A perbeszédeken a sor a K & H-ügyben

Gimesi Ágnes 20150831

Csütörtökön megkezdheti a vád ismertetését a brókerper ügyésze a fővárosi törvényszéken, a megismételt elsőfokú eljárásban

E hét csütörtökén már a perbeszédek vannak soron az évtized büntetőügyének tartott K & H-büntetőper megismételt elsőfokú eljá­rásában – értesült lapunk. A Fővárosi Törvényszék szeptemberben hat tárgyalási napot tűzött ki a vád- és védőbeszédekre.

cimlap0831 

Még ma is a járműipar biztosítja a magyar gazdaság lendületét

Szíjártó Zsolt 20150831

Hazánk – európai szinten is – jelentős autógyártó központnak számít – tízéves fejlesztési program készült Nyugat-Pannóniában

Az autóipar teljesítménye folyamatosan nő, hónapról hónapra viszi előre a gazdaság szekerét. Az előrejelzések alapján pedig a következő években is lesz piaci kereslet – mondta lapunknak Szíjártó Zsolt, a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ ügyvezető igazgatója, aki szerint további kormányzati lépések kellenek ahhoz, hogy képesek legyenek a magyar kis– és közepes vállalakozások a beszállítói kapcsolatok bővítésére. A szakember hozzátette: a Nyugat-Pannon a gazdaságfejlesztési és innovációs programból mintegy kétszázötvenmilliárd forintos támogatási keretre pályázik.

Próbák várnak az új szabályokra

Kiszelly Zoltán 20150427

Hétértékelő. „Szanyi emberek halálából próbál politikai hasznot húzni”

Nem elég, hogy a kormánynak igaza van, a menekültügyben tervezett új szabályoknak számos kritériumnak is meg kell majd felelniük – mutatott rá lapunknak nyilatkozva Kiszelly Zoltán politológus, akivel az elmúlt hét fontosabb fejleményeit elemeztük.

A nap képe

szántóverseny

Országos Szántóversenyt tartottak Sárbogárdon. Fotó: MH/Varga Imre

Elmaradt juttatások nyomában

Rétvári Bence 20150831

Miniszterelnökségi és minisztériumi ellenőrzés a szociális szövetkezetnél

Két ellenőrző vizsgálat is zajlik, s hamarosan be is fejeződik az ESZOSZ néven futó, munkahelyteremtő projekt ügyében – tudta meg lapunk. Az érintettek egyelőre tüntetnek az elmaradt bérük miatt, a Fidesz az ügy tisztázását sürgeti.

Új szervezet alakult a hazai cigányság jobb integrációjáért

cr1

A huszonnegyedik órában vagyunk – véli az alelnök

Az elmúlt huszonöt év nem hozta meg a magyarországi cigányság számára azt az eredményt, amit vártunk a mindenkori hazai romapolitikától.

Gyakornokok a Design Terminálban

urbanisztika 20150831

A hazai kreatívipar fejlesztéséért felelős ügynökség lehetőséget lát a roma fiatalokban – A tervezőszakmák megismertetése a cél

Motivált, jó kezdeményezőképességű, kreatív roma fiatalok számára nyújt gyakornoki lehetőséget a Design Terminál és a Jezsuita Roma Szakkollégium az ősztől. A program gazdasági, tervezési és urbanisztikai tárgyú szakmai tudást ad a kiválasztott felsőoktatási hallgatóknak, bemutatja számukra a kreatívipar jelentős vállalkozásait és a területen való karrierlehetőségeket is.

Az emlékezés mellett a művészetpártolás élteti a kiállítóhelyet

Angyalvár 20150831

A lovasi Nagy Gyula Galériát tíz éve nyitották meg

Az indulás után nem sokkal Lucien Hervé reneszánsz fotóit vonultatták fel, de Nikolas Schöffer balkezes grafikáit is elhozták már a műkedvelőknek az alig négyszáz főt számláló balaton-felvidéki Lovason önfenntartó módon működő Nagy Gyula Galéria szervezői.

