezésű akció előtt március 25-én este. A Természetvédelmi Világalap (WWF) nemzetközi energiatakarékossági akciójának célja, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás hatásaira, a globális felmelegedés elleni összefogásra és a Föld védelmére - MTI Fotó: Krizsán Csaba

Balog Zoltán: Demográfiai szempontból fontosak a családtudományok

Balog Zoltán 20170116

A kormány igent mond a változó társadalmi szerepekre

A családtudományoknál a demográfiai kérdést tartja fontosnak a kormány,  például annak kutatását, mi befolyásolja a gyermekvállalási kedvet - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Fidesz: Tízmilliárdokat kereshetnek a Soros-féle migránsszervezetek

hidveghibalazs

Magyarország azonban nem partner az illegális migrációban

A Fidesz szerint az Emberi Jogok Európai Bírósága Magyarországot elítélő, a "józan ésszel és a jogérzékkel is szembe menő" döntése leleplezi, hogy a "Soros-féle migránsszervezetek tízmilliárdokat kereshetnek a migránsbizniszen".

Áder János: Nem az Egyesült Államok mintájára átalakuló Európában gondolkodunk

Áderavat576x356

A magyar és a lengyel államfő felavatta Sziklay Jenő emléktábláját

Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel államfő felavatta Sziklay Jenőnek, az ejtőernyőzés magyar úttörőjének emléktábláját Piotrków Trybunalskiban szombaton, a lengyel-magyar barátságnapi ünnepségek második napján.

A megkérdezettek többsége éjszakára megállítaná az iskolabuszokat

Palkovics-HR576x356

Az Emmi kérdőívét mintegy harmincezren töltötték ki

Mintegy 30 ezren töltötték ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a veronai buszbalesettel kapcsolatos internetes kérdőívét, a válaszadók 65 százaléka úgy gondolta, hogy a több országot érintő iskolai kiránduláson részt vevő autóbuszoknak éjjel 11 óra és hajnali 4 óra között pihenőt kell tartaniuk - mondta Palkovics László oktatásért felelős államtitkár szombaton Budapesten. 

FÖRI: Nem lehet csak a térfigyelő kamera felvétele alapján büntetni

térfigyelő kamera576x356

A főpolgármester valószínűleg javasolni fogja az egyértelműsítést

A Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának (FÖRI) jogértelmezése szerint nem lehet csak a közterület-felügyeleti (térfigyelő) kamerák alapján leleplezett közlekedési szabályszegésért büntetni.

Nemzeti emlékhellyé avatták az esztergomi Várhegyet és Vízivárost

esztergom

Erdő Péter bíboros: Isten gondviselésében mi is többre vagyunk hivatottak

Nemzeti emlékhellyé avatták az esztergomi Várhegyet és Vízivárost: az ezt jelképező sztélét, amelyet a Vármúzeum és a bazilika között állítottak fel, szombaton leplezték le ünnepélyes keretek között. 

A határvédelem felkészült a megerősített jogi határzár életbe lépésére

határkerítés 20161004

Folyamatban van a röszkei és a tompai tranzitzóna bővítése

A Belügyminisztérium szerint a határvédelmi szervek felkészültek a megerősített jogi határzár március 28-ai életbe lépésére, a végrehajtáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítottak.

Szijjártó Péter: Egyre többen vannak velünk

Szijjarto

"A brüsszeli küzdelem folytatódik"

Egyre népszerűbb a magyar álláspont az illegális bevándorlással kapcsolatban, de a brüsszeli küzdelem folytatódik - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Fegyelmezett a választás előtti költségvetés

büdzsé576x356

A büdzsé számai stabilak

A Corvinus Egyetem nemzetközi igazgatója szerint a rendszerváltás óta ritkán fordult elő, hogy olyan fegyelmezett legyen a költségvetés, mint az idei.

Kaposvári püspökké nevezte ki Ferenc pápa Varga Lászlót

kaposvári székesegyház576x356

A korábbi megyéspüspök utódja beiktatásáig apostoli kormányzóként vezeti az egyházmegyét

Kaposvári megyés püspökké nevezte ki szombaton Ferenc pápa Varga Lászlót, a Kaposvári Egyházmegye általános helynökét - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága.

Őrizetbe vették Alekszej Navalnijt

AlekszejNavalnij576

Koorupcióellenes tüntetést szervezett az ellenzéki politikus

Több mint félezer más tüntetővel együtt őrizetbe vették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust az általa szervezett, a hatóságok szerint törvényellenesen  megtartott moszkvai vasárnapi korrupcióellenes megmozduláson.

