Obama Indiában áttörést ért el az atomipari megállapodásokról

Barack Obama Narendra Modi 576

A nukleáris energia békés célú hasznosításáról szóló megállapodás alkalmazására eddig kellett várni

Áttörés történt vasárnap Újdelhiben az amerikai-indiai csúcstalálkozón a kétoldalú atomenergia-ipari együttműködésről szóló megállapodás végrehajtásáról, amiről hat éve vitázik a két ország.

cimlap0124
  

Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadítására emlékeztek

Páva utca 576 auschwitzi megemlékezés 1

„Európában ma nincs helye az idegengyűlöletnek, a rasszista ideológiáknak”

Az auschwitzi náci koncentrációs tábor felszabadításának hetvenedik évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak vasárnap a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete arról beszélt, hogy az antiszemitizmus megerősödött az elmúlt években, a zsidók fizikai biztonsága veszélybe került szerte a világon.

A nap képe

Havas táj

A minimálbérből és az átlag keresetből élők helyzetén javítani az LMP

Szél Bernadett 20150120

Szél: Itt az ideje a politikai elitváltásnak Magyarországon

Szél Bernadett közölte: az LMP olyan törvénycsomagot dolgozott ki, amellyel a dolgozói szegénységet kívánja megszüntetni, valamint megoldást kínál a munkahelyi, kereseti és lakhatási problémákra is. A politikus azt is leszögezte: pártja az egyetlen erő Magyarországon, amely képes új utakat mutatni.

„Kételyei közt is hívő keresztény”

szerb antal lead

Hetven éve halt meg Szerb Antal

Prohászka Ottokár keresztfia, a katolikus hitben nevelkedő, de asszimilálódott zsidó családból származó Szerb Antal éppen hetven éve, 1945. január 27-én hunyt el. A két világháború közötti magyar irodalom egyik legkiválóbb íróját a balfi munkatáborban verték agyon egy puskatussal.

Megalakult a Demokratikus Kerekasztal

DEKA alakuló 576

A szervezet szerint a miniszterelnöknek le kellene mondania

Vasárnap Budapesten tartotta meg első plenáris ülését a Demokratikus Kerekasztal elnevezésű társadalmi, szakpolitikai párbeszéden alapuló fórum. A kerekasztal létrehozását január 16-án jelentették be a kezdeményezők. A következő választásokon már jelöltet is indíthat a szervezet.

A Muravidékről elhurcolt magyarokra emlékeztek Szlovéniában

lead kövér

"Emlékezni kell a múltra, de gondolni kell a jövőre is"

Olyan világot kell teremtenünk gyermekeinknek, ahol közép-európai szomszédjaink hősei többé nem ellenségeink, hanem bajtársaink, igazi szövetségeseink - jelentette ki Kövér László szombaton a szlovéniai Maribor közelében fekvő Spodnja Volicina temetőjében a Muravidékről a jugoszláv hatóságok által 1945-ben ide internált csaknem 600 magyar emlékét őrző kopjafa avatásán.

Beiktatták Fekete Károly tiszántúli református püspököt

lead p

Első püspöki igehirdetésében a feltámadás-hitről beszélt

Püspökszentelő közgyűlést tartott a Tiszántúli Református Egyházkerület közgyűlése szombaton a debreceni Református Nagytemplomban, ahol beiktatták tisztségébe Fekete Károlyt, az egyházkerület új püspökét.

Orbán Viktor: Nem tartozik másra hazánk irányítása

orban-tusk

Új, összehangolt bevándorláspolitikát sürgetett Brüsszelben a kormányfő

A „sumákolós külpolitika” helyett őszinte és egyenes kapcsolatra törekszik európai partnereivel Orbán Viktor. A kormányfő brüsszeli látogatásán szó esett az ukrán helyzetről és az energiafüggőségről, valamint egy új bevándorláspolitika szükségességéről.

Washington terrorellenes visszavonulót fújt

lead jemen tüntetés

Leállították a jemeni al-Kaida elleni dróncsapásokat

Az Egyesült Államok leállította az al-Kaida ellen irányuló terrorellenes műveletei egy részét Jemenben azt követően, hogy az Irán által támogatott húszi lázadók átvették az ország ellenőrzését - közölték amerikai tisztségviselők.

Lejre váltanák a románok a frankhitelüket

lead frank

Hetvenötezer lakossági ügyfelet érint a svájci frank erősödése

Tüntetnek a devizahitelesek Bukarestben. A romániai frankhitelesek szövetsége által szervezett demonstráción részt vevő több száz tüntető a hitelek lejre váltását követeli, valamint sürgeti a román kormány és jegybank közbelépését.