Huszonhárommilliárd a hazai színházaknak

Mészáros Tibor 20150831

A vidéki teátrumok felújításának időszerűségét is hangsúlyozta Hoppál Péter államtitkár az Országos évadnyitón, Debrecenben

Jövőre huszonhárommilliárd forintot nyújt a kormány a színházaknak - jelentette be a kulturális államtitkár szombat este Debrecenben, a Csokonai Nemzeti Színházban, a Szép estéket, Magyarország! című országos színházi évadnyitó gáláján. A politikus arra emlékeztetett, hogy a fővárosi színházfelújítások után eljött az ideje a vidéki színházak, köztük a debreceni teátrum felújításának.

Tart a hőségriadó

hőség 20150717

A jövő héten lassan véget ér nyár

A jövő hét első napjaiban még folytatódik a kánikula, akár 37 Celsius-fokos hőség is lehet, a meteorológiai ősz kezdetével azonban fokozatosan mérséklődik a nappali felmelegedés, egyre többfelé lehet számítani záporokra, zivatarokra. A hétvégén néhol már csak 20 fok körül alakulnak a maximumok - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzésében, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez. Az országos tiszti főorvos által kiadott hőségriasztás kedd éjfélig van érvényben.

Tapolca mindkét választókerületében a Jobbik győzött

voks576x356

Pass Sándor és Décsey Sándor nyerte a választást

Tapolca mindkét választókerületében a Jobbik jelöltje nyerte az időközi önkormányzati választást az előzetes adatok szerint - tájékoztatta az MTI-t vasárnap este a tapolcai önkormányzat jegyzője.

Az új tanévben a bölcsődések és az óvodások kilencven százaléka ingyen étkezik

gyermekétkeztetés576x356

Jövőre több mint hetvenmilliárd jut gyermekétkeztetésre

A bölcsődések és az óvodások 90 százalékának ingyenes étkezést biztosítanak az intézményekben keddtől, ez az arány eddig 27 százalék volt.

Kövér László: a washingtoni kápolna híd két nemzetrész között

Basilica_of_the_National_Shrine_of_the_Immaculate_Conception576

Erdő Péter megáldotta a kápolnát

A washingtoni Magyarország Nagyasszonya kápolna újabb hidat jelent a magyar nemzet két, egymástól elszakadt része között, de egyúttal azt is hangsúlyozza, hogy Magyarország és az Egyesült Államok egyaránt a keresztény értékeken alapul - jelentette ki helyi idő szerint szombaton az MTI-nek nyilatkozva Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Fidesz: 2017-től minden általános iskolás ingyen kapja a tankönyveket

tankönyv

Felmenő rendszerben vezetik be a változtatást

Felmenő rendszerben kiterjesztik az ingyenes tankönyvellátást, 2017-től minden általános iskolásnak alanyi jogon járnak az ingyen tankönyvek - mondta Dunai Mónika, a Fidesz-frakció szóvivője az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Változnak az utazásszervezőkre vonatkozó előírások

utazás576

Egy ember csak egy cégnél töltheti be a pozíciót

A képesítés jellegéhez kötött gyakorlati időt ír elő a kormány az utazásszervezői engedély megszerzéséhez, továbbá egy személy csak egy cégnél töltheti be ezt a pozíciót - egyebek mellett ezt tartalmazza az utazásszervezésről szóló kormányrendelet módosítása, amely szeptember 2-tól hatályos.

Szeptembertől új versenytörvény szabályok érvényesek

gvh lead

Méltányos lesz a mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos jogsértésekkel szemben

A mezőgazdasági termékek forgalmazásával kapcsolatban nem állapítható meg a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás, amennyiben az nem vezet gazdaságilag indokolt, méltányolható jövedelem eléréséhez - a versenytörvény legutóbbi módosításának ez a szabálya szeptember elsején lép hatályba.

FM: százezernél több gazdálkodó vásárolhat földet

termőföld 20150106

A program már ősszel elindul

Mintegy 102 ezer gazda élhet az állami földek megvásárlásának lehetőségével annak alapján, hogy kizárólag helyben lakó földműves, magyar állampolgár vásárolhat termőföldet; a program már ősszel elindul - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI megkeresésére.