Róma: Ismét az Európai Unió jövője van a középpontban

Rómaicsúcs-OV576x356

Az EU vezetői közös nyilatkozatot írtak alá - Orbán Viktor: Minden népnek gondoskodnia kell saját biztonságáról és jólétéről

Az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfői, valamint az uniós központi intézmények vezetői szombaton délelőtt Rómában aláírták azt a közös nyilatkozatot, amelyben kiállnak az unión belüli együttműködés folytatása, az EU előtt álló példátlan kihívások jövőbeni közös kezelése mellett.

 

A mianmari kormány elutasítja az ENSZ rohingják ügyében tervezett vizsgálatát

lead rohingják

A délkelet-ázsiai ország vezetői szerint ez a lépés csak tovább szítaná a konfliktust

A mianmari kormány elutasította szombaton az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának előző napi döntését, amelynek értelmében a világszervezet nemzetközi tényfeltáró missziót készül küldeni Mianmarba az ott élő rohingja muszlim kisebbség ellen a biztonsági erők által elkövetett gyilkosságok, nemi erőszakok és kínzások kivizsgálására. 

Több mint 700 tüntetőt vettek őrizetbe Fehéroroszországban

minszk-rendőrsorfal576x356

Az EU elítélte a fehérorosz hatóságok fellépését+VIDEÓ

Fehérorosz sajtójelentések szerint több mint 700 tüntetőt vettek őrizetbe a hatóságok a szombaton Minszkben és más városokban tartott kormányellenes megmozdulásokon. 

Törökország népszavazást tarthat az EU-csatlakozási kérelméről is

Erdogan

A hírt Erdogan jelentette be

Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette szombaton, hogy Törökország tarthatna egy második népszavazást is az elnöki hatalom kibővítéséről esedékes áprilisi referendum után, mégpedig arról, hogy folytassák-e az Európai Unióval a csatlakozási tárgyalásokat.

Az iraki hadsereg felfüggesztette Moszul ostromát a túl sok civil áldozat miatt

moszul reuters lead

Segélyszervezetek szerint csaknem 600 ezer ember rekedt az ISIS által ellenőrzött térségben

Az iraki kormányerők szombaton felfüggesztették a Moszul nyugati városrészének visszafoglalásáért folytatott offenzívát, mert aggasztóan megemelkedett az óvárosban végrehajtott műveletek civil halálos áldozatainak száma - közölte az iraki rendőrség szóvivője.

Eljárás indult az Orly repülőtéren lelőtt támadó két feltételezett segítője ellen

orly airport576x356

Vélhetően a két férfi szerezte a légpisztolyt

Eljárás indult két francia férfi ellen azzal a gyanúval, hogy feltételezhetően ők szerezték be azt a légpisztolyt, amellyel egy hete Párizsban egy férfi rendőrökre lőtt, majd egy járőröző katonára támadt az Orly repülőtéren - közölték szombaton rendőrségi források.

Légitámadás ért egy idlíbi börtönt, sokan meghaltak

idlib576x356

Az ádlozatok között rabok és őrök is vannak

Légicsapások értek egy börtönt szombatra virradó éjjel a szíriai felkelők és dzsihadisták kezén lévő Idlíb városában, s a támadásban legalább 16-an meghaltak - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

 

Jó a repülőgépek levegőjének minősége

repülőgépek576x356

Feleslegesen aggódnak az utasok

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) tanulmánya szerint nem rosszabb vagy ugyanolyan jó minőségű a repülőgépek fedélzetére befújt levegő, mint a földi zárt helyiségekben.

Üvegszilánk a chiliolajos gombakonzervben

chilisgomba576x356

Figyelmeztet a Nébih

Üvegszilánkot talált egy németországi vásárló a LaoGanMa márkájú, chiliolajban tartósított gombakonzervben, a termékből Magyarországra is került, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra kéri a vásárlókat, hogy a konzerveket vigyék vissza a vásárlás helyére.

Hét bank harmadával növeli a bankkártya-elfogadóhelyek számát

bankkártya

A szolgáltatók nyílt felhívás keretében nyújthattak be támogatási igényt

Csaknem 30 százalékkal növeli hét bank a bankkártya-terminálok számát a kormány modern elektronikus fizetési módok elterjedését célzó programjának segítségével - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium szombaton.

Erősödnek a kedvező tendenciák a lakáspiacon

Lakáspiac

A csok bevezetése óta összesen 40 ezer család kérelmét fogadták be

Az idei adatok alapján tovább erősödnek a kedvező tendenciák a lakáspiacon, február végéig a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) 2015-ös bevezetése óta összesen 40 ezer család kérelmét fogadták be, amelyek összértéke meghaladta a 102 milliárd forintot - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Portfolio lakáskonferenciáján.