Cseh két, Hosszú és Gyurta egy-egy arannyal kezdett

lead flanders

Jól indítottak a magyar úszok Antwerpenben

Cseh László két számban, Hosszú Katinka és Gyurta Dániel pedig egy-egyben győzött a Flanders Kupáért kiírt, hagyományos belgiumi nemzetközi úszóverseny szombati nyitónapján.

Az elmaradt igazságtétel nyomában

lead biszku

„Ha pedig a jog állna az igazság érvényesülésének útjában, úgy a rossz jogot kell megváltoztatni, nem pedig az igazságot”

Ellenzői azzal érveltek, hogy csak a bosszú és az elégtétel a célja, valamint félelmet kelt az emberekben az 1991-ben benyújtott a Zétényi–Takács-féle törvénytervezet, amelyet később meg is semmisített az Alkotmánybíróság. Így hát annak ellenére is, hogy meggyőző parlamenti többséggel fogadták el, nem lépett hatályba. Pedig ha idejekorán sikerült volna rendezni az igazságtétel kérdéskörét – felfedni a diktatúra bűneit és megbüntetni a bűnösöket –, akkor a mai magyar bírósági gyakorlat sem szembesülne olyan jogi nonszenszekkel, mint amilyet Biszku Béla ügyében is láthatunk.

Szociális megszorítások egyedül a Gyurcsány-korszakban voltak

lead támogatás

A Fidesz a DK felszólítására válaszolt

Szociális megszorítások egyedül a Gyurcsány-korszakban voltak - így reagált a Fidesz arra, hogy a Gyurcsány Ferenc által vezetett DK szombaton felszólította a kormányt, ne vezessen be újabb szociális megszorításokat.

Rakétatámadás érte Mariupolt +VIDEÓ

lead mariupol

Kijev terrortámadásról beszél, a délkeketi vezetők a kormánycsapatokat vádolják

Az ukrán hatóságok szerint oroszbarát szakadár erők Grad rakétavetőkkel lőtték szombaton a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit, aminek következtében 15 ember vesztette életét.

Teljes értékű életet lehet élni pacemakerrel is

lead peacemaker

A pacemaker a korábbinál jóval korszerűbbé és "teherbíróbbá" vált

A pacemaker "a szív agya" - hangzott el a Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinikán szombaton tartott előadáson; Magyarországon ma mintegy 40 ezren élnek a normális pulzusszámot biztosító, és ezáltal a szív működését segítő különleges szívritmus-szabályozóval, amely teljes értékű életet biztosít a szívbetegeknek.

Kocsis: Pénzről nem volt szó

kocsis-mate

Torz hírek a főszerkesztőkkel való találkozóról

Orbán Viktor és a főszerkesztők találkozóján szó sem volt arról, hogy a miniszterelnök negatív trendet indítana el a kormánypárti lapokkal szemben, megfosztaná őket a támogatásoktól – mondta tegnap a Kossuth rádióban Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Négy feltételezett terroristát tartóztattak le Spanyolországban

lead spain terrorist

A rendőrség vizsgálja, hogy a gyanúsítottak támadást terveztek-e

Letartóztattak négy feltételezett iszlamista szélsőségest a Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai Ceuta autonóm városban - közölte szombaton a madridi belügyminisztérium. Két testvérpárról van szó, mind a négyen erősen radikalizálódtak és fegyveres kiképzésben részesültek - tették hozzá.

Több sebből vérzik az arányosság elve Kárpátalján

lead mozgósítás

A KMKSZ az arányosság elvének betartására szólítja fel a hatóságokat a behívások kapcsán

A napokban Ukrajnában elrendelt újabb katonai mozgósítás kárpátaljai magyarságot érintő kérdéseit, a kettős állampolgárság, a közigazgatási reform és az anyanyelvű oktatás problémáit vitatta meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) választmánya szombaton Beregszászon.

További gyógyszerek ára csökkenhet

gyogyszertar

Folyamatosan fogadja be az egészségpénztár az újabb készítményeket, februártól hat termék kerülhet be a támogatotti körbe

Amellett, hogy jelenleg is legalább húsz új gyógyszerkészítmény vár a támogatotti körbe kerülésre, február­tól hat medicinát biztosan befogad az egészségbiztosító. Így egyes antibiotikumok kiemelt támogatást kapnak, és nagy könnyebbséget jelent majd annak az elsősorban gyomorfertőzést okozó baktériumnak a kezelésére szolgáló készítmény támogatása, amelynek egynapi térítési díja most több mint negyvennyolcezer forint.

Az ország több pontján okoz gondot a havazás

havazás

A viharos erejű szél hótorlaszokat emel

A Dunántúlon okoz fennakadásokat a havazás és a hófúvás. Az időjárási körülmények megnehezítik a közlekedést, több utat le kellett zárni. A hófúvás veszélye miatt már narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van érvényben Veszprém, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében.