Elindult a tizenharmadik Liszt Ferenc kerékpártúra

lisztferenckerékpár576

A kerékpáros turizmus folyamatosan növekszik

Firtl Mátyás KNDP-s országgyűlési képviselő indította útjára vasárnap délelőtt a tizenharmadik Liszt Ferenc-kerékpártúrát vasárnap. 

EKB-alelnök: Eredményes a mennyiségi monetáris ösztönzés

lead ekb

"Megvédték a régiót a pénzügyi sokkoktól"

Az Európai Központi Bank (EKB) mennyiségi monetáris ösztönző intézkedései alkalmasak az euróövezeti infláció két százalék közeli célhoz emeléséhez és megvédték a régiót a pénzügyi sokkoktól is - jelentette ki Vítor Constâncio, az EKB alelnöke a jegybankelnökök Wyoming állambeli Jackson Hole üdülőhelyen tartott évi rendszeres informális konferenciáján.

Spéder Zsolt: A kormány jó intézkedésekkel segíti a kiszámíthatóságot +VIDEÓ

Spéder HR lead

Reálisabb családkép kellene

„Alapvetően az emberek nem önzők, csak a többség szélsőségesen látja a világot, így sokan a család szentségére, mások pedig az individuumra esküsznek. Az élet viszont valahol a kettő között van” – vetette fel Spéder Zsolt, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Intézetének igazgatója péntek este, az Echo Televízió Mélymagyar című műsorában. 

"A magyar vállalatok növekedésben megverték a régiót"

coface576

Magyarország második a TOP 500 vállalat felmérésben

A kelet-közép-európai régió ötszáz legnagyobb vállalata tavaly összesen 572 milliárd euró bevételt ért el, ami 2,1 százalékos növekedés éves összevetésben - derül ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító legfrissebb elemzéséből.  A régió vállalatait összehasonlító elemzés szerint Magyarország második lett Lengyelország mögött, megelőzve Csehországot. Az ötszázas listán szereplő 73 magyar cég tavaly a régiós átlagot bőven meghaladva 5,6 százalékkal növelte árbevételét. 

Budapest vált a folyami hajós turizmus egyik központjává

szállodahajó576

A szállodahajók vendégforgalma folyamatosan nő

A Magyar Turizmus (MT) Zrt. adatai szerint a szállodahajók vendégforgalma folyamatosan nő: a társaság szakértői becslése szerint 2014-ben elérte a 400 ezer főt, és 2015-ben is kétszámjegyű növekedést mutat majd, a magyar főváros a folyami hajós turizmus egyik központjává vált - közölte az MT Zrt. hírlevelében.

Abszolút többséget szeretne Ciprasz az új parlamentben

Ciprasz 20150807

Szeptember 20-ára tűzték ki a választásokat

Abszolút többséget akar pártjának az új parlamentben Alekszisz Ciprasz, nemrég lemondott görög kormányfő a szeptember 20-ára kitűzött választások eredményeként. 

Lemondott frakcióvezetői tisztségéről Ponta apósa

iliesarbu576

Két héten belül várhatóan a kormánypártból is kilép

Lemondott szenátusi frakcióvezetői tisztségéről és két héten belül várhatóan a Romániában kormányzó Szociáldemokrata Pártból (PSD) is kilép Ilie Sarbu, Victor Ponta miniszterelnök apósa.

Folytatódnak a tüntetések Malajziában

malájtüntetés576

Egy volt kormányfő is csatlakozott a miniszterelnök lemondását követelőkhöz

Mohamad Mahathir volt malajziai kormányfő csatlakozott az ország sikkasztási botrányba keveredett miniszterelnökének, Najib Razaknak lemondását követelő tüntetőkhöz: az előző naphoz hasonlóan vasárnap is részt vett a Kuala Lumpurban tartott demonstráción. 