A Tiszta szívvel kapta a legjobb játékfilm díját Bécsben

tiszta szívvel

Tarr Bélát életműdíjjal tűntette ki a Let's CEE Filmfesztivál

Till Attila Tiszta szívvel című alkotása kapta a legjobb játékfilm díját, Tarr Bélát pedig életműdíjjal tüntették ki a Bécsben megrendezett Let's CEE Filmfesztiválon - közölte vasárnap a Magyar Nemzeti Filmalap.

Minden eddiginél több országban aludtak ki a fények a Föld Órája alkalmából

föld órája

Összesen 184 állam csatlakozott a megmozduláshoz

Rekordszámú, 184 ország részvételével söpört végig a világon a Föld Órája akció, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás negatív hatásaira. Budapesten fejlámpás túrával tették emlékezetessé az estét a Normafánál - tudatta vasárnap a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Vettel nyerte a Forma 1 szezonnyitóját

vettel576

Hamilton csak a második helyre szorult

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, a Ferrari német pilótája nyerte az idénynyitó Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat vasárnap.

Szalai Ádám: Fájó kimondani, de ez a realitás

portmagy-after576x356

A magyar válogatott legközelebb június 5-én Oroszországot fogadja

Szalai Ádám szerint fájó kimondani, de ez a 3-0-s vereség a realitás a magyar labdarúgó-válogatott számára az Európa-bajnok Portugália vendégeként.

Édesanya, feleség, úszó és politikus

Szabó Tünde 20170325

Új nemzedék. Szabó Tünde: Nem gondolkodtam sokat, elvállaljam-e, mert tudtam, így szolgálhatom a legjobban a magyar sportot

„Már az uszodában gyerekkoromban megtanultam, hogy elkötelezett munka nélkül nincs siker” – mondta lapunknak Szabó Tünde olim­piai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó, aki másfél éve az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára. Nyíregyháza egyik legsikeresebb sportolójaként, a város megbecsülését élvezve még mindig úszókat nevelhetne, azonban háromgyermekes édesanyaként is egyetemen tanult, 2011-ben az úszószövetség főtitkára lett, majd a magyar sport első számú vezetője.

Több előjele volt a Szeviép csődjének

szeviep

Felszívódott milliárdok, vándorló székhelyek a szegedi MSZP-s botrányban

Egy tanácsadó és egy egykori Szeviép-cég, a Szeviép-Hungary már új néven, új tulajdonosokkal, új székhelyeken tűnt el az adóhatóság és a cégbíróságok szeme elől. Velük együtt hárommilliárd forint jegyzett tőkének is nyoma veszett. Ezt a pénzt is hozzáadhatták volna a tizenegymilliárd forinttal megrövidített kisvállalkozók kártalanításához.

Évről évre nő az üres praxisok száma

fogorvos 20161129

Az országos trend ellenére Budapesten jóval kevesebb a betöltetlen fogorvosi körzet, már csak huszonkilencre lehet pályázni

Tavaly óta ötvenháromról huszonkilencre csökkent Budapesten az üresen álló fogorvosi praxisok száma, ennek ellenére összességében több lett országosan a gazdátlan körzet. Az alapellátó fogorvosok igen magas betegszámot látnak el, ettől az évtől pedig ők is jelentkezhetnek a megemelt letelepedési pályázatokra.

Indul a bakterház

csungking

A kínai Csungking városában a vonat nem kerüli meg a házat: átmegy rajta

Az utóbbi években egyre fontosabb szemponttá vált ingatlanválasztáskor a tömegközlekedés közelsége – a dél-kínai városban ezt talán egy kissé túlzásba is vitték: a tizenkilenc emeletes lakóháznak saját beltéri vonatmegállója is van.

Németh Szilárd: A rezsicsökkentés megvédése a nemzeti érdekérvényesítés része

Németh Szilárd 20170320

"A támadások mindegyike az önrendelkezéshez, szuverenitáshoz való jogunkat kérdőjelezi meg"

Az élet minden területén nemzeti érdekeink érvényesítésére, ha kell azok megvédésére kell törekedni - hangoztatta pénteken Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke pénteken szombathelyi lakossági fórumán.

Az ETA lefegyverzése a szervezet feloszlásának első lépése

ETA lead

A szakadárok ellentételezés nélkül adják át arzenáljukat

A Baszk Haza és Szabadság (ETA) leszerelése a terrorszervezet feloszlását megelőző lépés - közölte a baszk kormány békéért és együttélésért felelős államtitkára az El País című napilapban pénteken megjelent interjúban.

Lőkösházán fogták el a Németországban körözött gyilkost

vonat

A szír férfit egy Romániába tartó gyorsvonatról szállították le

A német hatóság emberölés elkövetése miatt adott ki elfogatóparancsot az ellen a szír férfi ellen, akit Magyarországon vettek őrizetbe - olvasható a rendőrség honlapjára csütörtökön feltett közleményben.

 

Taxi 2000 - Frissítünk