Matolcsy: Sikeres a magyar gazdasági modellel

Matolcsy lead

"A devizahitelezés léket kapott hajójában többen voltunk, de csak Magyarország úszott ki a partra"

Van magyar modell és sikeresen működik, ezt ma már szinte mindenki elismeri - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke pénteken Székesfehérváron, a IV. Kárpát-medencei Gazdasági Fórumon.

Sok irigyünk van most Európában

szabolaszlo
Jól működik a külgazdaság új, egységes irányítás alatt álló rendszere – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára.

További reformokra buzdítja az euróövezeti országokat az EKB

lead Draghi

Az euróországoknak előre kell lépniük egy "valódi gazdasági unió" felé - mondta Draghi

Szükségesnek nevezte az Európai Központi Bank (EKB) havi hatvanmilliárd eurós kötvényvásárlási programját és további reformokra buzdította az euróövezeti országokat szombaton a davosi Világgazdasági Fórumon az EKB vezetőségi tagja.

„Aki beleszeret, az meghal”

meszaros

Nyolc éven át készült Újj Mészáros Károly abszurd vígjátéka Lizáról, a rókatündérről

Az a végtelen feszültség, amelyben élünk, megköveteli, hogy a lelkünk egy darabja kapjon valami táplálékot, hogy bizonyos pozitív ideáknak, ha máshol nem, a mesében legyen létjogosultsága, és valamelyest oldja az őrületet, amelyben élünk – mondta lapunknak Újj Mészáros Károly. A rendezőt hamarosan bemutatandó első egész estés játékfilmje, a Liza, a rókatündér kapcsán kérdeztük. Az abszurd vígjáték főhősnője ugyanis elhatározza, hogy megtalálja párját, de a hódolói sorra meghalnak, így aztán arra jut, hogy ő maga a japán mesevilágból ismert rókatündér.

Elhalasztották az OTP Bank devizaperét

otp
Február 9-re halasztotta el az ítélet kihirdetését tegnap a Fővárosi Törvényszék a forinthitel-szerződések tisztességességével kapcsolatban az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank által az állam ellen indított perben.

Új kormányfőt jelölt a dél-koreai elnök

lead Li Van Ku

A lemondott elnök már egy éve keresi utódját

Miniszterelnöknek jelölte a kormányzó Szenuri (Új Határ) párt parlamenti frakciójának vezetőjét Pak Gun Hje dél-koreai elnök pénteken.

Zöld ügyek a Sándor-palotából

kőrösi csaba lead

Kőrösi Csaba: A természet és a klíma oltalma, a vízügyek olyan területek, amelyekről Áder Jánosnak határozott elképzelései vannak

Mi vagyunk az utolsó nemzedék, amelyik többé-kevésbé olyannak láthatja még a Földet, amilyennek őseink több ezer esztendőn keresztül megismerték, s amelyik még tehet azért, hogy az utánunk jövők is ilyennek találják – mondta a lapunknak adott interjúban Kőrösi Csaba. A Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának közelmúltban kinevezett vezetője aláhúzta, Áder János államfő rendkívül komolyan gondolja azokat a szavakat, amelyeket a természeti, gazdasági, társadalmi és fenntarthatósági ügyekkel kapcsolatban fogalmaz meg.

Lázár: Az egyik legfontosabb feladat az uniós források hatékony felhasználása

Lázár János 576

A miniszter szerint önálló orvostudományi egyetemekre lenne szükség

Az uniós források hatékony felhasználását, a közigazgatás korszerűsítését és a nemzeti közműszolgáltató elindítását nevezte az év legfontosabb feladatának Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Hódmezővásárhelyen.

A katolikusoknak nem kell úgy a szaporodniuk, mint "a nyulaknak"

pápa lead

Számos, az egyház által is elfogadott módszer létezik a születésszabályozásra - hangsúlyozta a pápa

Ferenc pápa szigorúan ragaszkodik az egyház fogamzásgátlást tiltó tanításához, ugyanakkor hétfőn kijelentette, hogy a katolikusoknak nem kell úgy szaporodniuk, mint "a nyulaknak", és a "felelősségteljes gyermekvállalásra" kell hagyatkozniuk".

Találat ért egy donyecki trolibuszt + VIDEÓ

lead donyecki busz

Jacenyuk az orosz vezetést tette felelőssé, legalább kilenc áldozatról tudnak

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök az orosz vezetést tette felelőssé a Donyeckben csütörtökön egy trolibusz ellen elkövetett támadásért, amelynek különböző adatok szerint 9-15 halálos áldozata és több tucatnyi sérültje lett. Az orosz külügyminisztérium "színtiszta provokációnak" minősítette a robbantást.