Az IMF szerint átalakításokkal finanszírozható a görög adósság

Athén-euró576x356

"Nem csak a csökkentés jöhet szóba"

Nem csak részleges elengedés, de az átalakítás valamely formája is finanszírozhatóvá teheti a jelenleg kezelhetetlen nagyságú görög adósságot - nyilatkozta Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a hétvégén a svájci Le Temps lapnak.

Hatalmas tüntetés a libanoni "szemétválság" miatt +VIDEÓ

szeméttüntetés576

Több tízezren vonultak utcára

Több tízezer ember tüntetett szombaton Bejrút belvárosában a libanoni "szemétválság" kezdete óta, de nemcsak a hulladékszállítás megoldását követelték, hanem kifejezték elégedetlenségüket a korruptnak tartott egész politikai osztállyal is.

A Suzuki visszavásárolhatja részvényeit a Volkswagentől

suzukivw576

A két cég 2009-től 2011-ig működött együtt

Közel négy évig tartó bírósági procedúra után a Suzuki Motor Corp. részvényei visszavásárlásával véglegesen felszámolhatja partneri viszonyát a Volkswagen-konszernnel - jelentette be vasárnap a japán autógyár.

Netanjahu: Izrael nem ellenzi Irán békés célú atomprogramját

lead netanjahu

A kormányfő szerint a megkötött atomegyezmény lehetővé teszi a katonai célú fejlesztést

Izrael nem ellenzi Irán békés célú nukleáris programját, csak az atomenergia katonai felhasználása ellen tiltakozik - mondta az izraeli kormányfő Olaszországban.

Amnesztia Kínában a II. világháború évfordulójára

lead börtön

Négy csoport kapott közkegyelmet

Peking amnesztiát hirdetett a börtönbüntetésüket töltők négy csoportja számára a II. világháború befejeztének 70. évfordulója, a közelgő kínai Győzelem Napja alkalmából - számolt be a helyi média a törvényhozás hétvégi döntéséről, amely hivatalosan a kínai elnök, Hszi Csin-ping aláírásával vált hatályossá.

Megkezdődött a Zsidó Kulturális Fesztivál

zsidófesztivál576

Az idén több vidéki településen is rendeznek programokat

A fővárosi Dohány utcai zsinagógában vette kezdetét vasárnap a Zsidó Kulturális Fesztivál című rendezvénysorozat, amelyet korábban tizenhét alkalommal Zsidó Nyári Fesztiválként tartottak meg. Az idén nemcsak Budapesten, hanem több vidéki településen is rendeznek programokat - tájékoztatta a Miniszterelnökség az MTI-t.

Oberfrank Pált választották a Vidéki Színházigazgatók Egyesülete új elnökének

oberfrank

A két alelnök Rázga Miklós és Balázs Péter lett

Oberfrank Pált, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját választotta meg új elnökének a Vidéki Színházigazgatók Egyesülete szombaton tartott közgyűlésén.

Frederick Forsyth MI6 ügynök volt

frederickforsyth576

Önéletrajzában fedte fel kémmúltját

Frederick Forsyth, A Sakál napja című bestsellere szerzője önéletrajzában felfedte, hogy több mint 20 éven át a brit hírszerzés, az MI6 ügynöke volt.

Háromdimenziós kamerákkal őriznék meg a Közel-Kelet műemlékeit

Palmyra576x356

Több ezer ember kapna ilyen kamerát

Háromdimenziós felvételek készítésére alkalmas kamerákkal akarják ellátni a közel-keleti államok lakosait az ókori műemlékek megmentése érdekében, oxfordi és cambrdige-i régészek terve szerint a felvételek segítségével megőrizhetnék az Iszlám Állam által a térségben lerombolt műkincseket.

Óriási tűz egy szaúd-arábiai olajvállalat lakótömbjében +VIDEÓ

saudiaramco576

Tizeneggyen meghaltak és kétszáz fölött a sérültek száma

Hatalmas tűz keletkezett vasárnap Szaúd-Arábia keleti részén az állami olajvállalat egyik lakótömbjében. A halottak száma 11-re emelkedett, több mint kétszáz ember pedig megsérült - közölték polgári védelmi tisztviselők.

Több forgalomkorlátozás változik szeptembertől

utlezaras

Budapesten jónéhány felújítás befejeződik

A felújítás miatt elrendelt forgalomkorlátozások közül több  megszűnik vagy módosul a jövő héten - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnap az MTI-vel.

Jó magyar kezdés az evezős VB-n

evezés576

Az első tizenegy hely hoz riói kvótát

A nyitónapon bemutatkozott mindhárom magyar egység jól teljesített a franciaországi Aiguebelette tavon vasárnap megkezdődött, olimpiai kvalifikációs evezős világbajnokságon.

Rossi nyert a királykategóriában

rossi lead

Silverston után még hat verseny van hátra

Az olasz Valentino Rossi győzött a gyorsaságimotoros-világbajnokság idei tizenkettedik versenyén, a vasárnapi Brit Nagydíjon. A hétszeres világbajnok klasszis mellett két honfitársa, Danilo Petrucci és Andrea Dovizioso állhatott még a dobogóra a MotoGP kategóriában, melynek összetett versenyében Rossi újra az élre állt.

Kontrát Károly: másfélszeresre nőtt a fogvatartottak száma

börtön lead

Az elmúlt években többször szigorítani kellett a büntető törvénykönyvet

Másfélszeresére nőtt a fogvatartottak száma a büntetés-végrehajtási intézetekben 2008-hoz képest - mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Bitay: ősszel lehet az új vadgazdálkodási törvény

Bitay Márton 20150714

Központjában az ésszerű, reális természetvédelem áll

Ősszel szavazhatja meg az országgyűlés az új vadgazdálkodási törvényt, amelynek központjában az ésszerű, reális természetvédelem áll, valamint a tájegységi vadgazdálkodás megteremtése - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára szombaton a Győr-Moson-Sopron megyei Göbös-majorban tartott megyei vadásznapon.

Fidesz: kilencvenötezer egészségügyi dolgozó kapott béremelést

egészségügy 20150512

Szél Bernadett szerint összeomlóban az egészségügy

Az elmúlt években 95 ezer egészségügyi dolgozó kapott béremelést, július elsejétől újabb emelés lépett életbe, az orvosok és szakdolgozók mozgóbére emelkedett - reagált a Fidesz-frakció az LMP-s Szél Bernadett szombati tájékoztatójára. 

Egy világháborús bomba miatt közel tízezer embert telepítettek ki Németországban

bomba

Berlin felszíne alatt még mintegy háromezer bomba rejtőzik

Mintegy tízezer ember kényszerült elhagyni átmenetileg otthonát vasárnap a németországi Koblenzben egy második világháborús bomba hatástalanítása miatt - közölték a helyi hatóságok.

Önálló adóügyi államtitkárság jöhet létre

Nemzetgazdasági

A kérdésről "folyik gondolkodás" a Nemzetgazdasági Minisztériumban

Önálló adóügyi államtitkárság létrehozásáról "folyik gondolkodás" a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) - válaszolta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövőjét firtató kérdésre szombaton sajtótájékoztatón.

Rákóczi Szövetség: közel ötezernyolcszáz iskolakezdő kaphat ösztöndíjat

iskola

z ösztöndíjak átadása Gútán kezdődik

A Kárpát-medence csaknem 5800 magyar iskolakezdőjét részesíti ösztöndíjban a Rákóczi Szövetség az ősz folyamán beiratkozási programja keretében. Az ösztöndíjak átadása szombaton Gútán, a szlovákiai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségén kezdődik.

Tömeges halpusztulás a Kapos folyón

halak

Horgászati tilalom van érvényben

Tömeges halpusztulás miatt általános halászati-horgászati tilalmat rendelt el a Somogy Megyei Kormányhivatal a Kapos folyó teljes Somogy megyei szakaszán péntektől. 

Világcsúcs tízpróbában

ashtoneaton576

Saját rekordját javította meg

Világcsúccsal nyerte a tízpróbát az amerikai Ashton Eaton a pekingi atlétikai világbajnokságon.